Jag var ständigt sjuk förr

Något jag har tänk mycket på över senaste tiden är hur ofta jag faktiskt var sjuk förr. Jag hade halsfluss, förkylningar, feber, ja allt möjligt flera gånger per år tidigare. Senaste tiden har jag kanske varit förkyld 3 gg på 3 år istället och mår sällan dåligt *peppar peppar*. Det jag har förändrat är hur jag bygger upp min kropp, ökar motståndskraften, tar bort sånt som stör och tillför goda bakterier.

Immunförsvar

Något jag själv inte visste förr är att 80% av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vi kan hjälpa tarmen samt tillväxten av de goda bakterierna som är avgörande för bla. immunförsvaret på flera olika sätt. Så vad kan jag göra själv för att stötta mitt immunförsvar?

  • Tillför probiotika samt prebiotika (tex. gröna bananer, lök, sparris, kall potatis mm) för att mata dina goda bakterier
  • Tillför näringshöjande ämnen som tex. C- och D-vitamin, selen och inte minst zink som är den viktigaste mineralen för vårt immunförsvar
  • Gurkmeja är ytterligare en sak som gör underverk för att dämpa inflammationer och förebygger sjukdom. Drick gärna en gurkmejashot dagligen.
  • Planera in återhämtning och minimera stress, då stress påverkar hela vår matsmältning och bla. minskar på antalet goda bakterier
  • Eliminera sådant som skapar inflammation eller stör din kropp och tarm som tex. socker, gluten och mejeriprodukter
  • Sedan sånt som vi alla redan vet att få tillräckligt med sömn, ha ett positivt tankesätt och omge dig med härlig energi 😀

Mina bästa tips på bra probiotika i kapselform är Flora 20-14 och Bio gaia.

Syrade grönsaker är också en bra källa till goda bakterier där min favorit är tistelvind

Och kom ihåg att varje liten förändring spelar roll och gör stor skillnad. Så om du tänker som vi alla säkert gör ibland att det inte är lönt för att man ändå inte gör “allt” (vad det nu än är då det är individuellt och utifrån daglig status) så stämmer det inte. Det du gör, gör skillnad hur stort eller litet det än är.

För mer tips, recept och inspiration följ mig på:

Nyfiken om jag kan hjälpa dig eller boka privat coachning:

Soliga hälsningar

Annica