Vad menas med retreat

Ordet retreat kommer från engelskan och betyder retirera, vilket betyder att dra sig tillbaka. När vi får en paus från vardagens brus och fokuserar på oss själva kan vi öka vårt välbefinnande. Det finns en stor bredd av retreats, från guidad meditation, gruppyoga eller coaching kring stress, och kurser i hälsosam matlagning. Att åka på ett retreat innebär också att få chansen till att utbyta tankar med, och att få umgås med likasinnade. Ett hälsoretreat är en investering i din hälsa och ditt välmående. Att ta dig tiden att fokusera på dig själv och att prioritera din hälsa kommer inte bara göra att du mår bättre kortsiktigt. Du bygger också en grund för ett hälsosammare och bättre liv på lång sikt.

Läs också: Ekoappen retreat – Lugn & Påfylld

Några vanliga typer av hälsoretreats

  • Yogaretreats – bra för dig som vill förbättra det fysiska och mentala måendet med hjälp av yoga. Dessa retreats inkluderar ofta meditation, hälsosam mat och tillfällen för reflektion och vila.
  • Träningsretreats – kan hjälpa dig att kickstarta en livsstilsförändring genom att inspirera till en träningsrutin, och tips på hälsosam kost. Träningsformer som kan förekomma kan vara allt från vandring till cykling, till olika former av kardio och styrka.
  • Fasteretreats – dessa är utformade för att hjälpa kroppen att bli av med gifter och att få en allmänt bättre hälsa. Man får lära sig om nyttan av fasta och får fasta i grupp. Att fasta i grupp kan kännas tryggt om man gör det för första gången, då man kan uppleva både fysiska och psykiska effekter när man tar en matpaus.
  • Generella välmåenderetreats – dessa utgår oftast från ett holistiskt perspektiv när det gäller hälsa och välmående. De kan innehålla flera typer av aktiviteter som till exempel vandring, skogsbad, hälsoföreläsningar, andningsövningar, meditation, yoga och kallbad.

Så väljer du ett retreat som passar dig

Först behöver du fundera på vad som är syftet för just dig med att komma iväg. Behöver du göra något vilsamt eller något aktivt? Vad vill du lära dig mer om? Hur vill du jobba med din hälsa? Vad behöver du? Kanske vill du prova på något alldeles nytt och samtidigt känna trygghet av retreatledare och de andra deltagarna. Det finns retreats som varar allt från en dag till mer än en vecka och man kan resa långt iväg eller hitta något nära sin egen stad. 

Läs också: 5 retreats att hålla koll på under våren

Hur du kan förbereda dig inför ett retreat 

Förbered de du har runt dig på att du kommer att fokusera på dig själv under dessa dagar och inte kommer att vara tillgänglig som du brukar. Jobba undan så mycket du kan med vardagsbestyr och arbetsuppgifter innan du åker så att dessa saker inte stressar dig under vistelsen. Gör en “att göra lista” och beta av den. Skriv gärna en “att göra lista” för när du kommer hem också. På så vis kommer du inte behöva lägga kraft på att att försöka komma ihåg var du slutade när du åkte hemifrån. Ta med sköna kläder och kanske en bok att läsa om det blir lediga stunder. Ta gärna med dig en skrivbok för att kunna skriva upp ny kunskap du får, eller egna tankar och reflektioner. 

Vill du komma på något av Ekoappens retreats?

Köp din biljett och läs mer här

Delbetalning med Klarna är möjlig!

I våra helgretretas ingår följande:
♥ Två middagar
♥ Tre luncher
♥ Två frukostar
♥ Två övernattningar i delat rum
♥ Alla föreläsningar och workshops
♥ Tillgång till kaffe, the och frukt
♥ Superfin goodiebag 

Vill du få 2000 kr i rabatt?

Gå med i Ekoappens kostnadsfria medlemsklubb, så hittar du en rabattkod där.

Missade du en retreat? 

Se alla våra kommande retreats här.

Av Johanna Stala von Schewen

återhämtningfastamindfulnessretreatyoga