Som tur är finns det saker du kan göra för att dämpa besvären och öka rörligheten i lederna. I den här artikeln får du lära dig hur du upptäcker artros och vad du kan göra för att få naturlig lindring.

Vad är artros?

Artros är en sjukdom som gradvis nöter ner ledbrosket vid benändarna. Eftersom brosket fungerar som en stötdämpare för vårt skelett kan nedbrytningen orsaka både stelhet, värk och ökad känslighet vid belastning.

Det går att få artros i alla leder i kroppen, men vissa områden är mer utsatta än andra. Några av dessa är höfter och knän, men också axlar, fötter och händer. Artros i knän ger oftast störst problem och kan bland annat leda till hjulbenthet.

Riskfaktorer för artros

Risken att få artros ökar med åldern och symptomen blir tydligare ju äldre vi blir. Bortsett från ålder finns det dock en rad andra riskfaktorer, bland annat:

  • Kön. Det är vanligare att kvinnor får artros än män.
  • Vikt. Överviktiga personer belastar höfter och knän mer än normalviktiga, vilket leder till ökat slitage på lederna.
  • Fysisk inaktivitet. Om du inte rör dig regelbundet försvagas muskulaturen kring lederna, vilket kan orsaka artros.
  • Ledskador. Detta gäller även gamla ledskador som har läkt eller medfödda skador.
  • Gener. Om du har artros i släkten är sannolikheten större att även du drabbas.

Läs också: Lena: “Träning och kollagen håller mig smärtfri trots artros”

Hur upptäcker jag artros?

Symptomen vid artros utvecklas normalt sett gradvis och över en ganska lång tid. De kan dock också uppkomma plötsligt, till exempel i samband med en olycka eller sportskada.

Här är några vanliga symptom som kan tyda på att du har drabbats av artros:

  • Smärtande leder under eller efter rörelse. Vid svårare artros kan besvären även uppstå när du ligger stilla.
  • Stelhet och minskad ledrörlighet, framför allt på morgonen.
  • Hårda benutväxter kring den smärtande leden kan förekomma.
  • Området kan bli svullet.

Naturlig lindring vid artros

Artros går tyvärr inte att bota helt, men det går däremot att lindra smärtan och förbättra rörligheten i lederna. Detta gäller framför allt om du upptäcker artrosen i ett tidigt skede. 

Här är några bra sätt för att lindra besvär i samband med artros på naturlig väg.

Fysisk aktivitet

Med tanke på att artros är en förslitningsskada är det lätt att tro att vila ska lindra besvären. Så är det dock inte – faktiskt tvärtom. Den primära behandlingsmetoden är fysisk aktivitet i form av regelbunden träning och rörlighetsövningar.

Att motionera kan ta emot eftersom smärtan i lederna då blir extra påtaglig. Det är dock viktigt att komma ihåg att smärtan är ofarlig och att fysisk aktivitet kommer att lindra besvären på sikt.  

Några bra träningsformer för dig med artros är cykling, simning och längdskidåkning. Här aktiverar du stora musklergrupper utan att behöva belasta lederna allt för mycket. Även yoga kan vara en bra för att förbättra rörligheten på ett skonsamt sätt.

Läs också: 4 skäl till att rödbetan förbättrar din uthållighet och prestation vid träning

Viktnedgång

Övervikt kan som tidigare nämnt vara en orsak till artros. Genom att gå ner i vikt kan du minska belastningen på dina leder och på så sätt lindra smärtan. Viktnedgång kan dessutom öka dina förutsättningar att leva ett rörligt liv.

Övriga behandlingsmetoder

I värsta fall kan du behöva ersätta de värst drabbade ledytorna med en protes. Att besvären blir så allvarliga är dock mycket ovanligt.

Kosttillskott som kan lindra artros

Thorne Calcium-Magnesium Malate – innehåller kalcium som är ett livsnödvändigt grundämne. Kalcium behövs bland annat då skelett och tänder bildas samt vid blodkoagulering och nervfunktion.

Curamin – Den indiska växten boswellia är tillsammans med gurkmeja en mycket bra kombination för att bekämpa inflammation.

Av Elsa Larsson

artroshälsa