Egil Linge är en av våra mest omtyckta relationspsykologer. Han har märkt att fler par söker sig till honom för rådgivning när omständigheterna gör att de lever tätare ihop än vanligt. 

Vi är inte vana att umgås så mycket. Hela dagen jobbar vi och ses någon timme på kvällen. Helgerna är inplanerade, det är egna och barnens aktiviteter. När vi spenderar mycket tid tillsammans finns den vanliga strukturen för våra dagar inte där. 

Läs också: Johannes Cullberg: “Varje gång du handlar mat gör du ett val”

Just avsaknad av struktur tror Egil Linge är en viktig orsak till frustration. Den tar vi många gånger ut på vår partner. 

Med mer ledig tid finns färre regler utifrån som ger struktur, istället måste vi själva sätta strukturen. Gå upp samma tid varje dag, gör i ordning dig en bestämd tid. Byt om till lite snyggare kläder, ät lunch vid ett fast klockslag. Det brukar kännas bättre då, säger Egil Linge. 

Beroende av planering

En annan orsak till att relationen kan skava är att vi inte kan planera framåt. 

Vi lever så mycket i framtiden och är beroende av planering. Utan planering får vi svårare att sätta gemensamma mål. Det kan väcka frågor om vad det är vi har tillsammans när vi inte strävar framåt. 

Till sist uppstår brist på den viktiga egentiden när alla spenderar mer tid hemma. 

Barnens aktiviteter och skola pågår inte som vanligt. Det kan göra att en lägenhet som vanligtvis känns rymlig plötsligt upplevs trång. 

Läs också: Så kan meditation hjälpa dig i vardagen

Positiva effekter 

Många par uppskattar också tid tillsammans. Man tar sig tid att prata mer än vanligt, gör klart projekt och fixar hemma. 

De städar ur garaget eller sätter upp lister, får saker gjorda vilket ökar trivseln. Passa på att utnyttja tiden och känn efter vad ni vill göra, som ni inte brukar hinna med. 

Om vi känner tristess kan vi inspireras av andra, vilka aktiviteter ägnar de sig åt? Prata med vänner och bekanta för att se hur de strukturerar sina dagar, vad kan de tipsa om att göra? En vacker plats att besöka eller annat som förgyller en dag. 

Många är i samma situation, vi brukar vara hemlighetsfulla med utmaningar i våra relationer men jag tycker vi kan släppa på det. Vi tjänar på att dela med oss till varandra även av svårigheter, menar Egil. 

Var mer nyfiken på din partner

Nyfikenhet för varandra är något av det viktigaste vi kan utveckla i en relation, menar Egil Linge. Vi kan träna på att vara lika nyfikna på vår partner, på samma sätt som vi är på våra barn.  

Med barnen frågar vi direkt om vi ser att de extra glada eller verkar ledsna och frågar vad som har hänt. I en långvarig relation blir vi istället tankeläsare och ställer inga frågor. Vi gör konstateranden och drar slutsatser om vad den andra tänker och hur den fungerar. 

Medicinen mot tankeläsningen är enligt Egil Linge att vi blir nyfikna, håller oss öppna och lyssnar på varandra. Den möjligheten är extra stor när vi spenderar mycket tid tillsammans. 

Av Katarina Fornander

coronaCovid-19relationer