Tillskott med koenzym Q10, ett energistärkande näringsämne som främst är känt för dess roll att öka energiomsättningen i cellerna, kan vara en användbar strategi för att förebygga migrän. En studie som publicerades i tidskriften Nutritional Neuroscience visar att migränpatienter som fick dagligt tillskott av koenzym Q10 under en tremånadersperiod hade färre och mindre allvarliga migränanfall än de som tog matchande placebo.

Koppling till inflammation

Enligt forskarna sänker koenzym Q10 inflammationsnivåerna hos migränpatienterna, vilket antas vara en del av den underliggande orsaken. Det finns en korrelation mellan inflammatoriska processer i hjärnan och CGRP-frisättning i migränhuvudvärk, förklarar forskarna.

Läs också: Boswellia – inflammationsdämpande kåda från indiskt träd

400 mg koenzym Q10

Studien omfattade 45 kvinnor i åldersgruppen 18-50 år som alla hade diagnostiserats med episodisk migrän. Förutom deras förebyggande migränmedicin fick 23 av deltagarna 400 mg koenzym Q10 dagligen, medan de 22 resterande personerna fick placebo (även känt somsockerpiller). Nivåerna av koenzym Q10, CGRP och inflammationsmarkören tumörnekrosfaktor-alfa (TNF-a) mättes i början och slutet av studien.

Färre migränanfall

Forskargruppen tittade på svårighetsgraden av migrän, dess varaktighet och hur ofta anfallen inträffade per månad och fann en minskning bland de kvinnor som tog koenzym Q10. Kvinnorna i den Q10-behandlade gruppen hade också lägre nivåer av TNF-a och CGRP, vilket tyder på lägre nivåer av inflammation.

Läs också: Migrän – så lindras huvudvärken naturligt

Stöder tidigare forskning

Denna studie stöder tidigare forskning där man undersökte effekten av koenzym Q10 kombinerat med migränmedicin eller enbart migränmedicin på 80 patienter med migränbesvär. Patienterna i gruppen som kompletterade med koenzym Q10 upplevde en minskning av antalet migränattacker och en signifikant minskning av huvudvärkens styrka.2Studien tyder på att koenzym Q10-tillskott kan minska antalet migränanfall och också förkorta dess varaktighet och allvarlighetsgrad.

Av Redaktionen

migränQ10