Smörsyra är en viktig komponent för en hälsosam tarm. Antiinflammatoriskt för tarmen men även resten av hela kroppen. Tack vare smörsyran bildas det goda tarmbakterier och för den som lider av IBS, som är den vanligaste tarmsjukdomen, är dessa oftast bristfälliga.

Ur studier där patienter med IBS tillfrisknat och fått en frisk tarmflora donerad via en fekaltransplantation eller använt probiotika, visar det en lindring av besvären.

Läs också: Tarmens hälsa är kroppens hälsa

Lindring av IBS

Ur en hälsosam tarmflora bildas smörsyran. Naturliga bakterier producerar syran, och dessa tycks vara något av det första som försvinner när tarmflorans uppbyggnad börjar att försämras. Enligt forskarna som följde nivåerna av smörsyran hos de patienter med IBS, och som sedan fått en frisk och donerad tarmflora, hittade de följande att:

  • Patienterna som lider har IBS hade innan donationen en lägre nivå av smörsyran än resterande befolkning
  • Ökning av smörsyran i tarmen efter donationen av en frisk tarmflora
  • I avföringen stämde smörsyran överens med hur mycket symtom de hade. Desto högre nivå av smörsyran tydde på mindre symtom.

Läs också: Att lugna uppblåst mage

Resultatet av extra smörsyra

Att ge smörsyran en extra skjuts genom tillskott kan ge färre symtom från magen. Enligt en studie visade att extra intag av smörsyra lindrade symtomen efter redan 4 veckor.

En anledning är att smörsyran är antiinflammatorisk och att den kan förändra tarmfloran, detta för att fler bakterier som bygger upp smörsyran mår bra i tarmen. En placebokontollerad studie tydde på att två månader med extra tillskott av smörsyra hade fått en positivt förändrad tarmflora då bakterierna som producerar smörsyran hade ökat i antal. Det mest betydelsefulla resultatet av extra smörsyra var en rapporterad bättre livskvalité!

Kosttillskott smörsyra

Holistic Lactovitalis®IB smörsyra – Vid irriterad och obalanserad tarm. Lactovitalis® IB smörsyra kombinerar minst 1 miljard mjölksyrabakterier från 5 olika stammar med natriumbutyrat som ger tillgång till smörsyra i tjocktarmen. Berikad med zink och vitamin C.

Av redaktionen

HolisticIBSSmörsyraStudie