Våffeldagen är här och vad vore bättre än att fira med ett hälsosammare alternativ till den traditionella våfflan? Många av oss strävar efter en mer näringsrik kost utan att för den skull vilja kompromissa med smak och njutning. I takt med att allt fler upptäcker fördelarna med att minska på gluten, socker och mjölk i sin kost, har efterfrågan på alternativa recept skjutit i höjden. Därför har vi tagit fram tre delikata recept på nyttigare våfflor som är fria från gluten, socker och mjölk. Dessa våfflor är perfekta för alla som vill njuta av denna älskade rätt på ett hälsosammare sätt, utan att ge avkall på smak och kvalitet. Låt oss dyka in i recepten som kommer göra dina frukostar, bruncher och fikastunder oemotståndligt goda och nyttiga!

Läs också: Svinnsmart bakning – Tre recept som är hälsosamma och glutenfria

1. Havre- och bananvåfflor

Nyttigare våfflor havre- och bananvåfflor

Ingredienser:

  • 2 mogna bananer
  • 2 dl havremjöl (se till att det är certifierat glutenfritt)
  • 3 dl mandelmjölk eller annan växtbaserad mjölk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljextrakt (valfritt)
  • Kokosolja, för gräddning

Gör så här:

Mosa bananerna väl i en skål. Blanda i havremjöl, bakpulver, salt och vaniljextrakt. Tillsätt gradvis mandelmjölken under omrörning tills smeten är jämn. Värm upp våffeljärnet och pensla med lite kokosolja. Grädda våfflorna tills de är gyllenbruna. Servera med färska bär och en klick nötsmör för extra protein.

2. Mandel- och kokosvåfflor

Mandel- och kokosvåfflor

Ingredienser:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 msk psylliumfröskal (för extra fiber)
  • En nypa salt
  • Kokosolja, för gräddning

Gör så här:

Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, psylliumfröskal och salt i en stor skål. Vispa äggen lätt och blanda sedan i kokosmjölken. Kombinera de våta och torra ingredienserna till en jämn smet. Låt smeten svälla i några minuter. Grädda i ett förvärmt våffeljärn penslat med kokosolja. Dessa våfflor är underbart goda med lite färska bär och lite ringlad honung.

Läs också: Vilka är mina söta favoritrecept? Det ska jag berätta för er

3. Quinoa- och äppelvåfflor

Nyttigare våfflor Quinoa- och äppelvåfflor

Ingredienser:

  • 2 dl quinoamjöl
  • 1 tärnat äpple
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 3 dl havremjölk eller annan växtbaserad mjölk
  • 2 ägg
  • Kokosolja, för gräddning

Gör så här:

Blanda quinoamjöl, kanel, bakpulver och salt i en skål. I en annan skål, vispa äggen och tillsätt den växtbaserade mjölken. Blanda de våta ingredienserna med de torra och rör om väl. Tillsätt det tärnade äpplet. Låt smeten vila i några minuter innan du gräddar i ett våffeljärn penslat med kokosolja. Servera med ett stänk av kanel och äppelmos för en riktigt smakrik upplevelse.

Av redaktionen

Glutenfria receptvåfflor