Hela fyrtio procent av den vuxna befolkningen har funktionell mag-tarmsjukdom. Det är vanligare bland kvinnor än män, och hänger samman med en lägre livskvalitet och många fler läkarbesök. Det framgick vid ny uppdatering av en studie på drygt 73 000 personer i 33 länder, där även svenska forskare från Göteborgs universitet deltar.

Forskarna skriver i sin senaste publikation januari 2021 att: “Även om funktionella gastrointestinala störningar (FGID) har det stor ekonomiska inverkan på hälso- och sjukvårdssystemen och påverkar livskvaliteten negativt, är lite känt om deras globala förekomst och fördelning. Vi undersökte faktorer associerade med 22 olika magtarmsjukdomar i 33 länder på 6 kontinenter.”

Funktionella mag-tarmsjukdomar är ett samlingsbegrepp för kroniska sjukdomar i mag-tarmsystemet, med svåra symtom men utan tydliga förklaringar eller kopplingar till objektiva fynd från rutinundersökningar.

Visste du att funktionella gastrointestinala störningar (FGID) numera kallas störningar i tarm-hjärninteraktion! Hela 80 procent av nervsignalerna går från tarmen till hjärnan.

Studien publicerades första gången i maj 2020 och uppdaterades 1 januari 2021, och är publicerad i tidskriften Gastroenterology och kommer att uppdateras allt eftersom. Initiativet till att ta fram det omfattande underlaget kommer från grupperingen som ansvarar för gällande internationella diagnoskriterier för funktionella mag-tarmsjukdomar, Romkommittén. Ref:


MIn kommentar: Mycket viktigt att detta lyfts, då mag-tarmproblem är ett stort problem i det tysta. Steg ett är att synliggöra problemet, steg två är att aktivt söka lösning för problemet. Positivt är den medicinska forskningens stora intresse för tarmfloran, men kunskapsnivån behöver höjas inom sjukvården generellt.

Magtarmproblem är dock ett dolt kvinnoproblem, för att exempelvis majoriteten som har kronisk förstoppning är kvinnor – och i princip ingen forskning görs på detta. Tyvärr är det svagt intresse från Skolmedicinens håll av att heller ta reda på de funktionella orsakerna till mag-tarmproblem. Detta måste ändras eftersom 80% av immunförsvaret finns i magtarmregionen. Och idag är ett bra immunförsvar helt nödvändigt. Annars är immunförsvaret upptaget med problem i mag-tarmkanalen…

Jag skulle hellre kalla det för magtarm-dysfunktion och inte sjukdom, för när orsaken tas bort återställs funktionen rätt fort.

Det finns dock hopp, och en då enkel metod som att flush tarmen med Saltvatten kan vara ett alternativ – se längst ner.

  • OBS! alla min hälsoråd vänder sig till hyfsat hälsosamma människor som redan lever med en hälsosam livsstil.

Förstoppning stort problem

Förstoppning är t ex ett enormt stort problem i det dolda, och vanligast förekommande är det hos hos kvinnor efter menopausen, men finns hos alla idag från barn till de äldsta. En uttänjd och förstorad colon är också vanligt idag, och eftersom coloncancer och rektalcancer ökar stort rekommenderar jag att förebygga genom att fokusera på en väl fungerande tarm. Sjukvården saknar tyvärr lösning annat än bulkmedel eller laxermedel, men söker man sig utanför det finns det gott om lösningar.

Att åtgärdar mag-tarmproblem är något som den flertusenåriga Naturmedicinen – (skolmedicinen kallar den Alternativmedicin) – har mycket kunskaper om och har ägnat mycket tid åt. Funktionsmedicin studerar och åtgärdar också orsaker till magproblemen. Jag beskriver detta mer om det i “Sannas fastebok” som ges ut i april 2021. Fasta är bra för de flesta, speciellt periodisk fast varje dygn (16-8 eller 18-6) – för det ger tarmen chans till att rensa ut, reparera och återhämta sig.

Egen hälsa – eget ansvar

Ett första viktigt steg är att ta bort allt socker, vetemjöl, komjölksprodukter processad industrimat, friterat och förstörda oljor ur kosten. För det du äter är näring inte vara för dina egna celler utan alla mikrober och ev parasiter eller patogener (sjukdomsframkallande organismer) i kroppen. För jäsning bäddar för sjukdom… så mata inte jäsningar i din kropp med snabba kolhydrater, inkl dryck som läk, juice och alkohol.

Så lär dig själv om din mage, skaffa kunskap på egen hand, därför att “Egen hälsa – eget ansvar” gäller med än nånsin idag!

.

Tillägg: Saltvattenflushen

Många har positiv erfarenhet av att använda Saltvattenflushen för att spola rent hela tarmen och bokstavligen skölja ut problemen: Saltvattenflush är en effektiv “bio hack” som aktiverar tarmrörelser och tömmer tarmen på ett skonsamt sätt. Genom att dricka en havssaltlösning kan vi använda kroppens egen försvarsmekanism för att tillfälligt avbryta ”matsmältningen”, och istället aktivera kroppens ”eliminering” – för att ta bort saltvattnet så snabbt som möjligt ut ur kroppen. Samtidigt spolar det rent både tunntarmen och tjocktarmen!

Feedback från användare:

Sofi 35 år – fick ordning på magen

Jag använder Saltvattenflushen regelbundet sedan drygt ett år tillbaka. Min mage mår mycket bättre nu! Jag har haft stora problem med magen; extremt med illaluktande gaser, ständigt ont i magen, uppsvälld osv. Sedan många år äter jag inte socker och undviker processade onaturliga produkter. Jag slutade helt äta gluten för tre år sedan och mejeriprodukter för två år sedan. Ändå fick jag inte ordning på magen.… det förbättrades avsevärt men blev inte bra. Jag var fortfarande väldigt känslig mot all form av lök, kål och liknande.

Därför började jag att göra Saltvattenflush 1–2 gånger i vecken – och då kom skillnaden: inget magont, inga gaser och ingen uppsvälldhet!! Nu gör jag denna metod 1–2 gånger i månaden, och känner varje gång när det är dags och behövs. Nu mår min mage så bra, lugn och inte svullen. Jag undviker fortfarande att äta sådant som jag inte tål, men innan flusharna hade jag ju problem hela tiden med magen trots “strikt” kosthållning. Nu kan jag till och med äta lite kål och lök igen!

Tidigare har jag alltid haft problem med återkommande anemi (järnbrist) och har haft svårt att få upp värdena trots intag av järntabletter. Det händer fortfarande att jag får dåliga blodvärden, men nu får jag upp de snabbt igen. Det känns som att min kropps näringsupptaget förbättrats avsevärt av att göra saltvattenflusharna! Tack för allt klokt du delar med dig av!!

RoseMari 58 år – IBS och fibromyalgi försvann

Jag testade saltvattenflush sommaren 2020 och första gången hände det ingenting, så försökte efter en vecka och då tömdes tarmen ordentligt. Jag har ibs med förstoppning, vilket har varit väldigt jobbigt och därför har jag fortsatt med saltvattenflushen cirka varannan månad. September 2020 började jag med periodisk fasta 16:8, så har nu fortsatt med både denna fasta och Saltvattenflush – och min ibs är helt borta! Min fibromyalgi är även den ett minne blott! Denna vecka gör jag en 5 dagars vattenfasta för att reparera kroppen ordentligt. Jag kommer sedan fortsätta med ett mål om dagen 3-4 dagar i veckan och resterande dagar äta 2 g dag.

Beskrivning på Saltvattenflushen

Jag lägger fler bloggar om detta med magtarm-dysfunktion, och har två kapitel om tarmens funktion i kommande “Sannas Fastebok” som släpps i april 2021. Har själv haft stora problem, som inkluderar irriterad och överkänslig tarm, SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen), histaminintolerans, inälvsmask, skadad tarm och tarmblödningar. Men löst det successivt och allt är borta – mer om det i kommande boken. Det mesta var förstås relaterat till inälvsmask, något som skolmedicinen misslyckades att diagnosticera gång på gång trots att det var synlig mask i proven jag lämnade. Man blir förvånad..

Glad tarm = god hälsa!

Dr Sanna Ehdin

Läs även:

Dr Sanna Ehdins bloggMage och tarmTarmens hälsa