Fråga

Hej! Undrar lite om natrium som jag lider brist på. Tar 3 tabl. Natriumklorid 500 mg om dagen, denna brist har sannolikt uppkommit genom ett läkemedel jag tar enl läkare. Har dock hypotyreos sen 2016, vätska i kroppen, övervikt mm. Borde jag istället ta havssalt el Himalaya salt istället? Isåfall hur mycket? Får inga riktiga svar när jag frågar läkare. Mycket tacksam för svar. Vänligen Carina

Svar

Hej Carina.

Det är ganska vanligt att vissa läkemedel går in och rubbar balansen mellan natrium och kalium, vilket stör våra njurar och binjurars funktion, samt kan få våra celler att antingen torka ut eller svälla. Läs gärna på mer om s.k. “supersalt” som du kan blanda själv.

När kroppen blir fylld med vätska kallas detta för ödem. Detta kan ofta kopplas till det du har dvs. hypotyreos. Men det orsakar sällan det på egen hand. Man behöver även se till funktionen av dina binjurar, njurar och lever då dessa organ har en stark påverkan på vad som tar sig in och ut i vår kropp samt vår energi att klara av att hålla vår kropp i full funktion. Det system som också är väldigt viktigt vid ödem är lymfsystemet och om detta kan tyvärr sjukvården inte så mycket ännu.

För att få hjälp med din kropp kan du vända dig dels till tex. en näringsterapeut med kunskap inom området eller en lymfolog/lymfmassör som även har kunskap om kosten. För när kroppen börjar svullna och sköldkörteln inte fungerar som den ska är kosten och vår övriga livsstil de områden som först behöver gås igenom för att få rätsida igen.

Hjärtligt hälsningar
Anna Baard-Blixt