Vår ämnesomsättning (metabolism) avgör både hur snabbt vi kan omsätta näringen som kommer in i systemet och hur väl immunförsvaret fungerar. Vi kan styra och påverka detta genom vad vi äter och hur vi rör på oss.
När matens näringskomponenter förbränns i cellerna med hjälp av syre (kallas oxidation) bildas energi, vatten, koldioxid och slaggprodukter. Termen ämnesomsättning används för att beskriva hur väl näringsämnena förbränns och används på cellnivå.
Precis som fingeravtrycken skiljer sig åt mellan människor är vår ämnesomsättning individuell. Cellens ämnesomsättning kontrolleras av både nervsystemet och hormonsystemet, och dessa påverkar hur väl näringen kan tas upp, hållas kvar och sedan utsöndras.
Människans ämnesomsättning kan delas in i en snabb och en långsam.
Hos personer med den snabb ämnesomsättning dominerar det sympatiska nervsystemet, vilket ger en ökad aktivitet hos binjurar och sköldkörtel. Detta ger en snabb förbränning inuti cellerna och därmed en ökad energiproduktion. Du kan höja din ämnesomsättning bland annat genom att träna och meditera regelbundet, för båda dessa aktiviteter ger mer effektiv användning av kosten du äter.
En person med långsam ämnesomsättning har istället en minskad aktivitet i både binjurar och sköldkörtel )parasympatiska dominans), vilket resulterar i en långsam förbränning. Kroppens energiförbrukning regleras således av hormonerna och nervsystemet, och vi föds med antingen den ena eller den andra varianten, men den kan ändras under livet beroende på ålder, stress, näringsstatus, graviditet, infektioner mm.
Allt du äter påverkar ämnesomsättningen
Ämnesomsättningen påverkas hela tiden av det vi äter och därför kan man med hjälp av kosten, vitaminer och mineraler balansera sin ämnesomsättning. Det är viktigt att känna till detta, eftersom allt det du äter är att betrakta som hormon – det påverkar kroppen. Men det påverkar också hur vi uppfattar och reagerar på omvärlden – det vill säga vårt känsloliv. Kost, näring, hormoner och det emotionella är nära kopplat.
Denna information är basal för förståelsen hur du sen kan påverka sköldkörtelns och binjurarnas effekt med kosttillskott.
Ämnesomsättningen stimuleras av:
- protein
- snabba kolhydrater (inget jag rekommenderar dock!)
- motion
- mjukt vatten
- mineralerna fosfor, natrium, kalium, järn, mangan, selen, A-vitamin, B1-, B3-, B6-, E-vitamin
Ämnesomsättningen saktas ner av:
- fett, fibrer
- långsamma kolhydrater
- inaktivitet, infektioner (inflammation)
- hårt vatten (har mer av de lugnande mineralerna kalcium och Magnesium)
- mineralerna kalcium, Magnesium, zink, koppar, krom, B2-, B12-, D-vitamin
Dr. Sanna Ehdin
Läs mer i “Nya Självläkande människan“, Sanna Ehdin, 2014
Läs även:
- Vitamin + mineral = god hälsa!
- Tecken på näringsbrister
- Träning ökar passionshormonet
- Livsstilen formar våra gener
- Funktionsmedicin åtgärdar orsak
Foto: Paulina Westerlind som tagit de flesta av mina bokomslag.
3 Comments
Tack! Mitt hopp tänds Har hela tiden trott att jag själv kan hjälpa min sjuka sköldkörtel, fast läkarna säger nej.
Jag läser just nu Nya självläkande människan och undrar står allt detta och mer därtill i den? eller behöver jag läsa den äldre varianten av boken också? Jag har den också. Vill lära mig allt jag kan om detta. Behöver först veta om jag har långsam eller snabb ämnesomsättning, hur?
Vänliga hälsningar
Ruth
Tack för du sprider bra info! Om man har ett bra TSH-värde men lågt T4 och Lågt T3 har behöver man då äta de vitaminer som stimulerar ämnesomsättningen eller har jag fattat fel? Bör man inte alls äta av de vitaminer/mineraler som saktar ner den? Tacksam för svar!
Hej Martina!
Tack för din kommentar och dina fina ord! Det uppskattar vi!
Vi har tyvärr ingen möjlighet att ge personliga råd här, då många reagerar väldigt individuellt på behandlingar. Har man en trög ämnesomstättning är ju allt som snabbar upp den bra.
Ha en riktigt fin dag!
Hälsa & välmående,
Hanna – Team Sanna