När det gäller min matlagning så mäter jag aldrig, eller tar tiden – jag går alltid på känsla. Jag kallar det nude cooking – låt sinnena bestämma! Det är som kärlek, kan inte mätas eller bestämmas – det sker i stunden. Mat och kärlek går hand i hand.

Men det kräver förstås en del erfarenhet, för många vill ha exakta mått när de lagar mat. Så jag lovade lite för mycket med ett recept per dag för Gröna kuren… för har inte det. Men jag lägger ett par stycken, så ni kan bli inspirerade att laga vidare.

Som jag ser matlagning är det enkelt – och att kombinera ett antal råvaror på ett bra sätt.  Köp hem bra råvaror, färskt eller fruset och ha bra kryddor, olivolja, ghee etc hemma. Här är ett recept på grön matfantasi – som kan varieras efter råvaror och behov!

Du behöver broccoli, grönkål, en stor rödlök, smör (ghee), vitlök, ingefära och havssalt.

  • Ta en stor klick smör (ghee) och två msk kokosloja i medelhet stekpanna (helst gjutjärn eller rostfri) och fräs i en dl hackad rödlök i ett par minuter. Ta sedan i lite vatten och låt mjukna i ett par minuter till. Lök är den mest underskattade krydda, ger supergod smak till allting och är den billigaste kryddan också.
  • Skär en stor broccolibukett i bitar medan löken förvälls.
  • Ta i vitlök och ingefära – från färskt och då rivet/pressat – eller som ekologiskt pulver från t ex Santa Maria. Häll på lite vatten och lägg ner broccolibitarna samt ca 8 dl färsk, repad grönkål (skär sönder stjälkar o ta bort de grövsta) eller motsvarande mängd frusen grönkål.
  • Låt småputtra 4-5 minuter medan du rör om ett par gånger, och det är klart att servera till någon form av protein. Lätt, enkelt och smakligt!
  • Det är gott att strö sesamfrön på eller lättrostade solrosfrön. Solrosfrön har mkt omega 6 – men vi behöver omega 6 också.

Kryddtips

God mat handlar om bra råvaror, rätt tillagning (hellre för lite än för mycket), bra fett/olja och god kryddning. Nedan är kryddor att använda som alternativ till vitlök och ingefära (alla är malda pulver).

Jag fann denna sida med ekologiska kryddor så du kan beställa hem om din affär inte har så bra utbud. Be dem ta hem från Santa Maria annars, de var först med att ha ekologiskt sortiment i affärerna. KÖP EKOLOGISKA kryddor. för kryddor besprutas mycket.

  • kardemumma, det är oväntat gott.
  • kanel plus kokosmjölk. Det är lite som Halländsk långkål o väcker fina barndomsminnen hos mig.
  • Gurkmeja, koriander och lite svartpeppar.
  • kummin – jag bara älskar kumminsmaken och mal spiskummin är också oerhört hälsosamt.
  • Timjan, Rosmarin och basilika – alla mycket goda och smakhöjande var och en för sig – och de har rent medicinska effekter på kroppen.

Ät mer kryddor och örter alltså! På sommaren kan man odla sina egna kryddor, det ger oftast stor skörd som kan torkas eller frysas in. På vinterna kan man köpa färdiga kryddor i kruka o det håller ett tag med bra ljus och lite gödning.

Dr Sanna Ehdins bloggMat & näring