Och det är t o m så att genom forskning på tankar och hjärnan har man sett att hela 95% av våra tankar är omedvetna. Hela 80% av tankarna är desamma som igår och 80% av våra tankar är negativa. Inte konstigt att vi blir kvar i samma mönster och inte tror att vi är kapabla att göra något annat än det vi gjort de senaste minst 10 åren. 

Mönster och gamla programmeringar styr

Du och jag har under hela vår livstid blivit matade med olika saker, värderingar, tankar om oss själva som har blivit automatiska och upplevs som sanna. När vi börjar stanna upp och reflektera över våra tankar så upptäcker vi att få av dem behöver vara sanna och stämma idag. De kanske var sanna när de skapades eller att du behövde det förhållningssättet för att klara dig i den miljön du befann dig i då.

Det är lättare sagt än gjort att förändra hur man tänker för att sedan agera på ett bättre sätt för sig själv. En tanke genererar i ditt system en kemikaliecocktail i form av hormoner, signalsubstanser m m. Det ger i sin tur en känsla och den känslan (rädsla, stress, otillräcklighet etc) reagerar vi på och agerar på olika sätt. När systemet blir automatiskt dvs en omedveten tanke ger direkt en respons i kroppen då har det blivit ett omedvetet mönster, det bara sker. De delar i hjärnan som står för eftertanke, analys och reflektion blir aldrig inkopplade.

Den här kemikaliecocktailen blir vi beroende av, bl a kortisol är mycket beroendeframkalland. Det innebär att när är vi försöker förändra i vårt liv reagerar vår kropp och knopp på att kemikaliedosen blir annorlunda. Reaktionen kan bli att du känner frustration, irritation eller annat obehag i början. Helt enkelt abstinens.

Problemet är att det inte är många som vet att kroppen fungerar så här när vi ska försöka göra t ex livsstilsförändringar. Då känns det i kroppen som om det jag försöker förändra faktiskt är riktigt dåligt för mig när det är precis tvärtom på lång sikt. Därför är det avgörande att vi tar till oss av ny kunskap som ger oss verktyg för förändring och mer energi.

Bra tips för att underlätta din förändringsresa

För att få till en förändring kan vi vara överens om att vi måste göra något annorlunda än vad vi har gjorts hittills, eller hur? Hur gör jag då för att underlätta processen när nu kroppen reagerar som den gör?

Mitt svar på den frågan är att göra små, smarta förändringar som du i början knyter till vanor du redan har. Då blir det enklare att hålla i förändringen. Vi gör oftast för stora förändringar för snabbt och ska ändra på allt i vårt liv. Då blir reaktionerna i kroppen starkare och det blir svårare att hålla i förändringen i längden.

Steg 1

För att förstå vilken förändring som tar mig dit jag vill, mot min dröm, behöver jag reflektera över vilka tankar, övertygelser, värderingar är det jag basunerar ut till mig själv och hur begränsar de mitt liv. Är de ens sanna? Är de positiva? Är de snälla mot mig själv? 

Att börja dagen med att berömma dig själv för bra saker du har gjort, minst tre saker, gör gott i hela själen och ökar din energi.
Tänk på hur mycket din kropp gör för dig, den rensar, smälter maten, tar dig till olika platser, du ser, du hör, dina händer och fötter fungerar och känner. Kroppen är fantastisk!
Det kan låta banalt men allt positivt du kan komma på skickar fantastiska energier till dig och din kropp och knopp. Det gör att hela din organism vaknar och fungerar bättre och blir mer harmonisk. Testa och känn efter själv!

Steg 2

Börja med att lägga till en förändring till en vana du redan har t ex din morgonrutin.

Starta morgonen med att göra en andningsövning, drick något ljummet med citron eller lime. Tänk samtidigt hur bra det här är för din kropp och dig, skicka positiva energier. Det ger mer energi och kraft i hela din kropp.
Genom andningsövningarna med djupandning så aktiverar du ditt eget lugn-och-ro-system, det parasympatiska nervsystemet. Det är endast när din kropp är i lugn och ro som matsmältning, rening och läkning fungerar optimalt.

Steg 3

Känn efter hur den första förändringen känns, håll i och gör det varje morgon. 
Lägg sedan till en uppmjukande övning som t ex Katten/Kon, breathing squats i andningstempo eller annan skön övning som du gillar. Fortsätt med dina positiva affirmationer om hur allt påverkar dig positivt. 

Steg 4

Fortsätt med rutinerna ovan i minst tre-fyra veckor, känn in och känn efter. Lägg till fler bra steg för dig där du fokuserar på att boosta dig själv. Det kan vara enkla saker som att lägga till fler promenader i veckan, unna dig en behandling, testa en ny god smoothie. Lär dig något nytt som du funderat över länge. Gå en ny väg till jobbet, gå på en teater, konsert, gå med i en intressegrupp på nätet.

När du börjar öppna upp för nya saker då kommer det att dyka upp situationer, personer och händelser som du ser på nytt sätt. Det sker eftersom du nu är öppen för nya möjligheter och börjar titta in i dig själv för att få svaren. Du är på väg till en ny verklighet där du mår bra på riktigt.

Allt är möjligt och svaren på allt du behöver har du inom dig om du tar modet till dig och vågar lyssna!
Ser fram emot dina tankar om förändring och om du har några bra tips.

Varma hälsningar
Cecilia

P.S Läs gärna mer om hur du kan bli mer välmående, få mer energi och passion i ditt liv, http://linktr.ee/redesignyourreality

AndningFriskfaktorerHelhetshälsaInspirationMental hälsaSjälvläkningStärk självläkningenUtbrändhetVäx inifrån