I den här artikeln delar vi med oss av några användbara strategier och tips för föräldrar som vill hjälpa sina barn att utveckla sunda ätvanor och njuta av en näringsrik kost!

Var en förebild 

Som förälder är du barnets främsta förebild och därför är det viktigt att du tänker på hur du själv beter dig kring mat. Barn tenderar att imitera sina föräldrars beteende, så om de ser dig äta grönsaker, frukt och andra hälsosamma livsmedel, kommer de vara mer benägna att göra detsamma.

För att främja en sund relation till mat är det också bra om tänker på hur du uttrycker dig om maten, framför allt kring äldre barn. Om du till exempel avstår från pastan för att du tycker att det är ”onyttigt” finns det en risk att även dina barn kommer att göra detsamma och förknippa pasta som något dåligt.

Läs också: Podd: Barn och socker – hur gör man?

Erbjud en variation av livsmedel

Introducera olika livsmedel i barnens kost och erbjud en variation av färger, smaker och texturer. Försök att inkludera olika typer av frukter, grönsaker, fullkornsprodukter, mejeriprodukter och proteinrika livsmedel som kött, fisk, bönor och linser. Genom att erbjuda en bred palett av livsmedel gör du det enklare för barnen att utveckla en mångsidig smak och förhindrar att de fastnar i enkla och potentiellt ohälsosamma matvanor.

Gör matlagningen till en familjeaktivitet

Ett bra sätt att öka barnens intresse för näringsrik mat är att ge dem aktiv roll i matlagningen. Du kan till exempel låta barnen vara med och välja ut grönsaker i affären, tvätta dem och hjälpa till med att skära dem. 

Förutom att det här ökar sannolikheten att barnet ska vilja smaka på och äta maten de har hjälpt till att förbereda, är det också ett fantastiskt sätt att väcka intresset för matlagning redan i tidig ålder.

Gör hälsosamma val tillgängliga

Förvara näringsrika snacks och livsmedel synliga och lättillgängliga för barnen om de blir hungriga mellan måltider. Du kan till exempel ha en trevlig fruktskål ståendes på köksbordet eller fylla skåpen med nötter eller torkad frukt. Andra saker som passar bra som mellanmål är yoghurt, grönsaksstavar eller riskakor.

Var tålmodig och introducera ny mat gradvis

Att ändra sina matvanor tar tid, både för barn och vuxna. Var därför tålmodig och introducera nya livsmedel steg för steg. Ge barnen möjlighet att prova olika livsmedel flera gånger, även om de inte gillar dem från början. Smakpreferenser kan ändras över tiden, och ofta tar det ett par försök innan barnen accepterar och uppskattar en ny maträtt. Tänk dock på att inte tvinga barnen att äta, det kommer bara skapa negativa känslor kring mat.

Läs också: Barndomen påverkar immunförsvaret som vuxen

Belöna och beröm positiva matval

När dina barn väl gör hälsosamma matval är det viktigt att du uppmuntrar och belönar dem. Ge beröm när de väljer att äta en grönsak eller äter upp all mat på tallriken. Positiv förstärkning kan hjälpa till att forma positiva ätvanor och ökar motivationen för att fortsätta att göra hälsosamma val.

5 tips på nyttiga maträtter som går hem hos barnen

  • Kyckling- eller kalkonwraps. Gör wraps med tortillabröd (gärna fullkorn), grillad eller stekt kyckling eller kalkon, sallad, tomater och gurka. Du kan också göra en näringsrik dressing baserad på yoghurt.
  • Pastasallad. Byt ut den vanliga pastan mot fullkornspasta och blanda med färska grönsaker som tärnad paprika, gurka och körsbärstomater. Du kan också tillsätta protein i form av fetaost, tärnad grillad kyckling eller lax.
  • Fisktacos. Tillaga färsk eller fryst fiskfilé (som torsk eller lax) i ugnen eller stekpannan. Servera fisken i mjuka tortillabröd tillsammans med grönsaker, guacamole och yoghurtsås.
  • Mini-pizzor. Gör hälsosamma mini-pizzor med fullkornspizzadeg eller tunna fullkornsbröd som bas. Toppa med tomatpuré, tärnad paprika, skivade champinjoner och riven ost. Gratinera i ugnen tills osten smält och fått fin färg.
  • Bananpannkakor. Gör en smet av mogna bananer, ägg och lite havremjöl. Stek sedan små pannkakor i en stekpanna med lite kokosolja. Toppa med färska bär och lite honung.

Av Elsa Larsson

barnfamiljkostnäring