I den här artikeln får du lära dig mer om hur vitamin K2 fungerar och hur det påverkar vår hälsa.

Vad är vitamin K?

Vitamin K är ett fettlösligt vitamin som har fått sitt namn för sin förmåga att aktivera proteiner som gör att vårt blod att koagulera, därav bokstaven K. Det samverkar även med vitamin D och kalcium där det reglerar vad kalciumet ska användas till i kroppen samtidigt som det kan förbättra hjärthälsan.

K-vitaminet går att dela in i två grupper: vitamin K1 och vitamin K2. K1 (fyllokinon) finns främst i vegetabiliska livsmedel som bladgrönsaker, kål och vissa oljor, medan K2 finns i kött, lever, äggula och mejeriprodukter samt fermenterade livsmedel. Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men även hos människan, dock i en mycket liten mängd. 

I studier på människor har man sett att tillskott av vitamin K2 generellt förbättrar ben- och hjärthälsa, medan vitamin K1 inte har några betydande fördelar. Dock krävs det fler studier innan det är möjligt att förstå skillnaderna mellan vitamin K1 och K2 fullt ut. 

Läs också: 6 viktiga näringsämnen när du tränar

Här finns vitamin K2

Vitamin K2 finns främst i vissa animaliska och fermenterade livsmedel. Fettrika mejeriprodukter från gräsbetande kor, äggulor, lever och andra organkött är alla exempel på livsmedel som är rika på vitamin K2. Även vällagrade ostar som exempelvis brie och gouda innehåller en större mängd vitamin K2. Här är det inte mjölken i osten som innehåller den rika mängden K2, utan det är bakterierna som fermenterar ostarna som producerar K2. 

Den japanska maträtten Natto, som är gjord på fermenterade sojabönor, är det livsmedlet som innehåller mest vitamin K2. Det innehåller faktiskt hela 23 gånger mer än vällagrad ost!

Det går förstås också bra att ta kosttillskott med K2. Då kan det emellertid vara bra att komplettera med ett D-vitamintillskott, eftersom dessa två vitaminer har synergistiska effekter, vilket innebär att de kan förstärka varandras effekt.

Även om detta behöver studeras mer i detalj är aktuell forskning om sambandet mellan vitamin K2 och hälsa lovande. Faktum är att det potentiellt kan ha livräddande konsekvenser för många människor. Studier har även gjorts för att undersöka sambandet mellan vitamin K och förekomsten av benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. 

Läs också: Vanliga tecken på att du har näringsbrist

Har jag k-vitaminbrist?

Det är mycket ovanligt att ha brist på vitamin K. Det brukar kunna vara typiskt om man äter väldigt ensidig kost, har en nedsatt förmåga att ta upp fett, lider av leversjukdom eller långvarig diarré. 

Om du mot all förmodan skulle ha brist på vitaminet kan du få en ökad blödningstid om du skadar dig. Det är också lättare att börja blöda näsblod och få blåmärken.

Av Elsa Larsson

BenskörhetHjärthälsaK-vitamin