Precis som naturen är många människor försurade. Allt vi gör påverkar nämligen vårt pH-värde – det vi äter, känsloreaktioner, stress och andning. Kroppen strävar efter att upprätthålla ett snävt pH-intervall med hjälp av ett flertal buffrande system och tål inte för mycket baser eller syror.
Om allt fungerar som det ska förbränner kroppen födan med hjälp av syre, varvid energi, vatten, koldioxid och slaggprodukter bildas. Beroende på vad man äter blir de sistnämnda mer sura eller mer basiska. Födoämnen är potentiellt syrabildande om de återstående ämnena är sura när maten har förbränts. Exempel på vanliga syror är svavelsyra, fosforsyra och kolsyra.
Om det återstår basiska rester sägs det vara basbildande, och vanliga baser är kalcium, magnesium, natrium och kalium. Grundregeln är att frukt och grönsaker ger en basisk reaktion medan övrigt ger en sur reaktion. Uppskattningsvis bör maten vi äter till 80 procent vara basbildande och till 20 procent syrabildande.
En felaktig kost, stillasittande eller stress stör jämvikten mellan mineralsalter (baser, alkalier), syror i blodet och kroppens bindväv, varvid olika endobionter (sjukdomsalstrare) snabbt förökar sig. Återställd balans fås genom kostomläggning, intag av mineraler för rätt syra-basbalans samt fysisk träning.
Man kan alltså blir trög och energilös av att vara försurad i kroppen, och det är också en grogrund för sjukdom.
Ett exempel på mycket syrabildande dryck som skapar stark obalans är coladrycker. Dricker man exempelvis en burk Coca-Cola (Pepsi-Cola eller motsvarande) förloras motsvarande en tredjedel av dagsbehovet av magnesium – på grund av läskens innehåll av fosforsyra och låga pH-värde. Brist på magnesium ökar de fria radikalernas aktivitet i cellerna, vilket sätter ner cellfunktionen, minskar energiproduktionen och påskyndar åldrandet.
Men genom att basa kroppen och detoxa kan man motverka försurning. Nedan ges exempel på bas- och syrabildande mat.
Vi bör äta en mat som till 80% är basbildande, så välj klokt och din kropp kommer att tacka dig!
.
Basbildande mat
De flesta grönsaker, alger, bär, havssalt, örter och örtte, hirs, frön (utom sesamfrö), färskpressad saft av citron och lime, skalade mandlar, äppelcidervinäger. Frukt i begränsad mängd eftersom den numera är mycket söt, samt om man sockrar frukten blir den syrabildande.
Syrabildande mat
Kött, fisk, ägg, skaldjur, bönor, tofu, solrosolja, bovete, vetemjöl, socker, sötningsmedel, godis, läsk, nötter (utom mandlar), slånbär, plommon, rabarber, alkohol.
.
- Läs om Gröna Kuren.
- Läs om Basa med bikarbonat.
- Mer info om Syra-bas balansen
.
20 Comments
Hejsan o tack för artikeln 🙂 Kan du svara på hur lång hållbarhet bikarbonat/bakpulver har ?
Mycket lång hållbarhet om den förvaras rätt. Förvaras väl tillslutet, skyddat mot fukt. Bryts ner av värme och fukt till natriumkarbonat = soda. Läs mer http://www.shenet.se/ravaror/natriumbikarbonat.html
hej sanna,
jag har basat m bas-balans i 2 veckor nu o har plötsligt fått något som liknar träningsvärk i hela axelpartiet med spridning mot nacken, utåt armarna o ner i mellanryggen. är helt svag i armar o axlar.
kan det vara en effekt av utrensning eller vad är det? jag har levt precis som vanligt… har konstaterad artros i händer o vid ryggslutet, men bara lite lite.
får du några idéer om vad som händer?
tack för allt du gör o ger <3
Helt omöjligt att svara på för vet inget om hur du lever som vanligt. Bäst söka hjälp från näringsterapeut, lista finns här.
Hej Sanna!
Intressant detta med Syra-basbalansen. Jag försöker leva efter den, men reagerade på att du har med bovete som syrabildande. Jag har förstått det som att det är en ört och inget spannmål och att bovete är basisk. Kan du förklara för mig?
Jag undrar också över detta – har hört att bovete är basbildande.
Vad grundas listorna på, alltså hur testas det fram huruvida olika livsmedel bildar sura eller alkaliska slaggprodukter i kroppen? Och kan man utgå från att alla kroppar skapar samma slaggprodukter, eller är det också en fråga om hur väl kropparna lyckas med t ex förbränningsprocesser / andra processer?
Tack för svar, mycket nyfiken! <3 <3 <3
Det är data från etablerade listor, du får söka vidare på egen hand för att veta mer då det inte finns tid eller möjlighet att svara på allas frågor.
Hej! Är äppelcidervinäger sur eller basisk? Delade meningar. Vilket pH värde har det egentligen? Och är det bra för kroppens alla delar, ska man ha samma pH värde utan som innan?
Hälsningar Jozephine
Jag kollar flera källor o verkar bli alkalisk effekt om man mäter effekten i urinen.
The pH of the body’s digestive track fluids such as urine and saliva, on the other hand, are not buffered and can (and do) change with the amount and type of food we eat. https://www.apple-cider-vinegar-benefits.com/acid-alkaline-balance.html
Jag jobbade på 70-talet med Lilly Johansson på Föllingegården. Där åt vi,
enligt henne, en basisk frukost bestående bl a av bovete och blåbär. Hon utgick från Ragnar Bergs syra-bas tabell, vilken stämmer dåligt med din tabell där blåbär anses mest syrabildande och bovete medel syra. Hur hänger det ihop? Jag har i alla år ätit Lillys som jag trott basiska frukost.
Hälsningar Inger
Jag hittar både att blåbär är svagt basbildande och att det är syrabildande, så vet inte. Men än att det kan vara så att färska blåbär är syrabildande medan frysta är mer basbildande. För de har olika effekt på tarmen, förstoppande eller laxerande – färska och frysta blåbär. Minns inte vilken som gav vilket. Får kolla upp det. Tack för du såg det!
Tack för tydlig information! Jag äter hjärna inlagd sill och har försökt hitta svar på om det är surt eller basiskt. Har du ett svar på det?
Hälsningar Wiveka
Hej, Har införskaffat både Holistic Björkaskaextrakt och BasBalans och undrar om dessa ska användas separat eller går att ta under samma period? Eller är det typ samma sak?
Love watching sunset !
Hej Sanna jag heter Gunilla Carlsson. Jag har läst de du lägger ut på Facebook. Jag skulle vilja veta med om syra basbalansen. Jag dricker ibland äppelcidervinäger när jag känner att kroppen behöver det. Pressar en halv citron varje morgon med 1 glas vatten. Äter nyttig mat. Slutat med socker pasta ris för 8 år sen. I dag börjar jag med att fasta. Du skrev om att Himalaya salt från butik jag använder burken som är rosa i maten. Att det inte va bra att använda vid vattenlavemang. Jag undrar varför?
Tacksam för svar. Mvh Gunilla
Tack för din uppskattning. Havssalt har bästa sammansättningen för vår kropp!
Hej! Det står på ett ställe att stevia är alkaliskt (listan) och i texten att det är syrabildande 🤔 har märkt över huvudtaget att det står olika på olika ställen i andra texter också…. Vad ska man tro på då?
Vet inte och funderar inte på det för tar ett par droppar i kaffet och äter mkt bra i övrigt och gör periodisk fasta varje dag och vattenfasta ett dygn i veckan.
Hej Sanna.
Bloggen nämner Stevia som syrabildande medan listan
klassar den som mycket
alkalisk. Här föreligger en
motsägelse som borde
redas ut.
Möjligt, väljer ta bort stevia för det intas i mkt minimal mängd så spelar ingen roll vad det är.