Visste du att det är livsfarligt att inte motionera? Brist på fysisk aktivitet ligger bakom mer än vart tionde dödsfall i Sverige. För mycket stillasittande ökar risken för sjukdom, påskyndar åldrandet och ökar risken avsevärt för att dö i förtid. Det vill säga att brist på motion ger en kortare livslängd och tio procent dör i onödan för att de inte motionerar!

Till skillnad från många andra länder saknar Sverige en nationell handlingsplan för kost och motion. Det är oroande med tanke på de hårda forskningsfakta som finns:

 • risken för att dö i förtid är mellan 30 och 40 procent högre bland dem som rör på sig för lite.
 • vart tionde dödsfall i Sverige beror på bristande fysisk aktivitet.
 • brist på motion kan vara farligare än övervikt och fetma.
 • fysisk inaktivitet är lika stor riskfaktor för kronisk sjukdom som övervikt och rökning.

Det positiva är att vi svenskar motionerar i större utsträckning och oftare idag än för tio år sedan. Svenskar motionerar mest av alla i EU, enligt en undersökning från 2014 (1). 70 procent motionerar minst en gång i veckan, men det betyder också att en tredjedel motionerar för lite… Den vanligaste motionsformen var promenader och därefter löpning.

En global undersökning av motionsvanor visade att fyra av de tio mest motionsaktiva länderna finns i Asien, och fem av de mest inaktiva ligger i Europa. (2)

Stillasittande skadar

Men tyvärr tillhör Sverige samtidigt de länder där man tillbringar mest tid i stillasittande. Drygt var tionde svensk uppgav att man satt minst 8 ½ timme om dagen.

Bara en liten andel i åldern 50 – 64 år når upp till de allmänna rekommendationerna för fysisk aktivitet. Med accelerationsmätare konstaterades att bara 7 % av studiens 948 män och kvinnor var tillräckligt fysiskt aktiva. I genomsnitt satt såväl männen som kvinnorna c a 10 timmar om dagen, varav 4 timmar var långvarigt sittande utan uppehåll. (1)

Jag kan bara hålla med om det, när jag åker tåg på längre sträcker sitter folk hela tiden, som gjutna i stolen. Nästan ingen går upp och ut och sträcker på sig vid stationsstopp (som jag gör). Skadligt stillasittande i onödan! Efter bara tre dagars stillasittande börjar lårmusklerna förtvina, och musklerna bryts ner tre gånger fortare än de byggs upp.

Halvtimme om dagen räcker

Ut och gå i skogen är suverän motion och läkande på flera plan.

Vi behöver mer vardagsmotion, för stillasittande framför en dataskärm vägs inte upp av några gym-pass. Promenera mer, ta trappor, stretcha när du väntar och djupandas och gå på stället med knälyft för att höja pulsen. Det är väldigt lätt, handlar bara om goda vanor.

Jag använder Be Focused-app där man jobbar 25 min och sedan avbryter direkt och går upp och rör på sig och sträcker ut. Det är det bästa för fokus och prestanda, samt att man kommer ifrån det långa stillasittandet. Bra enkla övningar att göra är t ex min Catyoga – se här!

Forskningen visar också att det inte behövs så mycket eller så “avancerad” motion för att risken för sjukdom och död ska minska väsentligt. En halvtimmes rask promenad per dag räcker långt. När kvinnor som aldrig tidigare rört på sig börjar motionera i fyrtioårsåldern – med raska halvtimmespromenader fyra gånger i veckan – har de efter ett par månader lika låg risk för hjärtinfarkt som de som motionerat hela livet.

 • Motion påverkar också hjärnkapaciteten.När tidigare fysiskt inaktiva personer joggar två till tre gånger i veckan under tre månaders tid förbättras deras minnesförmåga signifikant jämfört med stillasittande personer.

Så mitt enkla budskap är att för mycket stillasittande tär på kroppen och påskyndar åldrandeprocessen inkl hjärntrötthet, medan rörelse och stretching gör att energin kan flöda friare. Det främjar kroppens livs- och förnyelseprocesser. Det är ett enkelt val vi kan göra – och fördelarna är enorma.

Motion är en av de starkaste positiva faktorerna för hälsan och självläkningen!

Att promenera eller springa är gratis, förutom skor. Eller så gör man det barfota på stranden.

Till exempel kan ett halvt års måttlig och stadigt ökande motion kan motverka skadorna av trettio års åldrande! Den som motionerar minst tre timmar i veckan är biologiskt sett tio år yngre i kroppen än den som inte tränar.

Att röra på sig är lustfyllt och naturligt, se på barn hur mycket och gärna de rör på sig.

Det är enkelt och billigt, det enda du behöver är ett par bra träningsskor och bekväma kläder. Välj det som du trivs med – att gå, cykla, dansa, simma eller springa – för känner du glädje och lust ökar både träningens effekt och ödet! Det skapar förutsättningarna för en god hälsa.

 • Jag får gärna på gym minst fyra gånger i veckan, motionscyklar då en timme medan jag läser eller jobbar på mobilen. Drar i tyngder sedan, sakta bygger jag upp en inre råstyrka. Inget explosivt i mogen ålder, lugnt och fint. Jag promenerar mycket, och rör på mig mycket. Varje dag gör jag Catyoga flera gånger, och börjar oftast morgonen med att stretcha ut och även böja mig fram i sängen och kyssa knäna. Det är en bra test på flexibltet och dagsläget! 🙂

Referenser

 1. The Daily Movement Pattern and Fulfilment of Physical Activity Recommendations in Swedish Middle-Aged Adults: The SCAPIS Pilot StudyElin Ekblom-Bak et al, PlosOne 2015
 2. Global Observatory for Physical Activity (GoPA)
 3. Physical Activity 2016: Progress and Challenges, The Lancet, 2016.
 4. Läs mer i 11 skäl att motionera
 5.  Nya självläkande människan, 2014.
Dr Sanna Ehdins bloggEnkla hälsorådRiskfaktorer