Precis som gluten kan kasein orsaka negativa symtom i stort sett alla organsystem. Men många vet inte om att de inte tål kasein. Proteinet kasein utgör 80 procent av komjölksproteinerna, och dess funktion är att ge kalvarna starka klövar och horn. Men jag själv och många andra tål inte kasein.
Kaseinintolerans är mycket vanligare än vi vet om. Specifikt kan kaseinkänslighet bidra till: öroninfektioner, bihålesymtom, astma, eksem, huvudvärk, artrit, kroniska matsmältningsproblem, rinit, hösnuva, depression, humörsvängningar, ADHD och sängvätning. Det kan vara värt att pröva äta ghee (klarnat smör) istället för smör, och gör helst din egen från ekologiskt smör.
Kasein används för att göra klister, kanske inte så nyttigt att få i sig…
FAKTA: När mjölken pastöriserats så förändras känsliga proteinmolekyler strukturellt (denaturering), vilket gör dem svårare att bryta ner och smälta i vår kropp. Pasteöriserad mjölk utsätter bukspottskörteln för onödig belastning genom att den får producera matsmältningsenzymer att bryta ner detta. Det kan orsaka mjölkallergier, då proteinet kasein som blir svårare för kroppen att smälta efter pastörisering, vilket kan ge negativa reaktioner. Barn som inte tål köpemjölken kan dock tåla opasteuriserad komjölk, vilken köps direkt från mjölkbonden.
Kasein finns i:
- Allt som innehåller mjölk (även skummjölkspulver): yoghurt, ost, smör, grädde, glass, getmjölks framställda produkter,
- Torr mjölksubstans.
- Vassleprotein (vanligt bland kroppsbyggare).
- Sojaost kan innehålla kaseinat.
- Allt som säger kasein eller kaseinat på innehållsdeklarationen.
Visste du att?
WHO European Region rekommenderade redan i början av 2000-talet att barn ska undvika komjölk före 10–12 månaders ålder. En för tidig introduktion av komjölk kan leda till blödningar i tarmen. Finska forskningsstudier har visat att småbarn inte bör få komjölk före 9 månaders ålder eftersom det kan öka risken för allergier och infektioner senare i livet.
Upprepade öroninfektioner kan bero på allergier mot vanlig mat, enligt en studie från Georgetown University i Washington, USA. Nästan 80 procent av barnen med öroninfektioner var allergiska mot mjölk- och vetemjölsprodukter och när dessa uteslöts ur kosten blev 86 procent av barnen signifikant mycket bättre.
Mejeriprodukter innehåller opioida peptider som är beroendeframkallande?
Morfinliknande effekt
Det är bra att ta bort kaseinet ur smöret av flera skäl – ett är att de bildar opiater i kroppen. Opioida peptider är små proteinsnuttar som binder till opioidreceptorer i nervsystemet (framförallt hjärnan), och fungerar därmed som signalsubstanser i kroppen. Ett exempel på kroppsegna opioidpeptider är endorfiner, som också kallas för kroppseget morfin. Endorfiner stimuleras bl a av smärta och träning.
Morfin är en kemisk opioid som imiterar de kroppsegna opiodpeptiderna, vilket kan ge en hint om hur mjölkopioderna verkar. När kroppen försöker bryta ner mjölkproteinet kasein bildas kasomorfiner, som alltså kan ge en morfinliknande effekt.
Man kan få samma effekter som opioidpeptiderna från gluten (Gluten exorphin och gliadorfin/gluteomorfin). De två senare bildas vid kroppens nedbrytning av gliadinkomponenten i glutenproteinet, och det finns indikationer på att både de är är inblandade i uppkomsten av autism. Eller snarare att personer med autism har ett större läckage av dessa opioidpeptider från tarmen.
Gemensamt för opioidpeptider från maten är att de är lätt beroendeframkallande eftersom de ger en opiateffekt i kroppen, och att de går ut i blodet när vi äter proteiner som vi inte är så bra på att bryta ner. Rena knarket i vanlig mat alltså… Om någon undrat varför de är beroende av komjöksprodukter eller bröd.
Ghee och fetaost
Därför gör jag klarnat smör, ghee, och undviker numera alla komjölksprodukter. Dock går det bra med ekologisk fetaost gjort på getmjölk eller fårmjölk. Kasein i get- och fårmjölk har en lite annorlunda karaktär, och man kan tåla dessa även om man inte tål komjölkskasein.
Dr. Sanna Ehdin
- Läs mer om intolerans till gluten och komjölk här.
- Mer övergripande info i Nya Självläkande människan
29 Comments
Mycket bra inlägg både igår och idag.
Om jag fattat det rätt: Laktos har med mjölksockret att göra; Kasein har med mjölkprotein att göra……men mjölkfettet då? ….och allergier kring detta?
Kommer du att skriva en artikel om det? Det vore jättebra. Vill gärna veta mer.
Verkar som om mjölkfettet också ställer till med en hel problem 🙁
Tack Kristina. Smörolja är mycket nyttigt, jag känner inte till att det skulle ställa till med problem. Bara nyttigt med ghee, klarifierat smör. Annat har högre prioritet att skriva om, som en histaminintolerans och en Histaminfri kost.
Korrekta referenser på dina påståenden??
Ja det är det. Skrev om detta redan 1999 i Den självläkande människan.
Så inga referenser då alltså? Vore mer intressant om du kunde hänvisa till seriös forskning som gjorts på senare tid.
Jag har tagit upp ämnet kaseinintolerand ett flertal gånger sedan första boken och referenser finns t ex i Nya Självläkande människan 2014. Människans gener har inte ändrats sedan 1999.
Men är det lika mycket kasien i laktosfria produkter?
Samt har läst någonstans att det inte är lika mycket kasien i syrade mjölkprodukter som i yoghurt, filjmjölk eller creme fraiche, hur ser du på det?
Och hur är det med keso?
Ja olika mkt kasein i laktosfria produkter, det har inget med varandra att göra. Kasein utgör 80% av komjölksproteinet så bara se på proteininnehållet så vet du hur mkt.
Men vad rekommenderar du istället för mjölkprodukter? Är 50+ och tycker att det är smidigt med en tallrik yoghurt med bär och gott efter ett träningspass på kvällen. Har hört någonstans att vi kvinnor 50+ ej ska äta mjölkprodukter överhuvudtaget, men vad finns det för alternativ? Sojayoghurt etc smakar ju hemskt 🙂
Kokosmjölk är vad jag använder, finns att köpa kokosmjölksyoghurt el gör egen. Rek ingen soja mer än miso o tempeh o inte komjölksprodukter. Spenatsoppa m kokt ägghalva gott efter träning och ger energi o protein!
Ghee heter skirat smör på svenska.
Var hittar jag källor till denna info? Tack pfh 🙂
Det står längst ner i artikeln och klicka på länken… Läs mer om intolerans till gluten och komjölk här.
Hej Sanna!
Går det att göra något test för att kontrollera om man inte tål kasein?
Jag skulle vilja prova att ta bort det för både mig och min son. Min son går i skolan och jag misstänker att han skulle behöva ett intyg för att skolmat utan kasein.
Mvh
Johanna
Det som finns vad jag vet är IgG-tester på blodet. Du kan läsa mer om det här: https://glutenochmjolkfri.se/matintoleranser/
Av vad jag förstått är kasein modifierat med något basiskt om du ska ha ett klister. Och det kan ju inte jämföras med kasein. Ingen kan antas äta kaseinlim eller dito klister
Nej kalkvatten används endast för att extrahera ut kaseinet, har du rent kaseinpulver blandar du bara med vatten och du har ditt klister. Ost är som kitt… värre alltså. Blandar du vetemjöl och vatten så for du klister, vilket innebär att smörgås med ost är som att äta klister och kitt. Våra kroppar är inte gjorda för det.
Hej, undrar om det finns ngt test som man kan ta för att testa om man inte tål kasein ?
Tack på förhand
Finns födoämnesallergitester hos funktionsmedicinare och näringsterapeuter.
Hej!
Vet du om det finns kasein i ohomogeniserad mjölk?
Ja det finns kasein i all komjölk.
Är kasein A2 hälsosammare?
Jag äter inga komjlöksprodukter (mer än ghee) så följer inget om komjölk. Komjölk är för kalvar och kasein är bra för dem.
Jag undrar om kasein och laktos försvinner när jag gör egen yoghurt? Jag tar 1 liter fet mjölk, värmer upp till 90 grader, svalnar till 30 grader, häller i ca 1,5 fet yoghurt och låter det stå i ugn, ej över 42 grader i 6 timmar. Står kvar i ugnen 18 timmar. Klart.
Såå bra info. Tack fina Sanna.
Jag läser allt jag kan om vad du skriver.🌞
Vilken ost kan jag köpa som inte innehåller kasein A1 eller innehåller kasein A2?
Inte mitt fackområde.
.Kan man äta mozzarella?
Möjligen buffelmozzarella. Men kasein är kasein tyvärr, och även om det är gott så gör det sällan gott för kroppen.