Läs vidare för att lära dig mer workation och vad som kan ske när arbete och semester möts!

Vad innebär workation?

Workation är precis som namnet antyder en sammanslagning av orden “work” (som betyder arbete) och “vacation” (som betyder semester). Enkelt förklarat innebär det att du kan utföra ditt arbete på en plats som de flesta skulle betrakta som en semesterdestination. Istället för att sitta fast på ett kontor kan du njuta av sol och bad, vackra naturlandskap och spännande kulturella platser samtidigt som du sköter ditt arbete precis som vanligt.

Flexibelt och stimulerande

En av de främsta fördelarna med workation är förstås flexibiliteten. Med dagens teknologi behöver många yrkesverksamma inte längre vara bundna till en fysisk arbetsplats. Med bara en laptop och en internetuppkoppling kan du arbeta var som helst i världen, något som öppnar upp möjligheter att kombinera arbete och semester på helt nya vis.

För många kan workation också vara ett sätt att undvika den vanliga arbetsrutinen som i många fall kan bli monoton och upplevas som stressig. Genom att ge dig ut på en workation kan du uppleva nya arbetsmiljöer som både kan vara inspirerande och stimulerande. 

Att arbeta på en strand, i en mysig stuga i skogen eller på en terrass med utsikt över en stad kan dessutom hjälpa till att öka kreativiteten och produktiviteten. Och det kan i sin tur göra att du presterar bättre på jobbet.

Läs också: Entreprenörens dröm: Retreat med tema Workation 26-30 juni

Bättre balans mellan arbets- och privatliv

Workation är också ett bra sätt att skapa en bättre balans mellan ditt arbetsliv och privatliv. Genom att integrera arbete och semester kan du skapa en mer flexibel tidshantering och anpassa ditt arbete till dina personliga behov och önskemål. Du kan till exempel planera in ett arbetspass på morgonen och ta ledigt på eftermiddagen för att njuta vid havet eller utforska omgivningen.

En annan viktig fördel med workation är att det främjar både  självständighet och självdisciplin. När du arbetar på en annan plats än det vanliga kontoret måste du nämligen ta ansvar för att organisera din tid och vara produktiv. Det kan vara utmanande att undvika frestelsen att bara slappna av och njuta av semestern, men att skapa en balans mellan arbete och nöje är nyckeln till att få ut det absolut bästa av workation-upplevelsen.

Fördelaktigt för den mentala hälsan

Utöver fördelarna för arbetslivet kan workation även ha positiva effekter på välbefinnandet och den mentala hälsan. Att byta miljö och få en paus från den dagliga rutinen kan vara uppfriskande och bidra med värdefull energi. Genom att kombinera arbete med avkoppling och rekreation kan du också förebygga stress och utmattning.

Det är viktigt att nämna att workation förstås inte passar alla yrken och branscher. Vissa yrken kräver närvaro på en fysisk arbetsplats eller strikta tidsscheman som inte går att anpassa till workation. Dessutom kan det finnas praktiska saker du behöver ta hänsyn till, så som tidszonsskillnader eller tillgång till en stabil internetuppkoppling.

Läs också: Workation i Thailand

Bra för både hälsa och arbetsliv

Workation erbjuder en spännande möjlighet att kombinera arbete och semester. Genom att skapa en flexibel arbetsmiljö och varva arbete med avkoppling kan du uppnå en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv samtidigt som du kan upptäcka nya platser och skapa värdefulla minnen. 

Workation kan kort sagt vara en inspirerande och berikande upplevelse för yrkesverksamma som vill uppleva arbetslivet på ett annorlunda sätt. Det är dock viktigt att arbetet tillåter denna typ av kompromiss och att det finns rätt förutsättningar för att arbetet ska flyta på bra. 

Köp din biljett till Ekoappens retreat workation och läs mer här

Delbetalning med Klarna är möjlig!
Din investering i dig själv är 6 990 kr och i priset ingår:

♥ Fyra middagar
♥ Fem luncher
♥ Fyra frukostar
♥ Fyra övernattningar i delat rum
♥ Alla föreläsningar och workshops
♥ Tillgång till kaffe, the, frukt och Framgångsgårdens Smoothiebar
♥ Goodiebag.

Vill du få 2000 kr i rabatt?

Gå med i Ekoappens kostnadsfria medlemsklubb, så hittar du en rabattkod där.

Missade du en retreat? 

Se alla våra kommande retreats här.

Av Elsa Larsson

arbetebalansEkoappen retreatretreat