Skicklig marknadsföring, Hollywood-filmer eller vad det är har fått alkohol att framstå som det som gör livet roligare, ger en guldkant (skåla i rosévin på Instagram) eller gör en fest till en fest. Gör själva livet till en fest! Men stämmer det? Här är en sammanställning av vad folk upptäcker när de slutar helt dricka alkohol – samt att väldigt många i Hollywood numera avstår helt från alkohol och droger… Det är Nya Tider nu!

Det är rätt fascinerande egentligen hur en massivt stor alkoholindustri lyckats skapat en accepterad kultur av ett självförstörande beteende. Det märkliga är att vi svalt hela “alkoholkulturen” – trots att vi vet att det är mycket skadligt för den personliga hälsan och att alkoholen direkt bidrar till otaliga samhällsproblem, inklusive våld och fyllkörning.

Drygt var tionde vuxen i Sverige bedöms ha riskabla alkoholvanor. Vart femte barn har en alkoholist i sin närhet.

Alkohol är ett nervgift, det dödar nervceller… Det är inte en hälsodryck. Det smakar kanske gott i munnen, men hur påverkar det din kropp och hjärna egneltigen? Vilken effekt har det på dina relationer, och framför allt den till barn?

Att sluta dricka alkohol kan ge dig både framförhållning och ett seriöst övertag i ett samhälle där de allra flesta dricker alkohol regelbundet. För alkoholen har ett pris.

15 fördelar med att sluta med alkohol

Här är en lista över de många vanliga sakerna människor har beskrivit att det upptäckt och inser när de slutar dricka sprit.

1.  Dramatisk förbättring av den fysiska hälsan. Det är det första stora som folk upptäcker, och det inkluderar betydande viktminskning, förbättrad matsmältning, ökad energi och mindre trötthet, klarare hud. Man vaknar inte med bakfylla, huvudvärk eller illamående – utan är alltid pigg när man vaknar på morgonen.

2. Förbättringar i mental hälsa.  Såsom minskad generell ångest, depression och stressnivå. Samtidigt får man mycket högre nivåer av mental klarhet: bättre minne, koncentration och högre självkänsla. Ens motivation ökar och man får en mer positiv utsikt över livet i allmänhet.

3. Sömnen förbättras dramatiskt. Det är mycket lättare att somna in, man sover mycket bättre hela natten, och känner sig mycket mer utvilad på morgonen.

4. Det blir lättare att göra hälsosammare val.  Såsom att välja bättre mat, dricka mer vatten, kunna träna mer och sova bättre. Det är lättare att sätta mål och leva sig upp till dem.

5. Man blir mindre självabsorberade egoistisk och mer empatisk. De ser vanligtvis stora förändringar i sin attityd gentemot andra människor, och märker att det tenderar att vara lättare att se saker ur andras perspektiv, eftersom de känner sig mindre självabsorberade. De finner det mycket lättare att vara empatisk mot andra.

6. Man sparar mycket pengar

FAKTA: Samhällets kostnader för de skador alkoholen orsakar beräknas till 45 miljarder per år. Till detta kommer det mänskliga lidandet vid alkoholproblem och alkoholrelaterade olyckor, som naturligtvis inte går att mäta i pengar.

7. Man sparar mycket tid.  Slipper man bakfylla så får man igen mer av sin tid på kvällar, nätter och morgonen. Man sätter igång med nya målsättningar eller söker utöva nya aktiviteter som var omöjliga att göra med en alkohollivsstil.

8. Man inser att alkohol inte behövs för att ha roligt.  Man genomskådar den stora kulturella lögnen att alkohol är nödvändigt för fester och festlighet, glädje och social samvaro. Det är en konditionering som sitter djupare i ryggraden än många inser…  Många upptäcker de att alkohol faktiskt påfrestar sociala relationer istället för att stärka dem.

9. Man slutar gömma sig bakom en mask. De börjar se sig själva för vem de verkligen är, och använder inte längre alkohol som en mask att gömma sig bakom. Man blir så att säga konfronterad med sin egen emotionella verklighet, och definitivt mer närvarande. Något som oftast är omöjligt med regelbunden alkoholkonsumtion.

10. Man inser att alkohol tenderar att göra personliga problem värre. Många människor beter sig som rena skitstövlar när de dricker. Det här är inte alltid lätt att se när man själv dricker alkohol, men mycket tydligt när man är nykter. Man lär sig vem ens sanna vänner verkligen är.

11. Man får mindre ångest. Alkohol påverkar signalsubstanser så man får ångest, det är fakta. Samt att alkohol trubbar av både omdöme och reaktionsförmåga. Utan alkohol minskar risken att göra de dumma, riskfyllda och besvärliga saker som i sig kan ge ångest efteråt.

12. Att sluta dricka alkohol är både mycket svårt och mycket enkelt. Början är den mest utmanande eftersom det kommer ofelbart starka alkoholsug, som man får betvinga (avstå ifrån) ett flertal gånger. Men har man en gång upplevt fördelarna med nykterhet är det mycket lättare att vara nykter, även när man är runt alkoholpåverkade människor.

13. De som dricker alkohol blir oftast obekväma runt en som avstår från alkohol.  Man inser att människor som dricker alkohol är otroligt dömande mot icke-drinkare, och kommer att försöka att få en nykter person att dricka alkohol. De kommer även att göra sig roliga på din bekostnad, förlöjliga dig och ditt beslut – och få dig att känna dig mindre värd. 

14. Låg nivå på samtal med mycket alkohol. Man inser att alkoholdrivna konversationer är egentligen tråkiga, egodrivna och ofta tämligen ytliga – folk gömmer sig ju bakom masker och har inte tillgång till hela sig. Det är hög benägenhet för aggressivitet, munhuggande, slagsmål och illamående.  Många relationer kan inte överleva utan spritens krycka.

15. Det ger en högre nivå av andlig medvetenhet och medvetenhet i sin vardag. Utan alkohol är man mer närvarande och kan uppleva mer från livet.

  • Kvinnor tål alkohol hälften så bra som män, och bör vara försiktiga med intaget. Vi bryter inte ner alkoholen lika fort, så har högre alkoholkoncentration i blodet längre tid.

Om man tar sig ett glas alkohol efter en längre nykterhet (och inte är alkoholist) upplever många att det kan ge en omedelbart glädjekänsla. Det gäller för en eller två drinkar, men rätt snabbt känner man sig lite smutsig, slö och borta i dimmorna.

TESTA: har du alkoholberoende? Gör UNCOPE

Allt fler väljer ett alkoholfritt liv idag, och vinjettbilden visar Hollywoodstjärnor som är nyktra från alkohol och droger. Eller så i recovery – kämpar dag för dag för att låta bli att falla ner i droger/alkohol och leva nykterhet.

Vad är i fokus i tavlan: Gemenskap? Manlig gemenskap? Glädje vid ett dukat bort? Nej – alkohol – och tavlan heter Skål, gjord av PS Krøer.

Min erfarenhet

Jag slutade med alkohol 1e januari 2016, delvis inspirerad av min nyktre bonusson Daniel Ehdin och delvis för att jag visste att jag inte mådde bra av alkohol. Det smakade gott i munnen, men min kropp ville inte ha det längre!  För jag mådde dåligt av det. Och det skadar ju kropp och hjärna, eftersom alkohol är ett nervgift.

Det var inte så svårt att sluta – men jag som varit lågkonsument fick ett par enorma sug i över ett halvår. Det var jobbigt.

Jag insåg att jag under livet självmedicinerat med alkohol, ibland för att slippa känna och ibland för att kunna känna mina känslor. Jag slutade gråta när jag var sex år gammal (mitt beslut) och en halv flaska vin hjälpte då för att kunna gråta. Så vin för att skratta (festa) eller för att kunna gråta… sorgligt egentligen.

Alkohol sätter ner ens omdöme, och alla dumheter jag gjort var ju med alkohol i kroppen… Men det starkaste beslutet är att min andliga sida INTE gillade alkohol, och jag gillade inte tanken på att min utmärkta och briljanta hjärna skulle dödas nervcell för nervcell av ett nervgift som jag intog.

Jag började inte inta något vin eller alkohol förrän nästan 17 år gammal, vi drack lättöl på festerna innan. Tacksam att jag började sent i vart fall. Nr jag var student i Lund var 20-21 år gammal var jag helnykterist ett år – som protest till superiet på Nationsfesterna. Ville visa att man har precis lika roligt utan alkohol, och folk ville inte riktigt tro på det. Som vi är konditionerade att tro att man måste dricka för att ha roligt…

Men man har precis lika roligt och slipper vara trött och förgiftad dagen/dagarna efter. Har aldrig mått speciellt bra av alkohol, så lågkonsument – förutom i ett par festande period. Och nu saknar det inte alls. Precis som rökning smakar det inte gott när man inte är van vid det.

.

Insektsrester i vinet…

Varför går det inte att sätta vegan-stämpel på ett vin? Jo därför att de skördar druvorna maskinellt och då kommer fågelbon, råttor, möss, insekter med mera med i “druvskörden”. I USA tillåts en viss procentandel insektsrester i vinet… Hmm varför upplyser ingen om det. Äckligt säger jag.

Det värsta är dock att vin inte deklareras på innehåll alls, det står inte ens procentsats druvor. Hur är det möjligt!? Öl och alla andra spritdrycker deklareras ju (Tillägg: nu 2021 har EU tagit bort kravet på det, vilket är helt oförsvarbart). Vilka enorma lobbysummor vinindustrin måste ha betalt för att slippa det… och hur kan vi konsumenter tillåta det?

De kan de sätta till hur många kemikalier och aromämnen som helst utan att vi vet något, ingen deklaration alls som sagt… Hur kan vi svälja det?

De som vill säga att alkohol är bra, genom att lyfta fram studier som visar på bra effekter för hjärtkärl av rödvin. Ja då beror det på de röda vindruvors skal, ta då tillskott av grapenol direkt eller ät de röda vindruvorna. Du slipper den jästa alkoholprodukten och rester av insekter mm.

.

  • FAKTA: Det är produkterna som bildas vid nedbrytningen som är skadliga, och inte alkoholen i sig. Det bildas bland annat acetldehyder och ättikssyra – vilket är giftigt för kroppen. En del av nedbrytningen av alkohol sker i slemhinnorna i magen med hjälp enzymet alkoholdehydrogenas (ADH), men största delen av alkoholmetabolismen sker i levern (med ADH).
  • Det tar cirka en och en halv timme att bryta ned 10 gram alkohol (1 dl vin, 285 ml starköl eller 30 ml sprit). ADH i magen är mer aktivt hos män än kvinnor, vilket gör att kvinnor med samma alkoholkonsumtion som män har en högre koncentration av alkohol i blodet.

Alkoholindustrin är utomordentligt lukrativ och vi har svalt allt rätt av, trots enorma skadliga effekter av långvarigt alkoholbruk. Varför? Lämna gärna en kommentar…

  • Listan är en sammanställning av ett antal personliga historier som hittades online,  av Sofia Adamson i Waking Times
  • Vinjettbilden är bilder på nyktra Hollywoodstjärnor, eller som är i “recovery” – eftersom Hollywoods glamourisering av alkoholen påverkade våra attityder – kan vi influeras av dem på ett positivt sätt också.
  • Det finns många behandlingshem där man kan få hjälp (sök via nätet) eller 12-stegs program i AA’s regi – Anonyma Alkoholister. I Göteborg finns Valet som är ett bra ställe där både de som har problem med alkohol och andra addictions, och deras anhöriga är välkomna. Det finns 12-stegsprogram för anhöriga till alkoholister och för medberoende – sök i din närhet och du finner hjälp.
  • Vi mår inte bra av att inta för mycket jästa produkter, läs mer om det här “Jäsning grogrund för sjukdom” .
  • Källa för alkoholens skador CAN – frågor och svar om alkohol.
  • Öckerömetoden i Öckerö kommun är mycket framgångsrik för att få ner alkoholkonsumtion hos ungdomar. Dess övergripande mål är att få vuxenvärlden överens om nolltolerans vad gäller alkoholkonsumtion bland ungdomar under 18 år.

.

Dr Sanna Ehdins blogg