Det krävs en inre styrka och kraft för att stå emot flodvågen av egofixering, för vi lever i en samtid präglad av exhibitionism och narcissism.

Egot är det som ständigt jagar yttre bekräftelse, och som kan driva människor till bekräftelsenarkomani. Egoism betyder att bara främja sig själv och se till sina egna behov. Man bryr sig bara om andra om det gynnar en själv, och använder andra för att uppfylla egna mål och syften.

Egoismen förnekar altruism, det vill säga att vi skulle kunna tänka mer på andra än oss själva. Enligt egoismen är människans sanna natur är att vara självisk, att påstå något annat är att vara romantisk eller blåögd.

Ett visst mått av egoism fyller givetvis en funktion, speciellt hos barn för att överleva. Det hjälper att sätta våra gränser och bevara vår integritet så att inte folk kliver över oss som vi var en dörrmatta.

Egoism

Men egot fyller inte en funktion för att kunna växa upp och mogna som människor. Egot finns kvar för att det är ett resultat av separationen eller splittringen mellan våra olika delar: kropp, känslor, tankar och själ. En splittrad person kan säga en sak och sedan göra en helt annan. Hon eller han hänger liksom inte samman, och vet kanske inte själv om det.

Egot måste få dig att fortsätta tro på splittringen, det vill säga att dina inre delar inte hänger samman till en fungerande helhet, för att få näring. Därför behöver egot se till att du får yttre belöningar för att hålla kvar denna övertygelse. Egot lever på jämförelser, topplistor och yttre bekräftelse.

Egot definieras av yttre ting och får sin näring utifrån.

Det blir vi inte heller starkare av eftersom det gör oss beroende av påfyllning utifrån. Klart att de kommersiella marknadskrafterna vill ha ett ”maxat ego”, för detta är dömt till att ständigt jaga yttre bekräftelse och sitter fast i ”prylomania”. Det kräver en ständig påfyllning och förnyelse för att hållas igång. Allt är designat för att vi ska bli beroende, och allting ska alltid vara tillgängligt via internet eller i affärerna. Det är vackert och frestande upplagt i överflöd; helt inriktat på att kittla vårt belöningscentrum. För att bli ”hooked” på just deras produkt.

Individualism

Egoism är definitivt inte detsamma som individualism, eftersom det senare förutsätter att man ser till helheten. Det är att ha en holistisk syn på dig själv och livet. Då bejakar man förändring och utveckling. Ju mer du utvecklar dig själv som individ, desto mer ointressant blir din egen person för dig själv. Det viktiga är vad du kan bidra med till omvärlden.

En individualist frågar ”Hur kan jag hjälpa till och bidra?”, medan en egoist frågar ”Vad ger detta mig?”

Att vara sann

Ditt sanna jag är att leva i enlighet med den du är. Du gör det du tror på, vad omgivningen än säger, och följer din inre övertygelse. Du utgår från dig själv, därför att inga andra eller tidningars listor kan definiera dig.

Att vara sann är att slippa bära mask och spela ett spel med andra. Att manipulera andra är ointressant, rak kommunikation är det som gäller. Du slipper att komma ihåg vad du sa – eftersom du inte ljuger utan är autentisk och delar din sanning. Det spar mycket energi och ger dig kraft!

Ju mer vi är sanna, desto starkare blir vårt hjärta och vår självbild. Det innebär att leva i enlighet med den du är och de värden som är viktiga för dig. Att göra det man tror på och följa sin inre övertygelse är tecken på stark integritet och inre styrka. Det ger automatiskt en högre energi och påfyllning av energin.

Går du emot det som är sant för dig, ger det ovillkorligen inre stress, konflikt och disharmoni.

Nedan finns känslor och egenskaper som utmärker egot respektive ditt sanna jag (individen). Vad känner du igen dig i? Vad ser och upplever du runtomkring dig? Var vill du lägga din energi?

Egot: brist, kontrollera, kamp, rädsla, överleva, habegär, hävda sig, ge för att få, isolering, separation, begränsning, villkorat

Ditt sanna jag: överflöd, tillit, öde, kärlek, levande, dela med sig, likvärdig, ge av hjärtat, gemenskap, enhet (allt är ett), obegränsad, allt bara är

Den goda sidan är att allt det nya som sker nu i Skiftets tidevarv öppnar upp för individens uppvaknande, vilket i sin tur ger fler medvetna människor. Vi lever i en tid som bejakar förändring och utveckling, och det är bra.

Ju mer du utvecklar dig själv som individ, desto mindre intressant blir din egen person för dig själv. Det viktiga blir då vad du kan bidra med till omvärlden. Då frågar du hellre ”Hur kan jag hjälpa till och bidra?” medan egoisten frågar ”Vad ger detta mig?”.

Att vara sann handlar om uppvaknandet till den sanna mänskliga potentialen och kraften. Det handlar om att göra val som är bra för en själv – och för andra och Framtiden. Vi är inne i en ny tid där hjärtlighet, ärlighet och sanning är viktiga begrepp, och jag tar upp detta i fler blogginlägg.

Följ ditt hjärta och du blir sann.

[av_button label=’Prenumerera på Sannas Nyhetsbrev!’ link=’manually,http://gansub.com/s/qJa7′ link_target=’_blank’ size=’medium’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-2fx20y’]

Dr Sanna Ehdins bloggMening, kärlek & glädjeRelationerVäx inifrån