Nu när det är påsk vill vi gärna göra lite extra god mat. Är påskmaten dessutom nyttig är det bara att avnjuta med gott samvete! Påskmenyn här följer Paleokonceptet, alltså innehåller den inget socker, spannmål eller mejeriprodukter.
Den har även till viss del lågt histamininnehåll, då det visat sig att många har svårt att bryta ner histaminet och därmed äter sig till allergiliknande besvär. Det kallas HIT – histaminintolerans och du kan läsa om det här. Om man vet med sig man är känslig ska man undvika äggvita, burksill, makrill, fermenterad, rökt och jäst mat och dryck. En hel del på påskbordet alltså… Är du väldigt känslig kan du ersätta citron, peppar, senap och gelatin i de här recepten, då även de innehåller histamin.
I det här gästinlägget presenterar Brigitta Höglund en mumsig påskmeny, bestående av tjälknöl med zucchinisallad och kokospannacotta till efterrätt! Birgitta har även många fler påskrecept på sin blogg där du kan hitta ännu mer god påskmat!
Smaklig måltid!
Vild tjälknöl
- 1 kg fryst stek från hjort, rådjur, ren eller älg
- 1 liter vatten
- 1 dl salt
- 1 stor morot
- 3 stjärnanis
- 2 msk enbär
- 1 smulat lagerblad
- 1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°. Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65 gr så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70gr
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som annars används för kryddning av tjälknöl. Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker. Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.
Zucchinisallad
- 4 dl tärnad zucchini
- 2 msk ghee eller kokosolja
- 2 tsk pressad citron
- 1-2 krm salt
- 1-2 krm svartpeppar
Salladssås:
- 2 dl majonnäs
- ½ dl finhackad gul lök
- 2 msk finhackad persilja
- 2 msk finhackad dill
- 2 msk hackad persilja eller saltade kaprisbär till garnering
Skala och skär zucchinin i tärningar, ca 1×1 cm. Bryn dem lätt ett par minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
Börja med den mindre mängden salt och peppar, smaka av om det behövs mer efter att salladen blandats.
Låt zucchinin svalna innan den blandas med salladssåsen. Ställ i kylen att mogna en stund, så kommer smakerna fram mer.
Majonnäs
- 2 dl mild olivolja, ghee eller kokosolja
- 2 ekologiska äggulor
- 2 tsk pressad citron
- 1 krm senapspulver
- ½-1 krm salt
- Lite nymald vitpeppar
Blanda äggulor, senapspulver, citron och salt med stavmixern i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle. Mixa ordentligt hela tiden.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången. Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Krydda med vitpeppar och smaka av om det behövs mer citron eller salt. Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock. Den håller upp till en vecka i kylen.
Kokospannacotta med vanilj
- 2 kokosgrädde på tetra à 250 ml
- 2 blad gelatin
- 1 vaniljstång
Kokosgrädde, coconut cream, finns i hyllorna med thaimat i större matbutiker, annars fungerar det bra med det tjocka lagret som ligger på toppen i en burk kokosmjölk.
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Häll ner kokosgrädden i en kastrull och låt smälta. Dela och lägg ner vaniljstången. Låt koka upp och puttra på svag värme i 5 minuter, rör då och då.
Ta från värmen och fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner i kastrullen. Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma kokosgrädden.
Låt svalna lite, rör om väl och häll upp i glas eller koppar. Ställ i kylen att stelna i 3-4 timmar.
Servera med färska bär.
Stort tack till dig Birgitta för att du delar med dig av den här goda påskmaten!
.
6 Comments
Det ser väldigt gott ut, men om man verkligen är histaminintolerant så är den långa tillagningstiden en stor riskfaktor, likaså vitpeppar, senapskorn, dill, persilja, gelatin och citron. Kryddorna kan vara histaminfrisättande. Köttet kan hinna bli en histaminbov. För den som däremot bara har lite känningar är det säkert ingen fara.
Tack för din kommentar, Charlotta! Ja, så är det absolut, man är naturligtvis olika känslig.
Hej Sanna ! Jag tycker att du skriver mycket bra och har läst några av dina böcker och har också varit på en bra föreläsning för ganska längesedan i Kalmar. Jag har en fråga till dig. Jag äter havregrynsgröt till frukost och har osötad Soyadryck på den , tycker du att det är bra? Undrar också vad du tycker om kyckling som jag lagar ganska ofta.samt vad tycker om odlad lax det är svårt att hitta vildfångad lax.
Tål du havregrynsgröt (gluten) så är det mycket stärkande och näringsrik mat, ät dock ekologisk. Jag rek inga sojaprodukter än miso och tempeh, som är fermenterade, för soja har starka lektiner (glykoproteiner) o stjäl näring ur kroppen. Köp eller gör själv mandelmjölk, sesammjölk eller liknande – eller ta bara en stor klick ghee (klarnat smör) för det är mkt gott och ger bättre näringsupptag. Så äter de havregrynsgröten i Norge bl a.
forts. Kyckling måste vara eko för den industrimassproducerade är degenererad och dålig, samma med odlad lax. Det finns viltfngad frusen och köp en massa på en gång då. Mitt råd är: ät hälften så mycket mat men ät bara av kvalitet! Så slipper kroppen att spendera energi med att rensa ut gifter och skräp – och du får en högre näringsämne i kroppen men mindre mängd mat. Bättre för tarm, näringsupptag och viktreglering – alla blir glada! 🙂