Så komposterar du bröd

Om du vill kompostera bröd är det bra att titta på hur gammalt det är, om det är mögligt och hur bearbetat det är. Är brödet redan är gammalt och även mögligt kommer det att brytas ned snabbare, då det redan börjat falla sönder. Därför kan det faktiskt vara bra att låta brödet mögla lite innan du komposterar det.

Innan du lägger brödet i komposten bör du bryta det i mindre bitar. Dessa bitar kan du med fördel blanda med andra grönsaksrester som finns i komposthögen. Tänk också på att inte ha brödet högst upp i komposthögen eftersom det kan sakta ner nedbrytningsprocessen och locka till sig skadedjur.

Saker att titta efter innan du slänger ditt bröd

Många typer av bröd bearbetas med olika tillsatta ingredienser som inte är kompostvänliga. Innan du kastar ditt bröd i komposten kan du därför titta efter detta:

  1. Mejeriprodukter. Även om mejeriprodukter är biologiskt nedbrytbara är de väldigt attraktiva för skadedjur. Om ditt bröd innehåller ingredienser som smör eller ost kan det vara bäst att lämna just det brödet utanför komposten. Vill du ändå slänga det i komposten kan du se till att gräva ner brödet djupare och täcka över det ordentligt med jord. 
  2. Plastförpackningar. Har ditt bröd legat i en plastförpackning är det bra att vara uppmärksam på om det kan ha fastnat på brödet innan du lägger det i komposten. 

Läs också: 5 tips för zero waste i köket

Kompostering av brödliknande livsmedel?

Kompostering av brödliknande livsmedel kan normalt också läggas i komposten, men det finns lite att tänka på. Exempelvis går pasta utan några tillsatta ingredienser utmärkt att kompostera. Däremot om pastan är täckt av sås kan det locka till sig skadedjur och leda till negativ påverkan på förhållandet mellan kol och kväve i komposten. Innehåller pastan mejeri kan det ta längre tid för den att brytas ned och är pastan oljig kan det påverka kompostens hälsa.

Bakverk är ett annat exempel på ett brödliknande livsmedel. Det innehåller dock vanligtvis mycket socker och fett som kan locka till sig myror. Därför är det bäst att undvika att slänga bearbetade bakverk i komposten eftersom deras ingredienser kan skada din kompost.

Läs också: 8 intressanta saker du förmodligen inte visste om kompostering

Använd dina brödrester så här

Det bästa sättet att minska på matsvinnet är att äta upp ditt bröd innan det blir dåligt och behöver komposteras. Det finns flera olika sätt att använda överblivet eller torrt bröd på. Här är några exempel:

  1. Gör krutonger. Bröd som börjar bli torrt eller gammalt är perfekt att göra egna krutonger av. Skär brödet i lagom stora bitar och rosta tillsammans med dina favoritkryddor i ugnen tills de blivit krispiga.
  2. Gör fattiga riddare. Ljust bröd är utmärkt att använda för att göra fattiga riddare. Rör ihop ägg och mjöl till en smet och vänd brödskivorna i smeten. Låt dem suga upp en del av smeten så att de blir helt genomfuktade. Hetta därefter upp en panna med smör i och stek bröden på båda sidor 1–2 minuter. Avsluta med att pudra över lite socker och kanel. Gott!
  3. Gör ströbröd. För att göra ströbröd behöver du först låta brödet bli helt torrt. Dela det sedan i mindre bitar och kör i mixer tills det blir smulor av brödbitarna. Sätt ugnen på 175 grader och strö smulorna på ett bakplåtspapper. Rosta dem i ungefär 10 minuter och rör runt smulorna halvvägs in i rostningen.

Av Elsa Larsson

brödKomposteringzero waste