5 viktiga varor att byta till ekologiskt. Bra annons av svenska Naturskyddsföreningen:

1. Kaffe

Kaffe och kryddor är bland det som besprutas mest. Köp alltid ekologiskt, helst KRAV o Fairtrade för marken, arbetarna på fälten, deras barn och din egen hälsa! 

2. Bananer

På bananodlingar används mycket Hälso- o miljöfarliga gifter som ger arbetarna och deras barn nervskador. Se den svenska dokumentärfilmen om Dole… otäckt! 

3. Mjölkprodukter

Bidra till friskare liv, marker och vattendrag samt bättre livsvillkor genom att bara köpa ekologiska komjölksprodukter!! (Inte för att jag rekommenderar komjölksprodukter mer än smör o ghee, för det är inte artegen föda)

4. Kött 

Kött är inte bara kött längre … Det är en avsevärd skillnad i kvalitets- och energinivå i kött som kommer från frigående, gräsbetande djur från småskaliga odlingar och vilt, än den som hålls på små ytor och massodlas med kraftfoder. Den senare eftersträvar maximal köttmassa per insats, medan den förra får växa i sin egen takt och äta sin naturliga föda. Det smakar helt olika och ger även annan konsistens och substans, vilket studier av biodynamisk odling visat. 

Samt att det är betydligt bättre fettsyror i kött från gräsbetande djur, medan det kan vara inflammation i själva köttet hos de som fått äta mest spannmål och majs. 

I Sverige får boskapen gå ute och beta mkt, så bättre kvalitét på det än mkt importerat kött. 

5. Potatis

Potatis är en av de grödor som besprutas mest i Sverige… Så mycket bekämpningsmedel. Samt pga spridning av avloppsslam (från reningsverk) på produktiv mark, åkrar och skogsbruk, har vi fått en kraftig förhöjning av tungmetaller i jordbruksmarken sedan 1980-talet. Tyvärr för höga kadmiumhalter

Sedan tillhör potatis nattskuggeväxterna, Samman med tomat, aubergine, aubergine och  Belladonna. Nattskuggeväxterna är rika på alkaloider, vilket är kemiska föreningar med starka fysiologiska effekter som har använts som gifter, läkemedel och berusningsmedel under hela mänsklighetens historia. Visst kan vi äta dem, men det vore bra att begränsa intaget till fördel för grönsaker som spenat, broccoli, vitkål, brysselkål, lök, morötter med mera. Hälsotips alltså! 🙂

 

Dr Sanna Ehdins blogg