Det är mest nischade företag som erbjuder hållbara trender inom modeindustrin, med miljömärkta och certifierade kläder. Men idag vet modeföretag att konsumenter är miljömedvetna och de vet vikten av att kunna marknadsföra att företaget har hållbara produkter.

Gröntvätt lurar många konsumenter

Att kunna erbjuda hållbart mode har tyvärr lett till att många modeföretag använder sig av marknadsföringen “green washing”, på svenska gröntvätt. Det innebär att de ger vilseledande information om sina produkter. De hävdar att de är miljövänliga utan att egentligen vara det. Och det sker inte bara inom modeindustrin. Stora företag som H&M, McDonalds och IKEA har alla blivit påkomna med att påstå att något är miljövänligt eller fair trade och sedan inte varit det. De flesta företag är dock genuina. För att möta lagstiftningen och för att kunna uppfylla de miljömål som finns satsar alltfler på hållbart mode.

Läs också: Ekologisk bomull – ett bättre val för dig och planeten

Från skörd till produktion

Hållbara produktionscykler är en av nycklarna till en mer välmående modebransch med hållbara trender. Det innebär att alla inblandade i kedjan använder hållbara metoder och material inom produktionen. Mänskliga rättigheter och fair trade står i fokus där alla involverade i produktionskedjan har rättvisa arbetsvillkor. Modeindustrin har en ökad transparens där de som erbjuder hållbart mode redovisar sitt aktiva miljöarbete och att kläderna går att spåra. Det är allt från de material som används till de underleverantörer som ligger bakom produktionen.

Återvinning och cirkulärt mode i fokus

Som vi nämner inledningsvis har “fast fashion” med en slit och släng-mentalitet bytts ut till “slow fashion”. Modeföretag fokuserar på långlivade plagg, tillverkade med sunda arbetsvillkor som grundbas. Efterfrågan på hållbara koncept är stor och antalet etiska och ekologiska klädmärken ökar. Seriösa klädföretag är transparenta och har information om sin miljöpolicy och sitt hållbarhetsarbete synligt på hemsidan. De satsar även på cirkulärt mode där återvinning av material och plagg och återanvändning av material sker.

Giftfri produktion och krav på arbetsförhållanden

Svenska webbshoppen LotusEco är ett exempel på en klädbutik som har valt att enbart erbjuda kläder från varumärken med GOTS-certifiering. De samarbetar endast med sådana varumärken och har ett sortiment som innefattar dam-, herr- och barnkläder. Exempel på varumärken de erbjuder är Armedangels, Engel, Knowledge Cotton Apparel, Living Crafts, People Tree och Serendipity. GOTS-certifieringen ställer höga krav på etik och ekologi genom hela produktionskedjan, från böndernas arbetsförhållanden, giftfri produktion och användning av ekologiska material. För att ett plagg ska få märkas som “GOTS organic” krävs att minst 95 % av materialet är certifierat ekologiskt. Genom att välja GOTS-certifierade plagg gör du ett hållbart modeval, eftersom GOTS-certifieringen täcker hela produktionscykeln.

Läs också: Antibakteriella kläders påverkan på miljön

Hållbar garderob – tidlöst mode av hög kvalitet

Den hållbara modeshoppingen handlar om att du som kund är medveten, påläst och engagerad. För att bygga upp en garderob utifrån hållbara trender bör du alltid kontrollera vem som står bakom plagget. Även i vilket land som produktionen sker och hur produktionsprocessen ser ut. Använd dig av miljömärkningar och certifieringar som vägledning när du shoppar hållbart mode. Håll utkik efter märkningar som GOTS, Bra miljöval, EU Ecolabel, Fairtrade och Svanen som visar att det är flera processer som har blivit uppfyllda än bara den ekologiska. Ett miljömärkt plagg är producerat i ett hållbart kretslopp utan giftiga ämnen, från fibrer till färdigsytt plagg. Hela förloppet kan du alltid ta reda på mer om på organisationens hemsida.

Ta hand om dina kläder

Andra tips är att du bör satsa på färre antal kläder men att de är tidlösa och av hög kvalitet så att du kan kombinera dem. Handla gärna secondhand och laga kläder som kanske fått ett litet hål eller en reva. Bästa sättet för att kläder ska hålla är dessutom att ta hand om dem på rätt sätt.Tvätta i rätt temperatur, men undvik att tvätta dem för ofta eftersom det sliter. Vädra istället för att torktumla och hänga dem i torkskåp. Ett sista tips är att byta kläder med varandra om ni är fler som tänkt till och som vill satsa på en hållbar garderob. Det som känns gammalt och tråkigt för dig är nytt för någon annan.

Av redaktionen

cirkulär ekonomihållbarhetkläder