I den här artikeln berättar vi mer om fördelarna med att äta mer sjögräs och alger samt hur du gör för att inkludera dem i din dagliga kost.

Hur använder man alger och sjögräs?

Alger och sjögräs är som gjorda för att pigga upp matlagningen och samtidigt bidra med en mängd nyttigheter. I Japan har alger och sjögräs faktiskt använts i tusentals år för att ge en mustig och härlig smak i bland annat buljonger. 

Visste du förresten att det var en alg som gjorde att smaken umami upptäcktes i början av 1900-talet? Det var en japansk forskare som konstaterade att algen gav en smakupplevelse som skilde sig från de övriga grundsmakerna sött, salt, surt och bittert.  

Alger kan ha en något gräsig smak och därför är pulveriserade alger ofta utmärkta att använda i exempelvis smoothies eller juicer för en extra hälsokick. Alger finns numera också i kapselform, vilket är en fördel om du vill få i dig alger på daglig basis utan att behöva känna smaken av dem.

Läs också: Korallreven  – ett av världens mest hotade ekosystem

Chlorella och spirulina – två av de vanligaste algsorterna

De flesta alger är näringsrika, men det finns ett fåtal som sticker ut lite extra i hälso- och nyttighetssynpunkt. Chlorella och spirulina är två av dessa och även de vanligaste algsorterna att ta som tillskott.

Chlorella

Chlorella är en sötvattenalg som oftast rekommenderas till vegetarianer som har svårt att få i sig tillräckligt med järn, vitamin B12 och omega-3. Vitamin B12 förekommer annars bara i animaliska livsmedel. Det behövs dock fler studier kring om vi verkligen kan tillgodose oss B12 från chlorella i samma grad som köttprodukter, men än så länge ses det som det bästa alternativet. 

Spirulina

Spirulina är en blågrön mikroalg som tillhör cyanobakterierna och som växer både i söt- och saltvatten. Den kallas ofta för ”mirakelalgen” då den innehåller 100 olika näringsämnen, något som gjort den till ett väldigt populärt tillskott. Dessutom har spirulina mjuka cellväggar, vilket gör att vi enklare kan ta upp näringen från algen. 

Läs också: Ananas & Spirulina Smoothie!

4 anledningar att äta mer sjögräs och alger

Så vilka är egentligen fördelarna med att äta mer sjögräs och alger? Här listar vi några av de främsta. 

1. Bra källa till vitaminer och mineraler

Varje alg har ett unikt innehåll av näringsämnen. Genom att strö lite torkade alger över din mat kan du enkelt addera lite extra smak och konsistens samtidigt som du även ökar ditt intag av vitaminer och mineraler. 

Alger är en bra källa till omega-3 och genom att äta alger kan du därför komma åt viktiga fettsyror utan fiskens hjälp. De är också rika på vitamin B12 och järn som är viktiga för blodbildningen, samt magnesium som behövs för att våra nerver och muskler ska fungera optimalt.

2. Innehåller antioxidanter

Alger och sjögräs innehåller en mängd olika antioxidanter i form av vitamin A, C och E, karotenoider och flavonoider. Antioxidanter spelar en viktig roll i kroppen eftersom de neutraliserar fria radikaler för att skydda oss mot oxidativ stress, ett tillstånd som kan leda till en rad olika sjukdomar.

3. Bra för tarmhälsan

Alger innehåller fibrer och sockerarter som båda kan fungerar som föda för bakterierna i din tarm. Och eftersom tarmbakterierna spelar en viktig roll för den allmänna hälsan, inte minst ditt immunförsvar, är det viktigt att de mår bra.

4. Proteinrikt

Alger består i genomsnitt av 60 procent högvärdigt protein och innehåller alla essentiella aminosyrorna vår kropp behöver. De är också rika på ämnet klorofyll som färgar växterna gröna och har antioxidativa.

Av Elsa Larsson

algerchlorellamineralerproteinspirulina