Vid lågt blodsocker skickar hjärnan signaler, främst till levern att producera eget socker. Som biverkan till dessa signaler upplevs en så kallad känning vilket ofta innebär hjärtklappning, darrighet, blekhet och kallsvettning. Ett högt blodsocker kan ge dig huvudvärk, ökad törst och illamående. Att ha en instabilt blodsocker kan på sikt öka risken för livsstilssjukdomen diabetes typ 2. Det innebär att kroppen inte längre orkar producera tillräckligt med insulin och/eller att insulinet inte längre gör den nytta det ska i kroppens vävnader.

Nedan får du några tips på hur du kan hålla ditt blodsocker stabilt.

Rör på dig varje dag

Fysisk aktivitet kan hjälpa till att öka insulinkänsligheten och därmed sänka blodsockernivåerna. En promenad på 10 minuter efter lunch eller middag håller blodsockret stadigare. En studie från The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism visade att en hög grad av fysisk aktivitet minskar risken för typ 2-diabetes med 50%.

Läs också: Träna för livet!

Ät ordentligt med:

Protein

Proteiner bryts ner långsamt och hjälper till att hålla blodsockernivåerna stabila. Lägg gärna till protein redan vid din frukost.

Grönsaker

Grönsaker innehåller fiber som hjälper till att bromsa nedbrytningen av kolhydrater och därmed minska blodsockersvängningarna.

Fett

Nyttigt fett, som finns i exempelvis nötter, frön och avokado, kan hjälpa till att hålla blodsockernivåerna stabila. Genom att äta fett eller proteiner tillsammans med kolhydrater som höjer blodsockret kan man hålla blodsockret stabilare. Prova till exempel att äta havregrynsgröten med en klick kokosolja eller ett nedvispat ägg.

Läs också: Varför det är viktigt att äta fett

Håll igen på sockret

Sockerrik mat och dryck kan orsaka snabba blodsockersvängningar. Tänk på att det inte bara gäller läsk och lösgodis. Även naturgodis, godis som är sötat med t ex dadlar eller honung och juice innehåller mycket socker.

Få en god natts sömn

Sömnbrist kan orsaka högre blodsockernivåer och dessutom kan tröttheten göra att du lättare tar till sötsaker om du inte orkar laga mat.

Drick ordentligt med vatten

Vatten hjälper till att späda ut blodet och därmed minska blodsockerkoncentrationen. Studier pågår också kring hormonet vasopressin. Man tror att höga nivåer av detta hormon kan öka risken för att utveckla typ 2-diabetes. En fjärdedel av Sveriges befolkning har för höga nivåer av hormonet och den vanligaste orsaken till högt vasopressin är ett lågt vätskeintag. Vasopressin kan enkelt sänkas genom att öka vattenintaget. 

Av Johanna Stala von Schewen

blodsockerdiabetesfysisk rörelsenäringsocker