Solande är inte farligt i sig, tvärtom ger det livsviktigt D-vitamin som stärker hälsan och skyddar mot sjukdom. Men det är viktigt att sola förnuftigt och smörja in sig med naturliga och ekologiska solskydd och solskyddskrämer, då mycket tas upp genom huden vid upphettning. Så vi behöver solens livgivande strålar – men med måtta, samt smörja oss med naturliga, ekologiska solskydd gjorda på vegetabiliska oljor.

Solbränna är en inflammation, det vill säga att bli röd av solen är en form av brännskada (kan vara i olika grader). Men att ha en solbrun pigmentering är inte inflammation, utan ett naturlig skydd i huden. En lätt, snygg solbränna är ett pigmentskydd, som fyller en skyddande funktion för huden. Solande i sig har flera hälsofördelar:

.

Kvinnor som solar har lägre sjukdomsrisk och lever längre.

Hälsofördelar att sola:

 • Kvinnor med aktiva solvanor har lägre risk för hjärtkärlsjukdom, typ 2-diabetes, livmodercancer – och de lever längre än de kvinnor som undviker solen.
 • Solande skyddar: solstrålar på huden tillför kroppen D-vitamin och det produceras kväveoxid i huden, vilket sänker blodtrycket och därmed minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
 • Risken att dö (av olika sjukdomer) ökar om man undviker solen. Att undvika solande är en riskfaktor som är på lika hög nivå som rökning!

Solande är alltså inte farligt i sig, och solen har funnits under hela människans utveckling – vilket är 300 000 år. Vi har överlevt väldigt länge utan kemiska solskydd, så något kanske inte är helt rätt med den gigantiska solkrämsindustri vi nu har – och det faktum att vi har mer hudcancer än någonsin. Modern kunskap och kost till trots…

Jag rekommenderar att man undviker att bli bränd av solen och ser till att motverka själva inflammationen med naturliga, ekologiska och gärna veganska solskydd.

.

Mina sju bästa solråd:

 1. Ät anti-inflammatorisk kost och speciellt IFD-kryddorna gurkmeja, vitlök, ingefära, lök, chili och cayennepeppar – såsom jag beskriver i Mat som läker.
 2. Undvik solen när den är som starkast ca kl 11-14 under sommaren eller skydda dig med kläder, parasoll, skugga etc.
 3. Mjukstarta alltid med solen så att du bygger upp pigmentering i huden.
 4. Var gärna i solen 20-30 minuter om dagen för det ger en god dos D-vitamin på sommarhalvåret. Men undvik överdrivet solande, och speciellt att hetta upp huden länge för det blir inflammation… Kalla bad och iskalla duschar är utmärkt att svalka huden med – och kylan är antiinflammatorisk i sig! Var gärna i halvskugga eller lägg en sarong eller handduk över dig om du vill vistas i solen längre.
 5. Smörj huden med naturliga, ekologiska och vegetabiliska solkrämer (med antiinflammatorisk effekt se nedan).
 6. Efter solning smörj in med en speciell after sun lotion, jag använder Dr Sannas After Sun. Det blir min kroppslotion nu på sommaren 😀☀👍🏻
 7. Ta kosttillskott och kost som motverkar inflammation, främst fiskolja, C-vitamin, zink, multivitamin och flera antioxidanter.

Redan 2002 skrev jag om kopplingen mellan inflammation i kroppen och ökad risk för sjukdom och förtidig död. Ämnet har således intresserat mig länge, och jag äter en antiinflammatorisk kost – som jag skriver om i boken Mat som läker. Varje dag äter jag antiinflammatoriska örter som ingefära, vitlök, chili och gurkmeja. Gurkmeja innehåller curcumin som motverkar inflammation, och läs om gurkmeja här!

UVB absorberas och ger D-vitamin och solbrunda färgen. UVA absorberas i dermis och kan ge åldrande och rynkor.

FAKTA: UV-strålning kan delas in i tre kategorier, UVC, UVB och UVA, baserat på våglängdsområdena 200-280, 280-315 respektive 315-400 nm. UV-strålning är hälsofrämjande då det stimulerar produktion av vitamin D3 (cholecalciferol) , vilken behövs för en rad funktioner i kroppen som att bygga starka ben, starkt immunförsvar samt att D-vitamin skyddar mot cancer. Vidare används UV-strålning för att behandla vissa hudsjukdomar som psoriasis och vitiligo. 

 • Den första rapporterade användningen av en solskyddsmedel var i USA 1928

Tre risker med vanliga solkrämer:

Men det är viktigt att ha klart för sig tre saker: 1) att solkräm skyddar inte mot malignt melanom. Tvärtom kan det öka risken då folk visats längre i solen och lätt bränner huden. 2) De allra flesta konventionella solkrämer innehåller hormonstörande ämnen! Många solkrämer som säljs innehåller skadliga ämnen, och Nordiskt test visade att 37 av 45 solkrämer fick underkänt. Många av de underkända krämerna är avsedda för barn. 3) De solkrämer vi smörjer in oss med påverkar även livet i hav och sjöar:  Forskare varnar: Solkräm skadar korallreven och det gäller bland annat UV-filtret oxybenzone som finns i konventionella solskyddskrämer.

.

Jag prioriterar en frisk och välmående hud utan inflammation.

Jag är noga med att poängtera att detta är mina råd – var och en själv fattar beslut om sin hud och vad man vill skydda den med.

Referenser och läs mer:

Foto: Paulina Westerlind och Jens C. Hilner

Dr Sanna Ehdins blogg