Allt fler behöver hjälp med att minska stressen, öka lugnet och hjälpa vår kropp att klara av all anspänning som är nu. Visste du att brist på magnesium ger trötthet och inre malande oro, som gör att det svårt att slappna av? Magnesium är en vanlig mineral som tyvärr cirka 80 procent av Sveriges befolkning har brist på. Ladda med magnesium för det ger lugn och skyddar mot både hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Buddha + Pippi = sant. Ett yttre lugn förenat med pigg och vital inuti – är det bästa!

Att sova oroligt och vakna tidigt på morgonen är typisk magnesiumbrist. Under perioder av stark stress kan man förlora mer än hälften av sitt magnesiumlager. Magnesium är en liten molekyl, som man även lätt kissar ut när man är stressad.

I dagens samhälle stressar alla och äter oftast inte tillräckligt med magnesiumrik mat  – på industriprocessad mat och bristfällig odling. Det kan ge påtagliga konsekvenser. Magnesium styr många centrala kroppsfunktioner och vi behöver minst 300-450 milligram magnesium per dag och person för att våra kroppar ska fungera på ett bra och problemfritt sätt. Magnesiumbrist ger både trötthet och inre malande oro, som gör att det svårt att slappna av. Det är viktigt att få med det Somatopsykiska perspektivet – då näringsbrist ger negativa psykiska konsekvenser.

Magnesiumbrist sänker tröskeln för irritation och man oroar sig lättare för allt möjligt.

  • FAKTA: Magnesium finns framför allt i skelettet (50-60 %) och musklerna (20-30 %). Hos en vuxen bör det finnas mellan 20-28 g magnesium och dagsbehovet hos en frisk människa är minst 300-450 mg.
  • I början av 1900-talet låg det genomsnittliga dagsintaget på 1.250 mg, medan det numera är knappt 250 mg. Av detta kan kroppen ta upp 30-50 procent.

Därför att vi äter magnesiumfattig kost och stressar mycket, vilket gör att man förlorar magnesium. Dessutom gör läsk och näringsfattig (urlakad) industrimat att vi förlorar magnesium. 

.

Forskning visar:

Ju mer magnesium, desto mindre risk för hjärt-kärlsjukdom och diabetes: Risken för högt blodtryck och förkalkade kranskärl minskar om vi har tillräckligt med magnesium i blodet. Forskning på ca 1300 personer (30-75 år) visade att de med högst magnesiumvärden hade

  • halverad risk för högt blodtryck
  • 69 procent mindre risk för typ 2-diabetes
  • 42 procent mindre risk för kranskärlssjukdom

jämfört med de som hade lägst magnesiumvärden. Referens här på Nordic Nutrition Council.

Halverad dödlighet i cancer och andra sjukdomar: En hög magnesiumhalt i blodet minskade den samlade risken för dödlighet i alla sjukdomar med 40 procent och i cancer med 50 procent. Resultaten publiceras i tidskriften Epidemiology.

.

Magnesiumbrist är trist…
  • Jag tar magnesium varje dag, då jag har både hög förbränning och ett snabbt och känsligt nervsystem, och magnesium är essentiellt för psykisk stabilitet och nervernas funktion. Under många år har jag ätit magnesium från Holistic.
  • Läs mer om Magnesium och naturliga källor i mat: Fokus på magnesium
  • Läs mer om det Somatopsykiska.
  • Läs mer om näringens betydelse för hälsan i Nya Självläkande människan
Dr Sanna Ehdins blogg