Meditation har visat sig vara en stor immunreglerare. Forskning har tydligt visat hur meditation leder till minskad inflammation, en ökad antiviral respons, förbättrad funktion av specifika immunceller och en högre antikroppsproduktion. 

Meditation är också kopplat till ett ökat uttryck av gener som hör samman med insulinutsöndring, skydd av telomererna och stabilisering och ökning av cellens energi och funktion. Det minskar även uttryck av gener som är kopplade till inflammation och stress, alltså ger meditation en ren påverkan på våra gener.

 • Fakta telomerer: Vårt DNA skyddas av så kallade telomerer, och dessa förkortas när vi åldras. Till slut blir de så korta att vårt DNA rivs upp varvid DNA:t inte längre kan replikeras utan cellerna dör. Telomererna slits ner med åren, och längden på en telomer blir ett mått på åldrandet.

Mental stress leder till snabbare förkortning av telomererna, vilket förstås ger snabbare åldrande. Men vilken stressnivå man har beror främst på ens inställning. En studie på vårdgivare till sjuka patienter demonstrerade att de vårdgivare som upplevde vården som en börda hade kortare telomerer, medan de som såg sitt arbete som en möjlighet till ökad medkänsla saknade denna förkortning.

Bara att träna yoga två timmar i  veckan innebär ett starkt skydd för telomererna. Dessutom får erfarna meditatörer förändringar i sin genetiska aktivitet efter bara en meditation. Det är mäktigt.

Därför är det så viktigt att meditera regelbundet, helst varje dag. För det du gör i dag kommer att påverka den molekylära sammansättningen av kroppen under de närmaste 80 dagarna (nästan 12 veckor). Det är i snitt så länge de proteiner som kroppen tillverkar i dag kommer att hänga med i framtiden.

Så avsätt tid för meditation minst 20 minuter om dagen och gärna längre om du har möjlighet. Det är ett effektivt sätt att skapa distans till det mentala tjattret, lugna systemet och fylla på med positiv energi i bara varandet.

Meditation har en rad positiva långtidseffekter på en rad funktioner i din kropp. Det är vetenskapligt bevisat. Vid daglig upprepning får du ännu starkare effekt. Om du så bara hinner 8 minuter om dagen, gör det för dessa 8 minuters meditation varje dag kommer att göra stor skillnad. Jag har satt min mobil på två tider per dag, och sätter på snooze och tar 8 minuter om jag inte hinner en ordentlig meditation på 20-30 minuter.

Sammanfattningsvis kan alla skapa positiva hjärntillstånd i kroppen genom att lära sig positiv, fokuserad och djup avslappning. Detta:

 • minskar inflammationer.
 • stärker immunförsvaret.
 • förbättrar sömnen och speciellt djupsömnen.
 • aktiverar stamceller som hjälper till att förnya dina organ och celler.
 • är skyddande för telomererna.
 • ökar hjärtats frekvensvariation (HRV).
 • balanserar ditt nervsystem.
 • gör hjärnan kraftigare (annars krymper den med åldrandet).
 • minskar depression och stress.
 • förbättrar prestationsförmågan.

Kort sagt så förbättrar meditation – fokuserad positiv avslappning – din livskvalitet på väldigt många plan. Men framförallt är det den allra bästa och billigaste medicinen vi kan använda!

Det är som talesättet säger:

Alla bör meditera tio minuter om dagen, och har man inte tid med det bör man meditera i tjugo minuter! 

Dr Sanna Ehdin

text ur Nya självläkande människan, 2014 (referenser finns där)

 

 

Dr Sanna Ehdins bloggFriskfaktorerÖvningarSömn, vila, avslappning och meditationYoga & Qigong