Meditation innebär en positiv, fokuserad och djup avslappning. Det har en rad fördelar för kroppen som att det stärker immunförsvaret, lugnar och balanserar nervsystemet och hjärtat samt gör hjärnbarken kraftigare. Det är direkt föryngrande genom att regelbunden meditation minskar inflammationer och aktiverar stamceller, vilka behövs för att förnya organ. Kroppen sköter om detta – allt som du behöver göra är att avsätter lite tid för fokuserad avslappning.

Principen i meditation och i medveten närvaroträning – mindfulness – är att öva sig på att låta hjärnans tjatter tystna och därmed träna sig i att vara närvarande i nuet. Men många har svårt för att vara närvarande – varför är det så? Därför att det kräver att vi medvetet bryter med vårt samtida samhälle. Tillåter oss att periodvis och helst varje dag ta lite tid att stänga av från den yttre världen för att vända oss inåt och fylla på med energi. Det är så värt det för din stora energialstrare finns på insidan!

Hjärnan är fantastisk men den har sina begränsningar. Den kan lätt fångas av rädslor, negativt tänkande och oro – eller bli besatt av att försöka undvika dessa. Hjärnan är inte heller i nuet, för den tänker på det som hänt (processar och bearbetar) och planerar det som ska hända. Därför är det nödvändigt att tysta ner och stänga av hjärnan ett slag – för att kontakta djupare och visare delar inom sig själv.

Tricket är följande: för att hjärnan ska bli koncentrerad behöver man koncentrera sig! Det är en medveten, viljestyrd handling som kräver lite ansträngning. Men när man väl är koncentrerad så går det av sig självt. Man har då släppt på den yttre verkligheten och gått in i den inre dimensionen.

Meditation är därför ett utmärkt sätt att träna sig i att fokusera sin uppmärksamhet – och därmed sin kraft – i stället för att låta den vandra vind för våg. Det är stärkande för kropp och själ.

Att ta tid för avslappning och meditation varje dag är mycket balanserande, rent av nödvändigt. Nedan är förslag på hur du kan göra det för att integrera det i din vardag. Det är perfekt att börja på en helg, då det är lättare att avsätta tid för sig själv.

Meditera mera

Stanna upp och djupandas ofta för då landar du i kroppen och lugnar ditt parasympatiska nervsystem. Det är detta som sköter alla processer automatiskt, och det funkar dåligt med negativ stress och disharmoni.

  • Koncentrerade avslappningen innebär att man släpper taget om tankarna och planeringen i den yttre världen och fokuserar sin uppmärksamhet inåt, exempelvis på andningen eller hjärtats slag. Samtidigt låter man tankar, emotioner och känslor passera förbi en som om de vore luftballonger.
  • Lägg dig på sängen eller på en soffa och släpp allt, även om det bara är för 10–15 minuter. Horisontalläget signalerar till hjärnan att den kan koppla av och hela systemet går då in i en lugnare fas – vilket ger en mycket snabbare återhämtning.
  • Om du har svårt att koppla ifrån, använd ljudisolerande hörlurar eller öronproppar. Sätt gärna upp en lapp om att du mediterar och inte får störas. Sätt gärna en timer så att du vet att du mediterar en viss tid.
  • Skaffa gärna en avslappnings-CD eller ladda ner guidad avslappningsmusik att träna till.

Fler bra förslag som bryter av och vitaliserar:

  • Lägg dig ner på golvet och dra upp benen så att fotsulorna är i golvet. Knäpp händerna under huvudet (så att det kommer upp en liten bit från golvet) och djupandas med buken i fem till sex minuter. Denna korta övning laddar kroppen med energi som du har nytta av i era timmar!
  • Varje halvtimme när du sitter vid datorn, låt blicken försvinna bort minst tio meter och håll den där någon minut. Det är skadligt för hjärnan att sitta med blicken fokuserad på en datorskärm på nära avstånd timme efter timme…
  • Res på dig och sträck ut kroppen på längden och på sidorna med hjälp av armarna. Rotera kroppen sakta i sidled och djupandas. Böj dig framåt och häng med huvudet. Kroppen behöver röra på sig och få variation. Bindväven vitaliseras när vi stretchar, vilket har djupgående positiva effekter.
  • Gör gärna Catyoga 2-3 minuter flera gånger under dagen.
  • Se till att inte sitta fast mentalt och fysiskt. Bryt mönster och ta tid för små pauser och avkoppling – det laddar systemet med energi mer än du kan ana!

Meditation finns för att vi ska förstå att vi är så mycket mer än våra tankar och känslor – och att de inte äger oss.

.

.

Dr Sanna Ehdins bloggFriskfaktorerÖvningarSömn, vila, avslappning och meditation