Människorna som levde på stenåldern åt betydligt mer varierat än vad vi gör i dag. Frukt, grönsaker, nötter och bönor stod för 65 procent av kaloriintaget och gav 100 gram fiber varje dag – vilket är fem gånger mer än dagens rekommenderade nivå. De fick i sig sådana mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi i dag endast får genom att ta kosttillskott.

Tillbakablick: detta skrev jag för 18 år sedan i “Den självläkande människan“, Sanna Ehdin, Forum, 1999. Det gäller fortfarande – idag kallas det för Paleokost. (Redigerade några saker som ändrats, bl a varnade jag för mättat fett i rött kött då.)

Stenåldersmänniskorna åt 35 procent av sina kalorier i form av protein – vilket är 2–3 gånger mer än rekommenderat. Deras protein kom från fettsnålt viltkött, fisk, nötter och växter. Fettsammansättningen hos gräsbetande djur är helt annorlunda än hos dagens industriella djurhantering med kraftfoder, och där boskapen matas med melass på slutet för att binda mer vätska och därmed ge mer (tillfällig) massa för pengarna.

Vi skulle även må bra av att äta mer feta fiskar som lax, sardiner, makrill och sill, vilka innehåller höga halter av de nyttiga omega-3-fettsyrorna. (Ät helst vara från viltfångade djur och inte från fiskbroilerfabrikerna.)

Nötter och bönor är en bra källa till höggradigt vegetabiliskt protein, vilket det fanns gott om i stenåldersdieten. Nötter har ett oförtjänt dåligt rykte för sin fetthalt, men de tillhör den ursprungliga födan och deras fetter stämmer med våra gener. Dock bör man undvika saltade nötter och bönor på burk. Jordnötter kan även vara allergiframkallande på grund av aflatoxiner (gift från mögelsvampar).

Industrimaten gör oss sjuka

Hela 65 procent av vårt energiintag består i stället av ”ny” föda – spannmål, mjölk, socker, sötningsmedel, processade fetter och alkohol. Spannmål och bröd kom för bara 10 000 år sedan och är inte så skadliga om man äter dem i form av fullkornsprodukter. Men bröd och pasta görs ofta på vitt mjöl, vilket fyller oss utan att ge tillräckligt med näring. Dessutom kan en del människor få allergiska reaktioner mot framför allt vete (gluten), och det finns även ett visst samband med matsmältningsproblem, huvudvärk och depressioner (se info om candida).

Grottmänniskor drack inte heller mjölk, eftersom de ännu inte hade tämjt djuren. Mjölkprodukter kan skada kroppens funktioner genom att tillföra proteiner som är oförenliga med våra egna (som kasein).

Men vi lever längre än grottmänniskorna. De dog av infektioner, skador och komplikationer vid födseln som den moderna medicinen lätt tar hand om.

I dag är det maten som dödar oss, enligt Boyd Eaton.

 

Modern forskning har visat att de som äter mycket frukt och grönsaker har betydligt lägre andel degenerativa och kroniska sjukdomar. Fransmannen Michel Montignac förespråkar denna typ av ”stenåldersmat” i sin bästsäljande bok Jag äter, alltså blir jag smal. Man bör äta en mat som innehåller långsamma kolhydrater, med ett lågt glykokemiskt index (GI), vilket är ett mått på hur högt blodglukosen stiger under en viss tid. Man har gjort en skala där vitt bröd är satt till 100 och då hamnar potatis på 85, banan på 75, pasta på 50, fullkornspasta på 40 och bönor på 25.

Det är bäst att äta mat som har ett lågt GI, det vill säga långsamma kolhydrater som bönor, färsk frukt, linser och fullkornspasta. Blodsockerhalten går då upp långsammare och ligger kvar på en högre nivå längre än med snabba kolhydrater. Då orkar man mer och kan behålla koncentrationen längre. Denna typ av kost har även hjälpt många att bli av med migrän.

Har man under en längre tid ätit en mat med mycket snabba kolhydrater (vilket de flesta har i dag) behöver man gå på diet för att bukspottkörteln ska hämta sig. Då bör man under en första fas undvika allt vitt bröd, vitt ris, socker, godis, kaffe och alkohol – kort sagt alla snabba kolhydrater och särskilt i kombination med fett. I en andra fas kan man äta mindre strikt, men det gäller fortfarande att hålla sig till de långsamma kolhydraterna. Montignac rekommenderar sallader, grönsaker, frukt, olivolja, örtkryddor, bönor, fisk, ägg, kött och även ost.

Låt maten bli din medicin och medicinen bli din mat. – Hippokrates

Luta dig tillbaka och känn dig stolt över hur mycket som hänt med kostmedvetandet på en relativt kort tid. Hur många som idag gör medvetna matval, och det är ett måste för den moderna industrimaten ger i hög grad inflammation och därmed en rad sjukdomar och förtidig död. 

Dr Sanna Ehdins bloggMat & näring