Det är en djungel därute med mängder av solskyddskrämer – och vad är bra att använda egentligen? För knappt 20 år sedan slutade jag med konventionella solkrämer efterson de innehåller skadliga och hormonstörande ämnen. Jag har lagt mycket tid på att söka bra solskydd, och ger här min syn på bra solskydd.

Det bästa är att undvika vanliga solkrämer eftersom de flesta innehåller flera giftiga kemikalier, hormonstörande medel och konserveringsmedel. Själv slutade jag med kommersiella solkrämer när jag år 2000 reda på vilken kemisk smörja och carcinogena ämnen de flesta innehöll. Att smörja in sig med giftiga eller skadliga ämnen och sedan gå ut och hetta upp huden i solen – vilket ökar upptaget i huden betydligt – är inte hälsosamt. Det är rentav farligt.

I Australien smörjer de sig frenetiskt och vad har det resulterat i? Högst andel malignt melanom och nästan alla australiensare har D-vitaminbrist… I Sverige har vi fått dubblering i antalet melanom de senaste 10–20 åren! Trots enormt mycket insmörjande med konventionella solkrämer. Något stämmer inte… Mycket riktigt, forskning visar nu:

Tre risker med vanliga solkrämer:

  • 1) att solkräm skyddar inte mot malignt melanom. Tvärtom kan det öka risken då folk visats längre i solen och lätt bränner huden. Solbränna är en inflammation och hjälper att signalera att det är nog.
  • 2) De allra flesta konventionella solkrämer innehåller hormonstörande ämnen! Många solkrämer som säljs innehåller skadliga ämnen, och Nordiskt test visade att 37 av 45 solkrämer fick underkänt.Många av de underkända krämerna är avsedda för barn.
  • 3) De solkrämer vi smörjer in oss med påverkar även livet i hav och sjöar:  Forskare varnar: Solkräm skadar korallreven och det gäller bland annatUV-filtret oxybenzone som finns i konventionella solskyddskrämer.

.

Vegenoljor är bäst!

Var rädd om din hud… välj det bästa naturliga solskyddet!

Vad som är bra för huden är kallpressade vegetabiliska oljor, och de är även nyttiga för huden med bra fettsyror och näring. Vetenskapliga studier visar att kokosolja och olivolja ger solskydd med in vitro SPF-värde på 8.

Växtbaserad hudvård är vägen att gå. Olika veganska fröoljor ger även ett visst skydd för huden, eftersom de innehåller polyfenoler som flavonoider och karotenoider. Karotenoider, såsom b-karoten, lutein och lykopen, är ansvariga för röd, gul och orange färgning av frukter, grönsaker, rötter, blommor, fisk, ryggradslösa djur och fåglar. Lykopen (som gör tomater röda) verkar vara den mest effektiva mot de fria syreradikalerna, vilket är potentiellt den farligaste för huden efter solljusexponering.

Flavonoider innehåller höga nivåer av quercetin. Rutin och quercetin används i solskyddsmedel, och de är de mest studerade växtföreningarna med skyddande effekter mot solstrålningen. 

Slutsats: Att använda veganska, ekologiska oljor i kombination med fysiska filter, som zinkoxid, ger ett bra solskydd.

Läs min sju bästa råd för solskydd här!

.

Visste du att huden är kroppens största organ?

Huden ett eget ekosystem

Hudens tre cellager: Överhuden, läderhuden och underhuden. Det är rikt med mikroblodkärl också.

Huden är vår första gräns mot omvärlden. Det är en effektiv barriär, eftersom speciellt vattenlösliga och större molekyler har svårt att komma igenom. Det beror på att hudcellerna sitter tätt ihop och hudens fettlager mellan cellerna är polariserat. Men ändå upptar vi mycket kemikalier i kroppen genom huden, speciellt de små molekylerna och de kemikalier som är lösta i fett eller oljor.

Det vi lägger på huden tas upp i hög grad!

Det är viktigt att tänka på eftersom de flesta vanliga hudprodukter innehåller en mängd toxiska kemikalier (även carcinogena) och tvålar har starka lödderämnen ämnen som skadar hudens barriär. Lägger man till alla dessa olika kemikalier i tvättmedel (båda till huden och tvätt av kläder), krämer, parfym osv så är det en veritabel attack på hudens första immunbarriär.

Detta kan resultera i en okänd cocktail av kemiska ämnen inuti huden och allergiska samt toxiska reaktioner. Det är helt onödigt.

Välj att smörja in huden med naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter som ger näring och skydd till huden.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

FAKTA :

EvolutionMänniskan var starkt pigmenterad (mörkhyad) när vi utvandrade från Afrika för 40 000 år sedan (eller 300 000 år enligt senaste kunskapen). Vi som bosatte oss i områden med låg sol­intensitet blev genom årtusendena alltmer bleka. För att denna förändring skulle ske krävs starka evolutionära krafter. Det måste vara en fördel att ha en blek solkänslig hud, annars skulle vi alla fortfarande vara mycket mörkhyade.

Hudfärgen spelar stor roll: I Afrika ser man inte malignt melanom hos den färgade befolkningen – utom i handflator där man saknar pigment. Istället behöver personer som är färgade se till att sola mer så att de för i sig D-vitamin.

 UV-strålning: kan delas in i tre kategorier, UVC, UVB och UVA, baserat på våglängdsområdena 200-280, 280-315 respektive 315-400 nm. UVB absorberas och ger D-vitamin och solbrunda färgen. UVA absorberas i dermis och kan ge åldrande och rynkor.

Första solskyddsmedel: dokumentat var i USA 1928, med kommersiell introduktion av en emulsion innehållande bensylsalicylat och bensylcinnamat. Inte så trevliga kemikalier från start…

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Läs mer:

Dr Sanna Ehdins blogg