Massage har många fysiska och psykiska fördelar. Det kan hjälpa dig slappna av, behandla muskel- och bindvävssmärta och stelhet. Massage finns i mängder av olika former och det finns något för alla. Har du inte tid, lust eller råd att ta dig till någon som ger dig massage går det bra att göra en självmassage.

Hormonerna vid massage

Massage har effekt på våra stresshormoner, signalsubstanser och må-bra hormoner.

Stresshormoner. En snabb massage, på under 15 minuter kan få den aktiverande delen av nervsystemet att gå igång. För att minska adrenalin och aktivera den del av nervsystemet som står för lugn och ro får gärna massagen vara uppåt en timme.

Kortisol är ett av våra viktiga stresshormoner och hämmar immunförsvaret. Studier visar att massage kan öka antalet vita blodkroppar, något som tyder på att den har en gynnsam effekt på våra kortisolnivåer.

Signalsubstanser. Serotonin och dopamin är två av de signalsubstanser som hjälper oss att må bra och vara på gott humör. Serotonin är bra för att vi ska känna oss lugna och nöjda. Dopamin behöver vi för fokus och produktivitet. Massage har visat sig kunna höja båda dessa med upp till 30 procent.

Må bra hormoner. Endorfiner är ett av kroppens sätt att minska smärta och göra oss avslappnade. När du får massage kan detta system aktiveras och förutom att muskelspänningar släpper kan du tack vare endorfiner få mindre ont. Oxytocin får oss lugna och sociala. Det frigörs vid beröring och är viktigt vid amning och orgasm, bland annat. Det hjälper oss att bilda sociala band. När vi får massage blir vi berörda och det hjälper till att frisätta oxytocin.

Läs också: 7 anledningar att få fler orgasmer

Olika typer av massage

Det finns en hel uppsjö av typer av massage och du kan välja en som passar dina behov bäst.

  • Klassisk massage (även kallad svensk massage) fokuserar på att bearbeta dina muskler. Är du stel får du hjälp att mjuka upp dig men fördelarna med beröring får du på köpet.
  • Aromaterapimassage. Dofternas påverkan på oss är stor och beröring och doft i kombination kan vara ett sätt påverka hur du mår. Massagen är lugn och mjuk och beroende på vilken olja som väljs har den olika effekten. Uppiggande olja ger mer energi och en lugnande olja hjälper dig slappna av.
  • Taktik massage. Lugna strykningar på huden som syftar till att maximera frisättning av oxytocin.
  • Thaimassage. Här är det lite mer hårda tag och kroppen både stretchas och djupmasseras. Den som masserar kan ta hjälp av händer, fötter och armbågar.
  • Lymfmassage. Lymfan har inget annat sätt att röra sig i kroppen än att vi genom rörelse eller massage sätter fart på den. En massage kan vara ett perfekt sätt att föra bort slaggprodukter ur kroppen.
  • Akupressur. Enkelt beskrivet är en akupunktur utan nålar. Den som ger behandlingen använder sig av den kinesiska medicinens punkter för att stimulera kroppen. Den sägs kunna balansera stress och sätta igång självläkning.

Läs också: Öka ditt välmående – höj serotoninet på naturlig väg

Självmassage

När du inte får massage av en annan person kan en självmassage vara ett sätt att få massagens fördelar. För att sätta stämningen kan du om du vill sätta på avslappnande musik och tända ett doftljus, men det är inte nödvändigt. Du kan göra självmassage av många delar av kroppen till exempel: ansikte, nacke, rygg, mage, ben och fötter.

Här är en enkel självmassage vid huvudvärk

  1. Sänk axlarna ner från öronen. Räta på nacken och ryggen.
  2. Hitta skallbasen. Placera fina pek- och långfingrar på varje hand i mitten och se till att fingertopparna möter varandra.
  3. Tryck försiktigt och låt fingrarna röra sig utåt eller nedåt, vad som känns bäst för dig.
  4. Rör fingrarna i små cirklar. Fokusera på de områden som är spända och massera gärna de områden som ligger intill också.

Av Katarina Fornander

adrenalinendorfinerhuvudvärkkortisolmassageoxytocinsjälvmassage