Fråga

Hej! Jag har inte ätit vete, korn, råg eller havre på många år och upplever att jag mår mycket bättre av det. Jag har nu fått i mig både havre och vetestärkelse och fått en reaktion på det. Några Finnar och riktigt torr hud runt munnen och på näsan. Hur kommer det sig och vad är det som händer i kroppen?

Svar

Hej Karolina.

Din kropp och ditt immunförsvar minns vad det mår bra av och vad som stör kroppen. När du har varit duktig och undvikit dessa ämnen så ger du din kropp en chans att läka. Detta leder då ofta till att din kropp blir mycket bättre på att visa dig när du får i dig något som du inte tål.

Det är lite som att hälla fotogen på en eld som håller på att slockna. Reaktionen blir mycket värre än innan när du åt dessa ämnen, för då var kroppen konstant “förgiftad”.

Se det som att din kropp inte riktigt läkt ännu eftersom du får en så stor reaktion. Tarmen är den viktigaste medspelaren.
Torr hud är ofta kopplad till hur mycket vatten du dricker, din balans av Omega 3 i kroppen och vissa näringsämen så som A- och D-vitamin samt zink.

Hoppas du får ordning på kroppen igen.

//Anna Baard-Blixt