Vi borde fira i hjärtats och kärlekens kraft ofta ~ för att påminna oss vad som är viktigast i livet. Här lanserar jag ett nytt ord: Empassion, att vara nära och i känslan, vilket är en förutsättning för att växa och mogna. Samt ursprungen till orden Love och Heart. Jag vill önska er en härlig hjärtedag!

Jag vill (re)lansera ordet EMPASSION: att vara nära känslan – för det är precis vad vi behöver, fler i kontakt med sina äkta känslor. Sedan behöver man inte agera på dem, för då slänger man ju ut dem… Det viktiga är att vara nära känslan och även då samman med andra. För det är genom att vara i känslan som vi kan växa, allt startar med det.

Äkta människor är nära sina känslor… finns inget annat. 

Vi människor är starka känslovarelser. Kärleken är vårt #1 bränsle. Visste du att kärleksenergin är lika livsnödvändig för våra mänskliga celler som solljuset är för de gröna växterna! Ny forskning visar hur kärleksenergin de facto är näring till cellerna i vår kropp.

Precis som växter behöver sol, vatten och bördig jord som näring för att växa och överleva, behöver vi människor kärlek.

Empati betyder medkänsla dvs att känna med en annan persons lidande, från ”pathos”= lidande och em= nära, vid, i, på, inom. Men pathos betydde känslor för grekerna… Empassion är att vara nära känslan, och det är ett positivt komplement till compassion. 

Lustigt hur nära patologi är pathos… som om känslor vore nåt sjukligt. Pathos betyder även ”lidande” Antikens grekiska ”pathologia” betydde faktiskt ”studier av passion”. Det förändrades 1842 till att betyda studier av abnormala mentala tillstånd!! Kidnappat ord och känslor sjukliggjordes, precis som Kvinnan blev en enda avvikelse som studeras som nåt patologiskt i den begynnande medicinska eran i mitten/slutet av 1800-talet. ”Hysteria” kommer ju från latinets ord för livmoder… 

.

Ursprungen på orden är spännande: 

Love

Old English lufu = feeling of love; romantic sexual attraction; affection; friendliness; the love of God.

Många betydelser på det ordet kärlek. Det har hetat olika också genom tiderna, från olika gamla tyska, friisiska och norse ursprung: lubo, liubi “joy,” liebe, lof, Lob “lovorda”, liof, liaf, lief, liob och gotiska liufs “kära, älskade”. Alla dessa Germanska orden kommer från proto-indioeuropeiska roten leubh = att bry sig, åtrå och älska. 

Heart

Gammalengelska heorte = heart, breast, soul, spirit, will, desire; courage; mind, intellect.

Väldigt mångsidigt omfattande ord det med. Från olika gamla tyska, friisiska och norse ursprung: herta, herte, hjarta, hart, herza, Herz, hairto. Alla dessa Germanska orden kommer från proto-indioeuropeiska roten kerd som betyder hjärta, och kardio kommer ur det ordet. 

Som ni ser är författaren mkt intresserad av ord och deras ursprung. Dyslexin har aldrig varit ett hinder där, bara gjort mig mer nyfiken och intresserad av ord! 

Krama om och ge kärlek idag – det är en härlig dag att fira både hjärta och kärlek. Till nära och kära, vänner, husdjur, barn – ja alla behöver en dos kärlek!

  • Att träna Blissful body-metoden  (fd Happy Heart-metoden) som jag utvecklat är ett bra sätt att stärka hjärtat och öka sitt välmående stort!
Dr Sanna Ehdins blogg