Fråga

Hej!

Jag har börjat gå minst 10 000 steg varje morgon nu under ett par veckor. Jag har märkt att i början av min promenad så blir jag otroligt stel i vaderna på framsidan, det är precis som att jag vill sträcka ut benen (men det hjälper så klart inte). Sen när jag har gått hälften av rundan så börjar stelheten avta.

Är det fel på mina skor/underlaget? Finns det övningar som kan underlätta att det inte blir så stelt i vaderna? Jag vill kunna gå snabbare men kan inte för det tar emot. Sen har jag även en gammal fotbollsskada i höger fot (ledbandet). Kan uppleva känslan av att det kommer gå av, kan det göra det om jag överanstränger mig? Det gick aldrig av när jag fick skadan men det har fortsatt finnas kvar sen dess så ibland kommer katastrof tanken att den kommer lossna.

Tusen tack för hjälp, Jennie

Svar

Tack för din fråga.

Det kan vara att du har något nedsatt cirkulation eller syresättning till alla dina muskler. Om du nyligen börjat röra dig mer så kan du behöva extra salt för att undvika lättare uttorkning eftersom det är så varmt.

Testa några olika saker för att hitta vad som hjälper just dig:
-Drick 0,5-1tsk oraffinerat havssalt i ett glas vatten antingen på morgonen eller på kvällen innan.
-Kontrollera hur du andas så du får en bra syresättning. Vi ska andas in och ut genom näsan, även när vi motionerar. Om vi går och pratar under tiden så får vi en felaktig syresättning.
Läs gärna mer här: https://www.medvetenandning.se/
-Om man inte har motionerat på länge så kan det skapas små blockeringar i musklerna och det inre flödet. Massera hela benen regelbundet, speciellt där det känns stelt.
-Du kan testa att göra övningarna nr 1, 2 och 3 som du hittar här: https://www.youtube.com/channel/UCevTGjlz4Rbb7I9Fy_96m3g/videos
-Drick ett glas rödbetsjuice en stund innan du ska ut, det hjälper kärlen att slappna av så nytt fräscht blod når ut i kroppen.

En annan viktig del är att gå med fötterna pekandes rakt fram. Om du har gamla skor som är snedslitna så behöver dessa bytas om du idag går med fötterna pekandes utåt. Om dem pekar utåt så indikerar det en felställning i kroppen från fot upp till höft som behöver korrigeras, annars ligger musklerna och arbetar fel och gör olika kompensationer som på sikt kan skapa stelheter eller smärta, samt fortplanta sig upp i rygg och nacke. Så ta dig en titt nedåt 🙂

Hoppas du hittar rätt väg.

//Anna Baard-Blixt