Socker är en drog som ger sjukdom. Därför att dagens höga sockerintag har en rad skadliga, giftiga effekter på kroppen. Svenskar äter i snitt nästan ett kg i veckan per person (!), vilket ökar risken för sjukdomar och en förtidig död. Var tredje svensk konsumerar mer socker än vad som krävs för att riskera depression. Socker är en drog som håller oss kvar i hungerfasen och skapar omättligt begär. Det ger näringsbrist, hämmar immunförsvaret och ökar risken för en rad sjukdomar. Vi behöver inte mer kunskap, det är dags att drastiskt reducera sockerintaget. Det kommer att ge snabba hälsoförbättringar!

Socker är som rökning, det märks inte förrän efter ett antal år när kroppen belastas för mycket. Det är faktiskt värre än rökning för där vet man ju hur mycket man rökt, men sockerkonsumtionen är svårare att veta eftersom så mycket göms i den moderna maten.

Det hjälper inte att det är färgglatt och skojsigt, som de målade sockerdödskallarna från Mexico, eller säljs med festligt lockande reklam – effekten är densamma för den stackars kroppen… Många forskningsstudier har visat att socker har direkta och indirekta negativa effekter på kroppen, och flera av dem finns listade i tabellen nertill. Socker är en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin, den fungerar på opiatsystemet i hjärnan. Vilket gör att ju mer man äter, desto mer vill man ha.

Det beror på att socker håller oss kvar i hungerfasen. Socker eller sött har i flera olika experiment visats höja aptiten och skapa ett omättligt begär.

Fettet i maten har den rakt motsatta effekten till socker när det gäller aptitreglering, för att äta rent fett driver oss in mättnadsfasen. Fett har en euforiserande effekt, precis som socker, men mer åt det ”sällskapliga” hållet. Det bildas hormoner som serotonin, vilket ger ett inre lugn och avslappning. Man känner sig lugn och tillfreds, medan sockerintag föder en inre oro och stress.

Socker+fett+salt = bingo

Att den nya skräpmaten är beroendeframkallande är ingen slump, för livsmedelsindustrin har spenderat miljarder dollar för att kunna manipulera oss konsumenter maximalt. Inte bara på reklam utan på att forska fram ”the Bliss point” – att finna kombon av socker-salt-fett i maten som maxar känslan av bliss (nöjd och stilla eufori). Det innebär att de vill trigga habegäret inom dig så att du vill äta mer och mer och mer – av just deras produkt… 

Socker som läggs i skräpmaten är dessutom hela åtta gånger mer vanebildande än kokain, visar forskning (1). Det kan vara svårt att sluta helt enkelt, och folk är olika känsliga för att fastna i sockerberoende.

Socker ger näringsbrist

Socker ger näringsbrist för det tar viktiga mineraler ur kroppen för att brytas ner. Socker sänker upptaget av kalcium och magnesium. Dessa behövs för viktiga processer såsom uppbyggnad av ben och tänder respektive aktivering av enzymer och energiproduktion.

Tandläkaren Weston Price observerade också den generella fysiska och mentala hälsan och fann att även den försämrades när man började äta den moderna, raffinerade kosten. Här två bröder där den högra fortsatte äta sin traditionella kost medan han till vänster åt den moderna västerländska kosten. Se inlägg om Hälsolivslängd.

Dessutom urlakar socker kroppens ben och vävnader på mineraler, vilket på sikt bidrar till benskörhet. Kalcium och magnesium är positivt laddade mineraler, och brist på dem bidrar till försurning.

Studier av naturfolk har visat att när de övergår till västerländska matvanor får de sämre benstruktur och dåliga tänder (se bild till höger). Man kan undra varför detta samband inte diskuteras eftersom benskörhet numera är en av de vanligaste folksjukdomarna.

När sockerhalten ökar i maten utsöndras mer krom, vilket bland annat visar sig i att många diabetiker har krombrist. Detta gör i sin tur att andra mineraler inte kan fungera så väl i kroppen. Krom används också som ett medel att dämpa suget efter sötsaker.

Enligt en medicinsk definition skulle raffinerat socker i olika former inte få lov att finnas i mat eftersom det är ett gift som stjäl näring ur kroppen!

.

Sockrets dokumenterade negativa effekter

 • Socker kan orsaka för låg eller förhöjd blodsockerhalt.
 • Socker kan påverka proteiners struktur (via bildning av AGE-komplex, advanced glycation end) och försämrar därigenom upptaget av protein och blodproteiners förmåga att transportera ämnen.
 • Socker ger höjning av blodfetter och LDL-kolesterol i blodet.
 • Sockerkonsumtion har samband med utvecklingen av degenerativa sjukdomar (diabetes, demens, njursvikt).
 • Socker hämmar immunförsvaret.
 • Socker är inflammationsframkallande och ökar risken för cancer.
 • Socker minskar vävnadselasticitet och förstör blodets mikrokapillärer vilket skyndar på åldrandeprocessen, ger rynkor och grått hår.
 • Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, koncentrationssvårigheter och retligt humör hos barn.
 • Socker kan orsaka depression.
 • Socker kan orsaka svampinfektion (candidiasis).
 • Socker kan bidra till benskörhet (osteoporos).
 • Socker bidrar till åderförkalkning och hjärt-kärlbesvär.
 • Socker kan orsaka huvudvärk och migrän.
 • Människor som äter höga halter av socker har tre gånger så stor risk att utveckla Parkinsons sjukdom som dem som äter måttliga mängder.
 • Socker orsakar karies.
 • Moderns sockerkonsumtion under graviditeten kan påverka fostrets tillväxt.
Läkaren Ken Berry har så rätt – kalla sjukdomarna för vad de egentligen är.

Socker hade sannolikt inte blivit godkänt som tillsats i vanlig mat om det hade varit en ny produkt i dag. Det är ett beroendeframkallande njutningsmedel – inte mat. Det ska användas som en krydda, som salt görs.

Stärkelsesirap nya sockerdöden

Men allt som är sött är inte socker. Industrin har tagit fram en rad nya varianter, och i läsken har sockret ersatts av stärkelsesirap. Det består av ungefär 55 procent fruktos och 45 procent glukos och det är ännu mer skadligt och fettbildande än det rena sockret. Läs i länk nedan om den nya, mer effektiva sockerdödaren – stärkelsesirap.

Visste du att stärkelsesirap (fruktos) ökar risken stor för fettlever, fetma och och metabolt syndrom? Stärkelsesirap eller modifierad stärkelse (fruktos) kan ge fettlever och samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker något? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sen inte repareras vilket levern annars gör (självläker). Dessutom ger fruktos fetma genom att lura din metabolism och störa den normala aptitkontrollen så att man vill ha mer av det. m.m. (lördagsgodis är en bra idé men inte de 17 kg/person o år som vi äter i Sverige). Högfruktossirap den nya sockerdöden

Tyvärr har svenska livsmedelsverket gått in för att gömma stärkelsesirapen, så den har 10-15 olika namn och de mängder som industrin använder redovisas ingenstans. Skamligt.

Läs även:

Dr Sanna Ehdins blogg