Fråga

Hej! Är 71 år och har tappat nästan 15 kg på ett år. Tappet började när vi flyttade till Filippinerna för 12 mån sedan. Vägde 82-83 kg i Sverige, nu är jag nere på knappt 70 kg. Är 181 cm lång. Får ju inte det massiva intaget av knäckebröd här, inte heller så mycket potatis som i gamla Svedala. Men konsumerar havregrynsgröt som vanligt på morgnarna. Är ute och går 1-2 timmar per dag och joggar regelbundet 1-2 ggr/vecka. Känner mig i utmärkt form, inte tröttare än i Sverige, kroppen fungerar som vanligt. Äter normalt, som tidigare, har bra aptit. Inser ju att viktnedgången är kraftig. Ska tillägga att min vikt för 10-20 år sedan låg konstant på 72-73 kg, sedan efter 60 började jag gå upp i vikt, nästan upp till 85 kg. Kan det vara så att 72-73 kg är min “normala vikt” och att jag inte ska stirra mig blind på 80+ kg perioden, och utgå från denna, när jag jämför med min nuvarande vikt? Är all viktnedgång av min typ direkt alarmerande? Tacksam för svar! /Jan

Svar

Hej Jan.

På din beskrivning låter det som att du har gjort en sund viktnedgång på max 1,5kg/månad om man slår ut det över året.
En vikt runt 70kg är “normalt” för din längd om man utgår från BMI.

Så om du känner att du mår bra så är det nog inget problem. Hade du känt dig tröttare och magen fungerade inte som tidigare, då hade du behövt utreda detta. Eller om du kände inre stress eller har hjärtklappning.

Du verkar leva sunt och rör på dig. Att minska på näringsfattiga knäckebröd är ju heller inget minus. Var bara noga med att du får i dig bra med protein, fett och bra kolhydrater när du tränar så kroppen har byggmaterial att reparera sig med efteråt. Havregryn är inte heller så näringsrika. Du borde ha tillgång till fantastiska grönsaker och frukter där borta att äta istället. Chiapudding är ett bra utbyte då dem ger dig både protein och bra fetter.

Njut av din tillvaro 🙂

//Anna Baard-Blixt