Den mänskliga kraften – urkraften – finns inom oss alla. Det blir extra påtagligt i perioder av prövningar och svårigheter då denna kraft –  självstyrkan eller själsstyrkan – gör att du klarar dig igenom det som du inte trodde var möjligt. När vi utvecklar vår själskraft kan vi nå oanade höjder och även djup inom oss.

Du utvecklar även din självstyrka genom att stöta på motstånd. För det är då vi slipar vår diamant. Till exempel utsattes Nelson Mandela för en mängd omänskliga prövningar under sin tid i fängelset, allt i försök att bryta ner honom. Men i stället gjorde det hans själ starkare än någonsin. Han växte som människa och blev en fantastisk symbol för mänsklig värdighet och mogna val. Det kröntes vackert när han blev president i Sydafrika, och efter hans bortgång är han fortfarande älskad av många över hela världen.

Livet ger oss hela tiden möjlighet att utveckla vår själskraft, och vanligen på ett humanare sätt än för Mandela. Genom att anta flera små utmaningar kan vi även ”vaccinera oss” mot svårigheter. Det både skyddar och gör oss redo för större utmaningar. Samtidigt stärker vi vår personliga kraft.

Öka din självkraft och låt inte motgångar ta ner din energi.

Men själskraften hjälper oss inte bara att klara prövningar utan den skapar även livets goda. Det är den som ger oss förankring, glädje och kärlek i livet. Ju mer utvecklad vår själ är desto rikare liv får vi. Det ger oss möjligheter att vara mer närvarande och därmed kunna uppleva och njuta av det som finns omkring oss.

Vi kan nå högre andliga höjder och även djup inom oss. Det är som att spela på hela klaviaturen på pianot i stället för bara en oktav. Det är som att få alla oceanerna att segla på – och inte bara en insjö. Det är som att bestiga ett av världens högsta berg, fast du gör en inre resa i stället. Inte heller behöver du nå toppen för det är resan som är målet. Om du stannar upp så ser du att utsikten är fantastisk många gånger under färden!

Med ökad själskraft får vi ett högre medvetande, därför att medvetandet är ett resultat av själens aktivitet. Ju mer utvecklad själ vi har, desto högre medvetande.

Övning: Utveckla din självstyrka

Du kan utveckla din själsstyrka – och personliga kraft – var du än befinner dig i livet. Du gör detta helt enkelt genom att göra det som ger dig kraft, det som stärker dig. Fundera på vad detta är för dig. Ta fram ett papper eller din dagbok och skriv ner det som du känner ger dig kraft och styrka i livet. Det kan till exempel vara att:

 1. Vara ärlig gentemot andra och dig själv.
 2. Genomföra det du bestämt dig för.
 3. Stå upp för dig själv och det du tror på – oavsett vad omgivningen säger.
 4. Respektera dig själv genom att kunna sätta sunda gränser och säga nej.
 5. Göra positiva saker gentemot dig själv – självkärlek.
 6. Skapa kärleksfulla och nära relationer.
 7. Hålla kontakten inåt med din själ levande
 8. Måla, sjung, lyssna på musik, skriv dagbok.
 9. Göra något roligt med någon som du tycker om.
 10. Känna tacksamhet för det du har och för det som är bra.
 11. Vandra i naturen.
 12. Lämna dagen med harmoni. Känna dig nöjd med din dag och dig själv när du somnar på kvällen.

Var sann mot dig själv. Lev din egen mening.

Läs mer om detta och liknande ämnen i Nya sluta kämpa – börja leva. Foto privat från Fiji okt 2016.

Dr Sanna Ehdins bloggInspirationMening, kärlek & glädjeVäx inifrån