Krydda din mat mera! En studie från Harvard visar att de som äter kryddig mat varje dag har 14 procent chans att leva längre än de som äter kryddig mat färre än en gång i veckan.

De som äter kryddig mat ofta har också mycket lägre risk att dö av cancer, hjärtkärl- och lungsjukdom. Detta är den första studie som kopplar kryddig mat till friskare liv och längre överlevnad! Studien var på nästan en halv miljon människor mellan 30-79 år.

Verkligen positivt resultat – men inte oväntat! Jag rekommenderar speciellt IFD-kryddorna (de anti-inflammatoriska kryddorna) – vilka motverkar inflammation och stärker de friska självläkande krafterna: vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, curry.

Curry är en kryddblandning bestående av ingefära, peppar, koriander, kanel och gurkmeja, som sammantaget ger en god antibakteriell och antiinflammatorisk verkan. Eftersom inflammation är inblandad vid alla sjukdomar vill vi hålla den nere.

Faktaruta: Välgörande kryddor

 • Vitlök och cayenne är bra mot vanlig förkylning. Till exempel så är en soppa med vitlök och cayenne bra mot virus och bakterier och för att öka svettningarna i början av en förkylning. Cayennepeppar har ett mycket högt innehåll av C-vitamin. Vitlök får fart på avstannad qi i kroppen och motverkar en ohälsosam tarmflora.
 • Kanel, kryddnejlika, koriander, ingefära, muskotnöt och kardemumma har alla utvidgande, torkande och värmande egenskaper. Detta förstärker den utvidgande aspekten hos söt mat. Följande mat blir lättare att smälta med dessa kryddor: potatis, jams, squash, fruktefterrätter och mjölkprodukter såsom yoghurt och kefir.
 • Koriander, spiskummin och ingefära är lämpliga i bönrätter för att minska väderspänningar i tarmen. Kombinationen av rötter och frön har också en stärkande inverkan på kroppen. Färsk ingefära hjälper till att bryta ner mat med högt proteininnehåll (såsom kött och bönor) och minskar effekten av den bildade urinsyran.
 • Ingefära är antiinflammatorisk och bra vid reumatism, illamående och huvudvärk. På senare år har flera studier bekräftat ingefärans anti-inflammatoriska effekter. En amerikansk studie fokuserade specifikt på ingefäras effekt på makrofager och resultaten visar ett tydligt samband mellan ingefära och en minskad aktivitet hos makrofagerna. Ingefära är dessutom cancerhämmande och har visat sig minska tumörtillväxten.

Färsk gurkmeja är mycket godare än den torkade.

 • Gurkmeja har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer. Det har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor, och dess effekt är lika stark eller starkare än antiinflammatorisk medicin. Rekommenderad dos (enligt forskningslitteraturen) på en rågad matsked per dag, ger en stark och naturlig läkande effekt.
 Gurkmejas dokumenterade medicinska effekter är följande:
 • Stärker och förbättrar matsmältningen
 • Sänker kolesterolhalten
 • Ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism
 • Skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion
 • Är renande för blodet
 • Ger skydd mot arteroskleros
 • Motverkar alzheimer
Gurkmeja är en viktig ingrediens i min Sannas Soldryck, och jag tar en toppad msk av denna blandning varje dag i en kopp varmt vatten med lite olivolja i. Samt tar även en tesked fiskolja då omega 3-fettsyror är bland det allra mest antiinflammatoriska man kan äta och vi måste tillföra det med kosten. Läs mer om Soldrycken.
OBS! är man histaminintolerant (HIT som jag bloggar om snart) så får man vara försiktig med starka kryddor som chili, Cayenne etc, testa och se hur man reagerar på de andra. Gurkmeja, kanel, kardemumma och lite vitlök går t ex utmärkt för mig. Samt att givetvis kan man äta och leva rätt och ändå utveckla en cancer, men många positiva åtgärder minskar risken och ökar frisken! 🙂
Text om kryddorna ur “Nya Självläkande människan“, Sanna Ehdin Anandala 2014
Dr Sanna Ehdins bloggMat & näring