Det finns förstås ingen magisk lösning till en lång och lycklig kärleksrelation, men i den här artikeln delar vi med oss av några bra tips och vardagshandlingar som kan stärka ert förhållande.

1. Kommunicera mera

Kommunikation är A och O för ett långt och lyckligt förhållande. Många problem i relationer uppstår faktiskt på grund av brist på kommunikation. Det är möjligt för din partner att gissa hur du känner dig eller vad du önskar. Ni måste båda tala med varandra om känslor, önskemål, problem och allt annat som hör livet till.

För att hålla passionen vid liv är det alltså viktigt att inte sluta prata med varandra. Om ni redan har nått till den punkt där ni kommunicerar sämre eller knappt något alls betyder det dock inte att det är kört. Det är alltid möjligt att bryta dåliga vanor och relationsmönster.

Nyckeln till en god kommunikation är att lyssna och behålla lugnet. Undvik att höja rösten eller anklaga din partner. Behåll en saklig ton och försök att inte brusa upp även om din partner gör det. När vi är upprörda är risken stor att vi säger saker som vi sedan ångrar.

Tips! Säg förlåt och jag älskar dig ofta. Dessa ord är magiska och det är bättre att säga dem ofta än sällan!

2. Ge varandra tid (och lägg undan mobilerna)

I dagens digitala samhälle spenderar vi mycket tid på mobilen och vid datorn. Detta kan i sin tur ha en negativ effekt på kärlekslivet.

Boka in tid när ni tar bort mobilerna och istället fokuserar på varandra. Gå ut och ät middag och lämna telefonerna hemma. Kanske kan ni göra sovrummet till en mobilfri plats i hemmet? På så sätt kan ni lättare undvika distraktioner och istället ägna tiden åt varandra.

Läs också: Förbättra kärlekslivet – 7 sätt att komma närmare varandra

3. Var snälla mot varandra

Det här är ett ganska enkelt tips, men det är ändå viktigt att poängtera vikten av att vara snälla mot varandra.

Fientliga attityder är destruktiva och kommer på sikt att förgifta er relation. Ge istället varandra beröm och komplimanger. Snälla kommentarer om hur din partner ser ut eller något bra som hen gjort kan göra din partners dag. Underskatta aldrig vikten av vänliga ord!

Tips! Glöm inte bort att fråga hur din partners dag varit. Att känna sig sedd är mycket viktigt i en relation. Sträck ut en hjälpande hand om du märker att din partner är stressad och visa att du finns där för hen.

4. Ge varandra närhet

Intimitet är oerhört viktigt i en relation, men tyvärr är det många som glömmer bort att vara nära varandra i vardagen. Ta på varandra och pussas ofta för att känna att ni hör ihop. En trygg kram eller en strykning på armen kan göra mycket för att känna samhörighet.

Läs också: Boosta relationen och få snygg hud på köpet!

5. Ge och ta

Ett förhållande handlar om att ge och ta. Ibland måste både du och din partner göra vissa uppoffringar för varandra. Återigen är det viktigt att kommunicera så att ingen tar något för givet. Det gäller för specifika aktiviteter och inte minst tillfällen som inkluderar släkten. Det är inte alltid att du och partners släkt kommer väl överens, men det är ändå viktigt att du är där för din partner och vice versa.  

6. Respektera varandra

Sist men inte minst måste ni visa varandra respekt. Respektera varandras olikheter, intressen och privatliv. Det är en viktig grund till en lång och hälsosam relation.

Lycka till!

Av Elsa Larsson

kärlekkärlek och hälsaKärlekslivrelationer