Alla vill vi se fina ut i huden och ansiktet – och det sker enklast med rätt produkter!  Jag har alltid skött min hud noga eftersom jag har den ljusa och tunnare Skandinaviska hudtypen. Sedan jag blev hälsomedveten för 25 år sedan har jag sökt efter naturliga, giftfria och hälsosamma hudvårdsprodukter. Bästa lösningen var förstås att själv tillverka det bästa för huden via Dr Sannas! En rad hudvårdsprodukter har släppts sedan 2016, och Nyligen släpptes en Ansiktsserie som jag älskar. Här beskriver jag hur jag använder alla Dr Sannas produkter.

  • Detta blogginlägg är skrivet av mig i samarbete med Dr Sannas AB. Vinjettfoto Thomas Engström. 

Huden är vårt skydd mot omgivningen, och kroppens största organ. Huden är en känslig, levande vävnad som andas och känner. Vi behöver vårda och sköta den med rätt produkter – på både utsidan och insidan. Huden är genomtränglig och porös, vilket innebär att den kan ta upp ingredienser i krämer… Små molekyler tas lätt upp samman med fettlösliga molekyler. Så vi bör bara lägga det på huden som vi kan äta! Speciellt viktigt är det vad vi lägger på småbarnens hud.

För 25 år sedan slutade jag med vanlig kommersiell hudvård, eftersom jag förstått hur ohälsosamma och skadliga de är.

  • Varning för gifter! Tyvärr innehåller de flesta av våra dagliga hudvårdsprodukter ämnen som orsakar ständig irritation och obalans för huden eller är giftiga för kroppen, såsom syntetiska tensider (lödderämnen), mineralolja/vaselin och tillsatser av kemikalier. Vanliga hudprodukter innehåller flera carcinogener samt mineraloljor utvunna från råolja, och de täpper till porerna som om man lade en plastpåse på huden. Jag skrev om detta redan år 2000 i Dagens Industri och har beskrivit detta här: Skumma hudprodukter

.

Stöd hudens naturliga balans

Bästa sättet att stödja hudens naturliga balans är att använda naturliga vegetabiliska oljor, så mkt ekologiskt som möjligt och giftfritt (utan toxisk konservering, doft och konsistensgivare). Fina vegetabiliska oljor som håller huden mjuk och smidig, samt probiotika som tillför hälsosamma bakterier till huden. Nästan inga hudprodukter innehåller probiotika idag, men vi har det i Dr Sannas hudvård. Probiotika innehåller även peptider som hjälper till att hålla en bra fuktbalans i huden, utan att kännas kladdig.

Allt handlar om balansen mellan olika aktiva ingredienser, och Dr Sannas produktchef Theresia Dibinger är Sveriges bästa på ekologisk hudvård. Du kan läsa mer vad jag skrivit om enskilda produkter i länkarna sist.

Visste du att rent embryologiskt har tarmslemhinnan, hjärnan och huden samma ursprung – så viktigt att bibehålla integriteten i dess oerhört viktiga organ.

Många har frågat mig hur jag använder Dr Sannas hudprodukter, så här är hur jag gör och min erfarenhet:

Kroppen

Dr Sannas Hälsosåpa (lanserades redan 2014) och det är en underbart skön tvål för huden.  Den är gjort på förtvålad tallolja – så en ren och naturlig produkt från svenska skogen. Hälsosåpan har pH-värde 10 som ger en antibakteriell effekt och verkar rengörande för huden.

Jag tvättar mig överallt med den – men bara en gång om dagen och oftast efter träning på kvällen. Undvik att tvätta dig för mycket, för huden är designad att klara av mycket själv. Tvätta inte bort naturligt fett och bra bakterier, och gå ifrån de vanliga stora, kommersiella märkena då syntetiska lödderämnen de facto skadar huden.

Att tvätta sig med hälsosåpan lämnar en behagligt ren och skön känsla på kroppen.

Därefter smörjer jag in kroppen med Dr Sannas Kroppslotion och älskar den upplyftande doften av lavendel, apelsin och bergamott. Bodylotion innehåller bl a ekologisk broccolifröolja, kokosolja och tistelolja som gör huden mjuk och smidig samtidigt som den återfuktar och ger ett skydd mot uttorkning hela dagen. Kombinationen av olika fettsyror (Omega 3, 6 och 9) och fuktgivare hjälper den till att återfukta huden på djupet.

Multikrämen – för allt

Min stora favorit är Dr Sannas Multikräm för den är som manna för huden! Multikrämen är vårdande för torr hud. Den innehåller fem ekologiska vegetabiliska oljor som på olika sätt bidrar till hudens goda balans – från ekologiska Svartvinbär, baobab, sheasmör, kokos och svensk rapsolja samt Probiotika.

Multikrämen skyddar torr och känslig hud mot uttorkning.  Även den känsligaste med trasig hudbarriär kan använda den, för den är speciellt framtagen för torr, känslig och reaktiv hud. Men kan användas av alla eftersom den tillför närande fett.

Krämen heter Multi för att den kan användas på hela kroppen, så jag smörjer alla små områden som behöver lite extra kärlek och fukt! Den är doftfri och passar lika bra för män som barn – och för intimvård. Många kvinnor berättar att de inte får ha den ifred i badrumsskåpet! Det tycker jag är en underbar nyhet. Ju fler om upptäcker vad naturliga produkter gör för huden, desto bättre!

Probiotika förhindrar bakterietillväxt, såväl i produkten som på huden. Probiotikan hjälper till att hålla en god mikroflora på huden, samtidigt som den återfuktar och lugnar irriterad hud.

.

Händerna

Mycket enkelt – jag smörjer händerna med Dr Sannas handkräm ofta! Har med den i handväska också, och den går in så fort och doftar gott – bara behagligt och skönt för huden. Handkrämen är naturligt skyddande, vårdande och återfuktande handkräm med en unik kombination av fuktgivare och fettsyror. Krämen innehåller bl a ekologiskt kolloidalt havre som både ger en silkeslen finish och har lugnande, anti-inflammatoriska egenskaper. Krämen har en ljuvlig doft av lindblom och bergamott och absorberas fort – smartphone säker! 🙂

Växtligheten ur naturen är bäst för oss – för vi kommer också ur naturen och mår bästa av det Naturliga!

.Detta blogginlägg är skrivet av mig i samarbete med Dr Sannas.

Fötterna

Att ta fotbad är så skönt, och då tar jag en msk av Dr Sannas hälsosåpa i en liten balja med varmt vatten och sitter minst en halvtimme. Ofta har jag den under bordet när jag skriver, och skrapar sedan av all död hud med en pimpsten och fixar till tånaglar o allt. Fötterna blir mjuka och lena som barnhud – och att vårda dem så är kärlek det!

Sedan smörjer jag med Dr Sannas Fotbalsam. Den innehåller bl a ekologiskt ringblomsextrakt som vårdar och lugnar, samt rosmarin och tallolja som har en deodoriserande och uppfräschande effekt.

Man kan även göra en inpackning  med fotbalsam plus multikräm och ta fötterna i en plastpåse ett slag så det får dra in ordentligt.

På nattduksbordet står alltid denna fotbalsam och jag smörjer in fötterna varje kväll – och lyfter dem mot taket och gör lite lymfstimulerande rörelse. Dvs. drar neråt längs smalbenen med fingrarna, det gör skönt och bra med avslappnande kvällsritualer.

.

Ansiktet

Ansiktet är viktigast – för det är vår kontaktyta i mötet med människor varje dag. Ansiktet är också mest exponerat för luft, vatten, torrhet och föroreningar.

Se min ansiktsrutin här! 

.

Underbar!

… är ordet som beskriver Dr Sannnas ansiktsmist som doftar gott av citronmynta och lavendel. Det  har vårdande egenskaper, baserad på naturliga fuktgivare som björkvatten och olivlövsextrakt. Ansiktsmisten passar alla hudtyper och kan användas såväl under som ovanpå makeup. Ansiktsmisten fungerar också utmärkt som en fördelare av ansiktsoljor. Alltså kan man duscha sig lite efter man tagit på en ansiktena för att få ett bättre upptag, och öka fuktupptaget i huden. Smart eller hur!

Jag blir nästan hungrig när jag skriver om alla fina oljor o dotftoljor som Dr Sannas hudprodukter innehåller, och tänk på att hudkrämer och lotions faktiskt är MAT FÖR HUDEN!

.

Kroppsbad

Jag älskar att ta sköna varma bad! Då tappar jag upp varmt vatten i badkaret och tar i 2 dl Dr Sannas hälsosåpa, kliver ner och andas ut…  Jag ligger sen kvar minst en timme och gärna två timmar, och då får man tömma ut lite vatten och fylla på nytt hett vatten.

Att ta varma bad är välgörande för huden, muskler och stela leder. Det är skönt och avslappnande. Jag började med dessa såpabad 2014 och tar då två dl Hälsosåpa i ett badkar varmt (inte hett) vatten.

Jag har gjort flera omgångar med tre-fem bad i veckan under tre veckor, då kallar jag det för “Såpabadkuren“. I vart fall blir badkarsskanten alldeles svart första gången man gör ett Såpabad, och det minskar sedan. Så nåt blir renare.

Jag dricker mycket vatten efter badet för man tappar vätska, alltså är badet vätskedrivande. Eftersom huden är viktigt för utrensningar kan man hjälpa den genom att göra en såpabadskur med 3-5 bad per vecka i 3 veckor.

.

Slutligen, avsikten med naturliga hudprodukter med ekologiska och vegetabiliska oljor är att ni kan omhulda och vårda er fina hud.  Kunna skydda kroppens barriär – kroppens största organ och immunförsvarets första gräns: huden! Ge dig själv den goda gåvan. 💚

.

Läs mer:

Dr Sanna Ehdins blogg