Fråga

Hej,
Min fråga gäller min 11åriga dotter. Hon är sedan länge under utredning för astma. Hon har fått prova olika mediciner men resultatet blir inte riktigt bra. Hon tycker inte det blir bra. Hon har nu tagit långtidsverkande kortison under en lång tid, vilket inte känns bra för mej.

Hennes problem kommer vid träning. Men hon klarar ut det bra utan medicin oxå genom att varva ner bara. Hon har ofta inte med medicin. Eller när hon tar den verkar det lättare att andas bara en liten stund säger hon.
Problem uppstår oxå när hon ska sova över hos kompisar. Jag tolkar det som att hon blir stressad för hon känner otrygghet,oro. Jag hämtar henne o då blir det bra. Har det med astma att göra?
Hon förklarar att hon inte kan ta djupa andetag.
Hur kan jag hjälpa henne?
Får hon rätt hjälp på vårdcentralen med olika medicin? Är det bra att ta kortison länge?
Hon har oxå känslig hud, har böjvecksexem. Får ibland andra reaktioner på huden som vi inte alltid kan härleda till något. Men vissa hudvårdsprodukter vet jag.
Mvh Marie

Svar

Hej.

Är det någon annan i familjen som har samma problem? Vad tränar hon?

Jag ser ofta en koppling mellan astma och att man bor eller vistas regelbundet i miljöer som innehåller fukt eller mögel. Då brukar inte astmamediciner hjälpa. Detta är tyvärr inget som sjukvården i Sverige utreder.

Men om det främst handlar om att hon inte kan ta djupa andetag så kan det även vara att hennes diafragma inte arbetar som den ska. Testa att släppa på eventuella spänningar i den genom att gnugga på bröstkorgen mitt mellan brösten upp och ner. Testa före och efter hur det känns att ta djupa andetag samt hur länge hon klarar av att hålla andan.

Reaktioner på huden brukar vara kopplat till hår/hudvårdsprodukter (citronsyra), sköljmedel och/eller hur tarmen mår.

Hälsningar
Anna Baard-Blixt