Visste du att det finns femtio olika sätt att le? Och att man själv blir lyckligare av att le oftare – oavsett hur man mår. Men bara de äkta leendena sätter igång en rad positiva uppåtspiraler i kroppen. Vad är då ett äkta leende? Ja det involverar hjärtat… 

Bara att le förändrar saker för dig – och hos andra som tar emot ditt leende. Det är vetenskapligt bevisat att man själv blir lyckligare av att le oftare. Det gäller oavsett hur man mår, för hjärnan kan nämligen inte skilja mellan vad vi tror på och vad som är verklighet.

Så när vi med viljans hjälp drar i smilbandens muskler går det signaler till hjärnan. Den uppfattar “Aha, glädje” och skickar genast signaler om att tillverka massa lyckohormoner och avslappningshormoner. Vilket sätter full fart ute i kroppen och snart “duschas” vårt inre av goda och sköna hormoner.

Det roliga är att kroppen alltså inte skiljer på om det egna skrattet eller leendet beror på att man bestämmer sig för det eller om det är ”sant” – för det är samma hormonsystem som går igång. Det är grunden för t ex skrattyoga, som blev mycket populärt för några år sedan.

Så när vi ler frisätts lusthormoner i och via hjärnan. Det är ett exempel på hur den mentala energin kan aktivera och höja den emotionella, och därmed resultatet. Något vi enkelt kan använda till vår fördel!

  • Jag ler medvetet varje dag sedan två år – hur jag än mår och även om jag sitter själv och jobbar – och det har gjort stor skillnad att ofta dra mungiporna uppåt. Pröva ska du se!

Leende är attraktivt

När man ler höjs alltså ens välmående direkt. Det slappnar även av ansiktets alla små muskler, vilket gör en mer attraktiv i andras ögon.

Att se på någon som ler sätter på samma sätt igång en rad positiva uppåtspiraler i kroppen. Men det gäller de äkta leendena, för spegelneuronerna i vår hjärna noterar skillnaden! Ett äkta leende kommer inifrån och gör att man blir varm och glad inombords. Det skapar trygghet.

Äkta leende kommer från ögonen, och därmed rakt från hjärtats energi!

Varför är äkta leende viktigt? Jo för när vi upplever äkta, positiva känslor blir också hjärtats rytm mer harmonisk och koherent. Hela vårt inre slappnar av och vi går upp på en högre funktionsnivå.

50 olika leende

Visste du att det finns femtio olika sätt att le? Detta enligt professor Paul Ekman, världens ledande expert på mänskliga ansiktsuttryck. Leenden kan vara allt från vänskapliga, uppmuntrande, glädjefyllda och flirtiga till dominerande, sarkastiska och falska.

Hur ska vi då veta vad för sorts leende det är? Ja, du kan ha en magkänsla för vad det är för en känsla bakom leendet, men ögonkontakt är det viktigaste för att tolka ett leende. För våra spegelneuroner i hjärnan härmar det vi ser med ögonen, och därmed känner vi även det inuti. Det är så vi kan tolka och veta vilket sorts leende det är.

Vad som även sker när spegelneuronerna aktiveras, är att vi synkar vår hjärna med den vi ser på.  Det är en rätt fascinerande tanke eller hur? Det skapar en resonans och koherens med människor i vår nära omgivning, vilket i sin tur underlättar kommunikation och samarbeten.

  • Se dig omkring, hur ler folk egentligen? Nästa gång du möter någon lägg märke till om det känns som ett äkta leende. Hur ler du själv? Pröva att le främst med ögonen och se hur det tas emot!

Leende stärker banden

Forskarna tror också att leendet utvecklats just för att skapa positiv resonans mellan människor, vilket ökar känslor av tillit, glädje, närhet och kontakt. Leendet stärker banden mellan människor, och lägger därmed grunden för att de ska kunna utveckla starka kärleksband mellan sig.

Förr var det inte populärt att le på bilder. Det var Kodak som lyckades sälja in “a Kodak-moment” via reklamen dvs att lyckliga stunder skulle förevigas med en egen kamera och då log man förstås. Så leende smög sig in via reklamen…

Alltså är leendet en evolutionärt förfinad mekanism, vilken varit viktig för förfädernas överlevnad och människosläktets fortplantning. Således är våra egna emotioner oerhört viktiga för att tolka och förstå omgivningen.

Leende är centralt både för vår överlevnad och fortplantning.

Därför är det extra viktigt att se, prata och vara uttrycksfull med småbarn för de härmar oss, och det är så deras hjärna lär sig mänskliga ansiktsuttryck. Det utvecklar även deras förmåga att knyta an till andra. Och de behöver ett livs levande ansikte för att göra detta …

Så stäng av mobilen och var helt närvarande med dina eller andras barn varenda dag – de behöver dig och att mötas av ett uttrycksfullt ansikte!

Dr Sanna Ehdin

Dr Sanna Ehdins bloggMening, kärlek & glädje