I den här artikeln delar vi med oss av tio tips på hur du kan ändra din livsstil och äta mer klimatsmart. Oroa dig inte – det behöver varken vara jobbigt eller dyrt.

1. Ät mer grönsaker

Att dra ner på mängden kött är ett enkelt sätt att äta mer klimatsmart. Som vi nämnde inledningsvis är animaliska produkter den absolut största boven när det kommer till matens klimatpåverkan. Det går alldeles utmärkt att få i sig tillräckligt med protein via vegetabiliska källor, exempelvis nötter, baljväxter och grönsaker. Så dra ner på köttet och öka mängden grönt!

2. Ät efter säsong 

Ett annat bra sätt att äta lite grönare är att äta efter säsong. Grönsaker och frukter som är i säsong kostar oftast mindre samtidigt som de inte behöver fraktas långa vägar. Titta på vad som är i säsong i Sverige under året och planera dina måltider därefter. 

Läs också: Hur vi kan klara klimatutmaningen

3. Släng inte dina rester

Genom att minska ditt matsvinn kan du göra planeten en stor tjänst. Så spara dina rester och ät dem dagen efter, eller frys in dem till ett senare tillfälle. 

Ett annat tips är att ha ”restdagar” ett par gånger i månaden där du lagar maträtter efter det du redan har hemma. Varför inte bjuda in dina vänner som också får ta med saker som håller på att bli dåliga ur sin egen kyl?

4. Handla bara så mycket du behöver

Under besöket i mataffären är det lätt att plocka vagnen full med saker du egentligen inte behöver. Det är lätt att låta sig förföras av röda prislappar, men tänk på att det inte bara är priset som spelar roll. Saker du köpt, men som du inte äter upp kommer bara att åka i soporna, vilket ökar belastningen på klimatet – helt i onödan. Så köp bara det du behöver!

5. Investera i en stor frys

En stor frys där du får plats med mycket mat är en utmärkt investering som kan löna sig på flera sätt. Genom att frysa in mat som håller på att bli dåligt istället för att slänga den kan du dels göda miljön en tjänst, men också din plånbok. Du kan frysa in allt ifrån bananer till matrester som du kan använda vid ett senare tillfälle.

Läs också: #användsvinnet och tänk smart med mat

6. Odla det du kan 

Om du bor i hus har du goda möjligheter att odla viss mat själv. Och det är förstås det bästa du kan göra om du vill äta mer klimatsmart eftersom du får full kontroll över hela processen – från frö till tallrik. 

Även du som bara har balkong kan odla en del saker hemma, exempelvis kryddor, örter, bär och annat som växer i kruka.

7. Undvik plastförpackningar

Plastförpackningar är bäst att undvika eftersom de i många fall hamnar i våra vattendrag och ger ifrån sig gifter som kan vara skadliga för både djur och natur. Försök istället att välja förpackningar av mer miljövänliga material exempelvis kartong eller plast. Skippa också plastpåsarna i kassan – istället kan du ta med dig återanvändningsbara påsar hemifrån. 

Och om du ändå måste köpa plast, se till att återvinna den på ett korrekt sätt när du är klar med den.

8. Undvik att äta fisk – om du inte fångar den själv

Idag fiskar vi mer än vi gjort någonsin tidigare, vilket har haft en stor effekt på ekosystemen i havet. Det kommersiella fisket gör att fiskebestånden inte hinner återhämta sig, men bidrar till också till stora mängder onödig bifångst. Fiskemetoder som bottentrålning ödelägger hela havsbottnar och fiskefartygen är faktiskt ansvariga för en stor del av nedskräpningen i haven. 

Att äta fisk eller skaldjur märkta med olika miljöcertifieringar kan verka klimatsmart, men sanningen är att många av dessa certifieringar är köpta. Det finns trots allt ingen som kan garantera att fisket skett inom specifika riktlinjer. Därför är det bäst att helt undvika att äta fisk i den mån det går – alternativt att fiska sin egen fisk. 

Av Elsa Larsson

KlimatsmartmatsvinnPlastfritt