Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att bibehålla ett friskt och vackert hår hela säsongen – här nedan hittar du sex enkla tips för ett strålande och vackert hår i sommar!

1. Skydda ditt hår från solen

Det är inte bara huden som kan ta skada av för mycket sol, även håret behöver skydd från solens skadliga strålar.

För mycket UV-strålning kan bland annat bryta ner hårets naturliga fukt och lipider, något som kan göra håret torrt och svårare att hantera. Det kan dessutom skada hårsäckarna och leda till håravfall på sikt, men också bryta ner proteinet keratin, vilket gör dina hårstrån svagare och mer benägna att brytas av.

Ett bra sätt att skydda håret är att använda en hatt eller sjalett när du vistas utomhus under de soligaste timmarna. Du kan också använda hårvårdsprodukter innehållande solskyddsfaktor för ett extra bra skydd.

Läs också: Kan detta extrakt bota håravfall bland kvinnor?

2. Återfukta regelbundet

Fukt är nyckeln till att bibehålla ett friskt hår. Under sommaren blir håret lättare torrt, dels på grund av värmen, men också för att vi ofta utsätter det för saltvatten eller klor. Därför är det viktigt att du återfuktar ditt hår regelbundet, exempelvis genom att använda en fuktgivande hårmask eller balsam. Det kan också vara bra att testa naturliga oljor, som kokosolja eller arganolja, för att ge håret lite extra fukt och näring. Skonsamma produkter för håret hittar du här.

3. Försök att inte använda uppvärmda stylingverktyg

Under sommaren är det bäst om du försöker låta platt- och locktången ligga kvar i lådan. Värmen från dessa verktyg kan nämligen skada håret och göra det ännu mer benäget att bli torrt och sprött. Ett bra alternativ är att göra så kallade heat less curls, där du snurrar upp håret under natten och på morgonen efter har du vackra lockar, helt utan värme. Använd en skonsam hårspray för att se till att lockarna håller hela dagen.

Du kan också ha enklare frisyrer som låter håret vila och återhämta sig från eventuella skador, exempelvis en hästsvans eller en slarvig bun. Och om du måste använda värmeverktyg, se till att använda ett bra värmeskydd.

4. Skölj håret efter bad i havet eller poolen

Efter att ha badat i havet eller poolen är det viktigt att du sköljer håret ordentligt för att bli av med klor, saltvatten och eventuella kemikalier som kan orsaka skador på håret. Efter sköljning kan du dessutom applicera ett leave-in-balsam om du vill ge håret lite extra vård och skydd.

Läs också: Ny undersökning: 95% av svenskarna säger att håret är viktigt för självkänslan

5. Undvik att borsta vått hår

Håret är som mest känsligt när det är vått och därför är det viktigt att du aldrig borstar igenom det direkt efter att du duschat. Det kan göra att dina hårstrån går av lättare. 

Istället för att använda en borste kan du använda en bredtandad kam för att reda ut håret försiktigt. Tänk på att alltid börja från hårtopparna och arbeta dig uppåt. På så sätt behöver du inte dra lika mycket och håret tar därmed inte lika mycket skada. 

6. Balansera din kost och livsstil

En viktig del i att bibehålla ett starkt och friskt hår, inte bara under sommaren utan året om, är att äta en bra kost. Det du äter påverkar nämligen din hälsa inifrån och ut, vilket förstås också inkluderar ditt hår. 

Försök att äta en balanserad och varierad kost som är rik på omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler. Är du osäker på att du får i dig alla näringsämnen via maten kan du alltid komplettera med kosttillskott. Kom också ihåg att dricka tillräckligt med vatten för att hålla kroppen (och håret) återfuktad – något som förstås är extra viktigt i sommarvärmen! 

Av Elsa Larsson

hårsolensommar