En ny hälsorörelse är på frammarsch. Allt fler intresserar sig för hälsa och vill vidga perspektiven. Jag menar att Sverige har det högsta hälsomedvetandet i världen, sett bland allmänheten. Sedan finns det numera en bred spjutspetskomptens också, med allt fler läkare och forskare som publicerar böcker fokuserade på friskfaktorer och det som skapar en god hälsa.

Vi svenskar har en lång tradition att värna om naturen och bry oss om riktig mat – äkta vara. Nu bubblar och jäser det överallt, för folk är trötta på ett sjukvårdssystem som hjälper få personer till sann läkning. Man är fantastisk på akutmedicin, operationer, avancerad teknik – men tänker inte förebyggande eller ser till helheten. Människan är en komplex varelse, och på 2000-talet kan man förvänta sig att det sjukvårdande systemet tar in denna komplexitet vid diagnos och behandling.

Sjukdom är Big Business, och de tio största läkemedelsföretagen har högre intäkter än alla 500 högsta företag på Forbes lista. Hur skulle det vara om vi ändrar syn – och går in för att:

  • stärka det friska – istället för att försöka kriga mot det sjuka.
  • göra något åt orsaken – istället för att bara dämpa och lindra symtomen.
  • se till helheten – istället för att försöka behandla varje lilla detalj som uppvisar ett symtom.

Hälsoparadigmet har länge präglats av experter och auktoriteter som haft makten över kunskapen om hälsa. När det gäller behandling av hälsan i samhället, har fokus legat på användning av läkemedel och kirurgi. Men någonting håller på att hända.

En ny hälsovåg med ett större medvetande om hälsa växer fram. Kunskap och anekdoter om hälsa sprids snabbt via sociala medier. Ofta handlar det om uråldriga kurer från naturen som åter lyfts fram, samtidigt som intresset för det ekologiska ökar.

Förespråkare för ett paradigmskifte vill vidga synen på hälsa och vetenskap till att ta större hänsyn till hela människan, livsstilen och öppna för fler alternativa behandlingar. Den integrativa medicinen, som också har detta fokus, är på frammarsch runt om i världen.

Men kampen om det nya hälsoparadigmet är hård. Här i Sverige motarbetas hälsorörelsen och komplementärmedicinen på bred front av expertis, styrande politiker och lobbyister i form av skeptikerföreningar. Gigantiska ekonomiska intressen står på spel – och i USA har över 50 naturläkare mördats eller försvunnit spårlöst under mystiska omständigheter.

Vad vi nu ser är dödsryckningarna i en koloss som är en konstruktion baserad på en felaktig sjukdomsfilosofi och så oerhört dyr att den gynnar ingen utom aktieägarna i den gigantiska pillerindustrin. Läkemedel är samman med droger, pornografi och vapen en av världens fyra största industrier. Kanske dags att vi lägger pengarna på mer livsbefrämjande saker…?

För mer information se Hälsoparadigmet.

Ge gärna ett bidrag för att stötta slutförandet av filmen här.

 

[av_button label=’Prenumerera på Sannas Nyhetsbrev!’ link=’manually,http://gansub.com/s/qJa7′ link_target=’_blank’ size=’medium’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-22bq1v’]

 

 

Dr Sanna Ehdins bloggHåll dig friskStärk självläkningen