Stillhetens och dagdrömmandes kraft är helt underskattat. Din kreativitet är som bäst när ditt sinne (tankar) är ofokuserade och du går på “tomgång”. Forskning visar att människor blir mer kreativa efter att de lägger tid på att dagdrömma eller låta sina tankar vandra. Extra bra är att göra långpromenader – utan din mobil – som en del av din dagliga rutin. För ju mer vi släpper tankarna fria, desto högre och bättre kan de skapa!

Många tror att nyckeln till kreativitet är ångest, men snarare visar forskning att de största genombrotten med nya tankar oftast kommer efter man har kopplat av helt. Historien visar att flera kända uppfinnare har kommit fram till nya idéer samtidigt som de simmar, promenerar eller vistas i naturen.

Ta tid att göra inget

År 1881 blev den berömda uppfinnaren Nikola Tesla allvarligt sjuk på en resa till Budapest. Han gick på promenader för att återhämta sig, och vid en solnedgången på en av dessa promenader fick han plötsligt insikten om roterande magnetfält, vilket ledde till att han utvecklade det som blev dagens växelströmsmekanism. Albert Einstein lyssnade gärna på Mozarts musik när han kämpade med komplicerade problem och behövde inspiration.

Att växla mellan lätta och svåra uppgifter är det mest främjande för resultatet, än att bara stånga med en krävande uppgift hela tiden. Psykologiprofessor Jonathan Smallwood vid UC Santa Barbara fann att när människor lär sig en utmanande uppgift så presterar de bättre om de först arbetar på en lätt uppgift, som främjar att tankarna vandrar fritt. Därefter går man över till den svårare, vilket då går mycket lättare för man är “uppvärmd”. Lite som att försätta sig själv i flödet.

Tanken är att balansera linjärt tänkande, som kräver intensiv fokus – med kreativt tänkande, som utgår från en ledig känsla. Växling mellan de två lägena är optimalt för bra, uppfinningsrikt arbete.

Problemet är att många av oss kan gå hela dagen utan att sätta vår hjärna på tomgång. På jobbet analyserar vi intensivt problem, organiserar data, skriver alla aktiviteter som kräver fokus. Under fritiden fördjupar vi oss i våra telefoner samtidigt som vi köar i matbutiken eller förlorar oss i olika TV-serier i timmar.

Det är inom oss som kraften finns, inte där ute. Gå in och ”kontakta” den, kopplar upp dig till ”the human internet”, för det hjälper dig att leva livet långt över det vi trodde var möjligt! – Dr Sanna Ehdin

.

Stillhetens betydelse

En framgångsrik indisk man intervjuades i en engelsk affärstidning om hur han lyckats skapa sin enorma förmögenhet när han föddes helt utfattig. Hans metod var att varenda dag avsätta två timmar för sig själv. Då hade han tid och frid att tänka, planera, reflektera och känna in utan att låta sig störas av telefonsamtal, möten eller andra människors krav. Tack vare dessa två timmar varje dag hade han lyckats så fantastiskt bra i sitt liv.

Vi kan inte bara befinna oss i en aktiv, producerande fas för i längden blir det kontraproduktivt. Vi behöver stanna upp och ta tid för ingenting för att komma vidare. Varva den expanderande yang-aktiviteten med yin-energi som finns i yoga, stillhet, vila och meditation. Då sker inre reflektion och sortering, samt att vi får tillgång till det man kan kalla för högre kunskap.

Improduktivitet är produktivt!

Men vem hinner ta två timmars paus varje dag? Samtiden är nu mycket hektisk, och flödar över med information och aktivitet. Alla bara jagar från det ena till det andra. Men det är inte det bästa sättet att få mycket uträttat och nå dina mål. Den indiske mannen visar på betydelsen av egen ostörd tid, stillhet och tid för tankarna att vandra fritt. Avsätt den tid du kan och när du kan, för det ökar din effektivitet makalöst.

Tänk på att allting går i cykler och natten är lika viktig som dagen. Vila är en förutsättning för aktivitet.

Om inte barnet låg många månader inne i mammas mage blev det inget barn. Man kan liksom inte hoppa över den skapande processen och tro att resultaten bara radas upp direkt. En japan har flest patent i världen, och hans recept för kreativitet är att ha mycket (ostörd) tid för sig själv och ha tråkigt ibland!

.

Sex sätt att öka din kreativitet:

  1. Gå en lång promenad utomhus– utan din mobil – och gör det gärna till en del av din dagliga rutin. En studie i Journal of Experimental Psychology fann att personer som gick på dagliga promenader hade mycket högre poäng på tester i kreativt tänkande än människor som inte gick. Dessutom gav dessa utomhusvandringar många fler nya, expanderande kreativa idéer än människor som gick på löpband inomhus!
  2. Kom ut ur din komfortzon. I stället för att fokusera exklusivt på ditt fält och din specifika  arbetsuppgift, börja lära dig en ny färdighet eller gå en kurs. Res till nya platser och umgås med människor utanför din bransch och din vanliga “betesfålla”. Forskning visar att vidga och variera dina erfarenheter, så breddas även ditt tänkande – vilke hjälper dig att komma fram till innovativa lösningar.
  3. Avsätt mer tid för roliga aktiviteter och spel. Visste du att att människan de enda däggdjur som slutar leka i vuxenlivet? Professorn Barbara Fredrickson har visat att lek ökar vårt positivt humör (ger glädje), vilket får oss att känna oss både lyckligare och uppfinningsrikare. Så lägg tid på att leka med huden, spela spel med barnen (gärna fysiska irl), gå med i en improvisationsgrupp eller börja med en sport som du gillar.
  4. Växla arbete och lek. Det är viktigt att alternera mellan att uppgifter i fokuserat arbete och aktiviteter som är mindre intellektuellt krävande. Ju mer du ger din hjärna fritt ur tyglarna, desto bättre är chansen för att din nästa stora idé ska landa.
  5. Att ta tid i stillhet, meditera och reflektera är lika viktigt för att skapa nytt. Det är då vi ger utrymme för att attrahera det rätta in i vårt liv. Om vi alltid står på och agerar – ger vi inte livet någon chans att komma till oss. Dr Sanna, says!
  6. Se endast lite på TV – för forskning visar att barn som ser mycket på TV är mindre kreativa än de som tittar mindre. (The Johnson Naomi Research Foundation). Här finns förstås olika åsikter, och givetvis är dokumentärer, drama, reportage, filmer mm upplysande och stimulerande till viss del. Det är troligen mer kreativt att sitta och se ut genom fönstret, eller ta en promenad i skogen.

Själv tycker jag att det tvådimensionella i TVn tar bort väldigt många dimensioner, och ser nästan aldrig på TV sedan åtta år. Har utvecklat en mycket rik inre värld, läser böcker och träffar vänner irl. Men jag är väldigt glad att jag såg “Fem myror är fler än fyra elefanter” som barn! Allt i lagom dos.

Att göra ingenting med jämna mellanrum är väldigt bra. 🙂

Detta är dels hämtat från artikeln “Lyckoforskning visar att ständigt vara upptagen är det största hindret för att kreativitet” skriven av Emma SeppäläScience Director, Stanford University’s Center for Compassion and Altruism Research and Education – och text från min bok Finn din inre styrka, Månadens bok 2008. På båda ställen finns referenser.

  • Bild på mig från Fiji, november 2016, men det går lika fint att gå och lägga sig i hängmattan i trädgården eller sätta sig på en kobbe eller stubbe och tomglo… Eller som jag kallar det – tanka Nothingness. Bli ett med alltet!
Dr Sanna Ehdins blogg