I ett lugnt hörn i Nässjö, tillsammans med sin sambo, två tonåringar och en sibirisk katt, bor Linda Nilsson. Med en bakgrund som utbildad lärare och IKT-pedagog har hon spenderat 14 år i skolans värld. För cirka två år sedan tog hon steget att följa sitt största intresse och utbilda sig inom hälsa. Till en början övervägde hon att bli kostrådgivare, men snart insåg hon att hon ville ha en mer holistisk syn på hälsa, som inkluderar alla aspekter av livet. Därför valde hon att utbilda sig till Hälso- och livsstilsterapeut. Drygt ett år efter att ha avslutat utbildningen, grundade hon sitt eget företag, Lindas Goda Nyttigheter AB.

I sitt företag fokuserar Linda på hälsocoaching online, där hon använder ansikts- och tungdiagnostik för att identifiera grundorsakerna till sina klients hälsoproblem. Hon erbjuder även coaching för dem som vill förebygga hälsoproblem genom skräddarsydda kost- och livsstilsförändringar.

Utöver sin online-coaching driver Linda även Instagramkontot @goda_nyttigheter, där hon delar recept fria från vanliga allergener, med målet att göra hälsosam matlagning tillgänglig för alla. Många av hennes recept finns också tillgängliga på hemsidan.

Läs också: Hälsosamma rawfoodrecept för Alla hjärtans dag

Startade Goda Nyttigheter för att hjälpa andra

Linda brinner för att hjälpa människor och startade därför Goda Nyttigheter.

Att ta del av den glädje och få se den gnista som tänds hos en klient äntligen mår bättre efter att ha tampats med hälsoproblem i åratal, det är magiskt, berättar hon.

Intresset för hälsa och kost är något som har vuxit fram under lång tid för Linda. Hon har själv haft sjukdomen lipödem sedan tidiga tonåren, men det var först för några år sedan hon fick diagnosen. Innan dess sökte hon hjälp hos läkare för värken i sina armar och ben. När de inte hittade orsaken började hon söka lindring på egen hand. Antiinflammatorisk kost och att ta hand om sitt lymfsystem, är det som har hjälpt henne allra mest, men även att se till att få ordentligt med sömn och återhämtning. Idag är hon helt fri från all värk.

Lindas hållbarhetstips i köket

Linda gillar att maximera näringen i sin mat och då ser hon till att välja svenska råvaror före importerade i största möjliga mån. Även i naturen hittar man massor av goda nyttigheter, menar hon.

Det finns exempelvis så många näringsrika superbär i Sverige så det är perfekt att lägga lingon och blåbär i sin smoothie för att få i sig massor med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Dessutom är de helt gratis att plocka i skogen, tipsar Linda.

Hon försöker också äta av de råvaror som är i säsong, både för att det är då de är som bäst, men också för plånbokens skull. 

Något hon också är noga med är att inte slänga mat utan att ge nytt liv till de rester som blir över. Soppor och grytor är perfekta maträtter att slänga i en liten bit purjolök eller blomkål som börjar se lite trötta ut. Sedan kan mycket mat ätas en bra tid efter utgångsdatum. Då är hennes tips att titta, lukta och smaka för att se om det fortfarande går att äta.

Läs också: 7 nyttiga alternativ till läsk i vårsolen

Ett spännande år för Goda Nyttigheter

Linda berättar att hon just har avslutat en kurs som hon valt att kalla Antiinflammatorisk kickstart. I den har hon träffat ett gäng deltagare vid tre täta digitala möten för att hjälpa dem att komma igång med antiinflammatorisk kost och livsstil. Utöver möten har de också en facebookgrupp där deltagarna får vara med även efter avslutad kurs för att fortsatt få stöd från henne och från varandra med pepp, inspiration och recept. Det finns nya möjligheter att delta i nästa kursstart i april och hon planerar även för ytterligare en kurs i september i år. 

Den 16 mars ska hon delta som föreläsare och utställare på en mässa “Hälsa på höglandet”. Har man möjlighet att komma till Ullinge värdshus, som ligger mellan Eksjö och Nässjö, kan man då få en heldag i hälsans tecken och Lindas bidrag är två föreläsningar. Den ena handlar om antiinflammatorisk kost och den andra är mer interaktiv där hon bakar och samtidigt pratar om hur deltagarna kan baka egna goda nyttigheter. 

Utöver detta har hon också två stora drömprojekt på gång, men de kan hon inte prata om ännu, avslutar hon med ett lurigt leende.

Av Ninnie Wikström

Bra matGoda Nyttigheterhälsosamma receptLinda Nilssonlipödem