Förändras kroppens behov på våren?

Med en ny säsong på ingång förändras inte bara miljön, utan även våra kroppars olika behov av vitaminer och andra näringsämnen. Våren är en härlig årstid, men det brukar också vara en mellansäsong där vissa dagar är väldigt fina och varma för att nästa dag slå om helt och vintern är tillbaka. Därför kan det vara svårt att veta hur man ska klä sig, vilket kan öka risken att vi blir sjuka.

Förutom det är våren dessutom förknippad med allergiska besvär för många människor. Det kan göra det till en utmaning att gå ut och njuta av den friska, varma och härliga luften.

Vilka tillskott är bra att ta på våren?

För att stärka immunförsvaret i vår finns det en del tillskott som kan vara bra att testa. Här är några av de främsta:

1. Omega-3

Omega-3 är ett samlingsnamn för fleromättade syror, där EPA och DHA är två av de vanligaste och även bland de viktigaste att få i sig. Förutom att bidra till hjärtats normala funktion är Omega-3 också viktigt för hjärnan och synen. Därför är Omega-3 alltid bra att ta, inte bara på våren.

Läs också: 4 vanliga myter om immunförsvaret

2. Zink

Brist på zink kan försämra immunförsvarets funktion, men kan även göra att du blir mer benägen att få allergier mot exempelvis pollen. Så för att vara på den säkra sidan är ett tillskott av zink en bra idé. Förutom att stötta immunförsvaret är zink även bra för hår, hud och naglar.

3. Vitamin C 

C-vitamin är en klassiker i förkylningstider eftersom det stödjer kroppens immunförsvar. Vitaminet stimulerar bildandet av vita blodkroppar samt produktionen av antikroppar för att kunna förhindra virus. Förutom det är vitamin C en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler från att brytas ned.

4. Magnesium

Magnesium har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat reglerar det de metabola processer som gör att vi enklare kan tillgodogöra oss näringsämnen från kosten, men det bidrar också till elektrolytbalansen samt till omsättningen av kalcium. Det gör magnesium extra viktigt för ett välfungerande immunförsvar och starkt skelett.

Magnesium är även utmärkt för återhämtning. Det bidrar till normal avslappningsförmåga i musklerna, varför man ofta kan se magnesium i tillskott för idrottare och i avslappnande kvällstillskott.  

Läs också: Därför behöver du troligen äta tillskott av magnesium 

5. Vitamin D

Vitamin D är det mest rekommenderade tillskottet på vintern för att kompensera för bristen på exponeringen för solljus. Det här vitaminet bildas nämligen när solens strålar träffar huden. D-vitamin bidrar framför allt till att upprätthålla ett normalt fungerande immunsystem, normal muskelfunktion samt till att stärka skelett och tänder. 

6. B-vitamin

Alla B-vitaminer är viktiga för vår energiomsättning och hormonbalans, men även för kvalitén på hud, hår och naglar samt för att våra muskler och nervsystem ska fungera normalt. Om du har brist på B-vitamin kan du bland annat känna dig trött och orkeslös, nedstämd och okoncentrerad. Kosttilskottet Solaray Mega B-Stress kan hjälpa till att stötta kroppen under stressiga perioder.

Tillgodose behovet med multivitamin

Ett tillskott av multivitaminer kan vara en bra idé om du vill vara säker på att få i dig alla viktiga vitaminer och mineraler varje dag. Det är också ett billigare alternativ än att köpa flera olika tillskott. Idag finns det många olika typer av multivitaminer, anpassade efter kön, livsstil och kostvanor, exempelvis om du är vegetarian eller vegan.

Det viktigaste är att du äter en nyttig, varierad och hälsosam kost som passar dig och dina behov, samt att du ser till att få i dig tillräckligt med energi. Det finns många saker i vardagen som kan göra att vi känner oss trötta eller utmattade. Stress, dålig sömn, stillasittande och slarv med kosten är några exempel. För att känna dig piggare i vår bör du se till att alltid få en god natts sömn, träning, näringsrik mat och att dricka tillräckligt med vatten.    

Av Elsa Larsson

Magnesiumomega-3tillskottvitaminerZink